HerNews.gr
Αφιερώματα

Amy Winehouse: 10 ενδιαφέροντα γεγονότα για την εμβληματική τραγουδίστρια που σαν σήμερα γεννήθηκε

Η Amy Jade Winehouse ήταν Αγγλίδα τραγουδίστρια που γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1983 στο Southgate του Λονδίνου, στην Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν πολύ ταλαντούχα και άσκησε σημαντικό αντίκτυπο στη μουσική βιομηχανία κατά τη διάρκεια της δεκαετούς καριέρας της. 

Η μοναδική φωνή, το γεμάτο ψυχή ύφος και οι ειλικρινείς στίχοι της έχουν κερδίσει μια θέση στις καρδιές πολλών μουσικόφιλων σε όλο τον κόσμο. Η μουσική της Amy Winehouse ξεπέρασε τα είδη, από τη σόουλ μέχρι το ρυθμό και μπλουζ συν τζαζ.

Η Amy είχε ένα ξεχωριστό στυλ, που περιελάμβανε το χαρακτηριστικό της χτένισμα, έντονο eyeliner και κόκκινο κραγιόν. 

Παρά τον πρόωρο θάνατό της το 2011, σε ηλικία 27 ετών, η μουσική της Winehouse συνεχίζει να τιμάται και να λατρεύεται από τους θαυμαστές σε πολλές γενιές. Εδώ είναι 10 ενδιαφέροντα γεγονότα για την Amy Winehouse. 

1. Ήταν Εβραία

Το Winehouse ήταν ένα εβραϊκό σπίτι και ως εκ τούτου, η Amy παρακολούθησε ένα εβραϊκό κυριακάτικο σχολείο ενώ ήταν μικρή, αλλά δεν ήθελε να μάθει πολλά. Παρόλα αυτά, τις περισσότερες φορές φορούσε ένα μεγάλο μετάλλιο Star of David γύρω από το λαιμό της. 

2. Η γιαγιά της ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της 

Η Amy καταγόταν από οικογένεια μουσικών. Ο πατέρας της της τραγουδούσε συχνά τζαζ τραγούδια και οι θείοι της ήταν επαγγελματίες μουσικοί της τζαζ. Αυτή η τραγουδίστρια ήταν πολύ δεμένη με τη γιαγιά της από τον πατέρα της, Cynthia Winehouse. Η Cynthia ήταν τραγουδίστρια και λάτρης της τζαζ που μύησε την Amy σε διάφορα μουσικά είδη και ενθάρρυνε την αγάπη της για τη μουσική.

3. O φίλος της έδωσε την κασέτα επίδειξης της σε έναν ανιχνευτή ταλέντων 

Ο τραγουδιστής των Soul Tyler James ήταν ένας από τους καλύτερους φίλους και συγκάτοικος της Amy. Ο Τάιλερ υποστήριξε το ταλέντο της και μάλιστα ανέλαβε να στείλει την κασέτα επίδειξης της σε έναν ανιχνευτή ταλέντων για να τη βοηθήσει να πετύχει μια ηχογράφηση. Με μια πολλά υποσχόμενη κασέτα επίδειξης, η Amy τελικά συναντήθηκε και συνεργάστηκε με τον παραγωγό Salaam Remi, ο οποίος τη βοήθησε να εξασφαλίσει μια δισκογραφική συμφωνία και να παράγει το πρώτο της άλμπουμ, Frank. Από εκεί, η καριέρα της απογειώθηκε και γρήγορα έγινε μια από τις πιο αγαπημένες και εμβληματικές φωνές της γενιάς της. 

4.  Κέρδισε πέντε βραβεία Grammy σε μια νύχτα

Αφού κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της άλμπουμ το 2003, η Amy συνέχισε να χτίζει την καριέρα της και να καθιερώνεται ως ταλαντούχα τραγουδίστρια στον κλάδο. Το άλμπουμ με τίτλο Frank κέρδισε πολλά βραβεία. 

Το δεύτερο άλμπουμ της, Back to Black, κυκλοφόρησε το 2006 και είχε τεράστια επιτυχία. Έγινε ένα από τα άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία, κερδίζοντας πέντε βραβεία Grammy και την έκανε την πρώτη Βρετανίδα καλλιτέχνιδα που κέρδισε τόσα βραβεία Grammy σε μια νύχτα.

5. Ήταν παντρεμένη για δύο χρόνια 

Συνάντησε τον Blake Fielder-Civil, ο οποίος εργαζόταν ως βοηθός παραγωγής βίντεο, σε ένα μπαρ στο Λονδίνο το 2005, και οι δυο τους επέστρεψαν στο διαμέρισμά της για να την ακούσουν να τραγουδάει. 

