HerNews.gr
Health

Πώς να μείνεις ξύπνια όλη τη νύχτα

Αν πρέπει να μείνετε ξύπνια όλη τη νύχτα είτε για να ταξιδέψετε, είτε για να ολοκληρώσετε μερικές δουλειές, έχουμε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν. Επειδή όμως αυτό είναι δύσκολο για το σώμα, καλό είναι να μην γίνεται σε τακτική βάση. 

Ειδικά αν δουλεύετε σε νυχτερινή βάρδια κάνετε το ρολόι του σώματός σας να δουλεύει αντίθετα από ότι πρέπει. Είναι μια αναντιστοιχία μεταξύ του εσωτερικού ρολογιού του σώματός σας και του εξωτερικού σας περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα ύπνου σας υπαγορεύεται από τον κιρκάδιο ρυθμό σας. Πρόκειται για έναν 24ωρο κύκλο που επηρεάζει το πότε είστε σε εγρήγορση, νυσταγμένοι, ακόμα και πεινασμένοι. Όταν ο κύκλος ύπνου κι αφύπνισης σας πηγαίνει ενάντια σε αυτόν τον ρυθμό, είστε εξαντλημένοι, καταπολεμώντας την επιθυμία να πάτε για ύπνο.

Ενώ το σώμα και ο εγκέφαλός σας είναι συνδεδεμένοι για χαλάρωση κι επαναφορά τη νύχτα, υπάρχουν τρόποι να περάσετε με ασφάλεια ένα βράδυ άυπνη, χωρίς υπερβολική κούραση. Ακολουθεί μια ματιά στις κορυφαίες συμβουλές από ειδικούς.

1. Καθιερώστε ένα “ψεύτικο” ημερήσιο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ανατρέψτε το μέσο ημερήσιο πρόγραμμα για να προσαρμόσετε τις ώρες αφύπνισης. Όταν ξυπνήσετε, σκεφτείτε πώς θα ξεκινούσατε τη μέρα. Ίσως να κάνετε ένα κρύο ντους, να μαγειρέψετε ένα πλούσιο πρωινό και να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ πριν ξεκινήσετε τη δουλειά.

Αναπτύξτε επίσης μια ρουτίνα μετά την εργασία. Αντί να πάτε αμέσως για ύπνο μετά την επιστροφή στο σπίτι από τη δουλειά, μερικοί άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα αν μείνουν ξύπνιοι για άλλες δύο ώρες.

Μπορεί να θέλετε να πάρετε μια ανάσα, να διαλογιστείτε, να διαβάσετε ή να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας εκπομπή, όπως θα κάνατε αν είχατε τελειώσει μια ημερήσια βάρδια. Με αυτόν τον τρόπο θα ξυπνήσετε πιο κοντά στην ώρα που θα ξεκινήσετε την επόμενη νυχτερινή βάρδια.

2. Διατηρήστε το πρόγραμμα του ύπνου σας 

Αν πρέπει να μείνετε ξύπνια ένα βράδυ, μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το σταθερό πρόγραμμα του ύπνου σας. 

3. Στοχεύστε σε 8 ώρες βαθύ ύπνου

Όταν είναι ώρα για ύπνο, δώστε στο σώμα σας τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να απολαύσει λίγη ξεκούραση.  Εξοπλίστε την κρεβατοκάμαρά σας με κουρτίνες συσκότισης, για να εμποδίσετε το φως του ήλιου να εισχωρεί. Επενδύστε σε ένα μηχάνημα θορύβου ή ωτοασπίδες που νιώθετε άνετα να φοράτε, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τα γεγονότα της ημέρας που συμβαίνουν στο σπίτι. Κι επιδιώξτε όσο το δυνατόν να έχετε οκτώ ώρες ξεκούρασης.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιατί πεινάτε πάντα αργά το βράδυ;

Her News

Eίναι τελικά μύθος ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά;

HerNewskl

Pfizer: Πως αντιδρά το εμβόλιο στην παραλλαγή Δέλτα;

Her News b