Έτσι ξεκίνησε η ιστορία του έρωτά τους. Η ζωή τους στα ραντεβού ήταν κυρίως να κάνουν ναρκωτικά μαζί. Ο Blake μύησε την Amy στα σκληρά ναρκωτικά, την κοκαΐνη και την ηρωίνη και εκείνη κύλησε. Οι γονείς του ζευγαριού πίστευαν ότι ο Blake και η Amy ήταν τοξικοί μαζί και φοβήθηκαν ότι οι δυο τους θα αυτοκτονούσαν. 

Έχοντας επίγνωση της αντίθεσης από τις οικογένειές τους, οι δυο τους έφυγαν στις 18 Μαΐου 2007. Παντρεύτηκαν στο Miami Beach στη Φλόριντα. Μήνες αργότερα, ο Blake φυλακίστηκε για επίθεση και δωροδοκία κάτι που χώρισε βίαια τους δύο εραστές.  Μετά τη φυλάκισή του, ο Blake υπέβαλε αίτηση διαζυγίου και οριστικοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου 2009. Whatever happened to Amy Winehouse's ex-husband Blake ...

6. Η Amy πάλεψε με τον εθισμό και είχε επίσης μια διατροφική διαταραχή   

Για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της, η Amy πέρασε από περιόδους κατανάλωσης αλκοόλ, βαριάς χρήσης ναρκωτικών, κατάθλιψης και απώλειας βάρους. Έπασχε από βουλιμία και είχε ακόμη και αναπνευστικά προβλήματα λόγω του καπνίσματος. Αυτό συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην υποβάθμιση της υγείας της και στον τελικό θάνατο. Ακύρωσε πολλά σόου λόγω του ότι ήταν υπό την επήρεια και της αρνήθηκαν ακόμη και βίζα για τις ΗΠΑ, γεγονός που την εμπόδισε να ταξιδέψει στην τελετή των βραβείων Grammy το 2008, αφού απέτυχε σε τεστ ναρκωτικών. Amy Winehouse: I started drinking whiskey at 12 & didn't stop - tragic  star's words found in tape 10yrs after her death | The US Sun

7. Πέθανε από υπερβολική δόση αλκοόλ 

Η Amy Winehouse πέθανε στις 23 Ιουλίου 2011 στο Camden Town του Λονδίνου, σε ηλικία 27 ετών. Η αιτία θανάτου ήταν δηλητηρίαση από αλκοόλ. Ο θάνατός της συγκλόνισε τους θαυμαστές της και τη μουσική βιομηχανία και λειτούργησε ως τραγική υπενθύμιση των κινδύνων από την κατάχρηση ουσιών. 

8. Την έθαψαν δίπλα στη γιαγιά της 

3 ημέρες μετά το θάνατό της, στις 26 Ιουλίου 2011, ένας Ραβίνος ηγήθηκε μιας ιδιωτικής κηδείας στην οποία συμμετείχαν στενή οικογένεια και φίλοι. Η Amy αποτεφρώθηκε στο Golders Green Crematorium. Οι στάχτες της θάφτηκαν πάνω από ένα χρόνο αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου 2012, δίπλα στη γιαγιά της, Cynthia, στο νεκροταφείο Edgwarebury Lane στο Βόρειο Λονδίνο. 

9. Υπάρχει ένα ίδρυμα προς τιμήν της 

Ο πατέρας της Amy, Mitch Winehouse, ίδρυσε το Ίδρυμα Amy Winehouse μετά τον θάνατό της για να υποστηρίξει τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού και ψυχικής υγείας. Ο αδερφός της Άλεξ είναι υπάλληλος στο ίδρυμα. 

10. Η Amy έχει αγάλματα προς τιμήν της 

Η Amy Winehouse έχει αναγνωριστεί για τη συνεισφορά της στη μουσική με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας αγαλμάτων και της ένταξής της σε διάφορες αίθουσες φήμης. 

Υπάρχει ένα χάλκινο άγαλμα της στο Camden Town του Λονδίνου. Παρουσιάστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2014. Την ίδια ημερομηνία με τα γενέθλιά της. Υπάρχει επίσης ένα κέρινο γλυπτό που εκτίθεται στο Μουσείο Madame Tussauds του Λονδίνου. Το όνομά της βρίσκεται επίσης στο Music Walk of Fame του Camden.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Αρχαίες ελληνικές εφευρέσεις που χρησιμοποιούνται ακόμα σήμερα

HerNews ka

Selena: Η διασημότερη Λατίνα τραγουδίστρια που δολοφονήθηκε στα 23 της χρόνια

Her News

PlaymoGreek: Τα Playmobil ντύθηκαν με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές

Her News