HerNews.gr
Health

4 τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη ναυτία

Η ναυτία μπορεί να είναι εξουθενωτική και να επηρεάσει την καθημερινότητά σας. Όταν εμφανίζεται το αίσθημα της ναυτίας, είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς σε οτιδήποτε άλλο. Για να μην αναφέρουμε ότι πολλά πράγματα προκαλούν ναυτία, όπως φάρμακα και ασθένειες, εγκυμοσύνη, γρίπη του στομάχου, τροφική δηλητηρίαση, στρες και γαστρεντερικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

 Οι αιτίες της ναυτίας είναι διαφορετικές για κάθε άτομο, επομένως ο εντοπισμός της πηγής της ναυτίας μπορεί να είναι δύσκολος. Αλλά ευτυχώς, ορισμένες τροφές μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ναυτίας και να σας βοηθήσουν να σταθείτε γρήγορα στα πόδια σας.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις καλύτερες τροφές για να φάτε όταν αισθάνεστε ναυτία.μια φωτογραφία συνταγής του τσαγιού τζίντζερ

4 τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη ναυτία

1. Τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της ναυτίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία εκκένωσης του στομάχου και να προάγει συγκεκριμένες συσπάσεις του στομάχου, οι οποίες είναι και οι δύο χρήσιμες ενέργειες για την αντιμετώπιση της ναυτίας. Η χρήση αποξηραμένης ρίζας τζίντζερ κατά το μαγείρεμα, πίνοντας τσάι τζίντζερ ή απολαμβάνοντας καραμέλες τζίντζερ είναι όλοι οι τρόποι με τους οποίους  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ναυτίας.

2. Μήλα

Μια μελέτη του 2021 στο BMJ Open σε εγκύους διαπίστωσε ότι τα μήλα είναι ένα από τα πιο καλά τρόφιμα κατά τη διάρκεια της πρωινής ναυτίας. Στους συμμετέχοντες στη μελέτη δόθηκε επίσης καρπούζι, κράκερ και λευκό ψωμί, αλλά συμφώνησαν ομόφωνα ότι το μήλο τρώγεται πιο εύκολα χωρίς να προκαλείται υπερβολική ναυτία. 

3. Τροφές Πλούσιες σε Πρωτεΐνες

Αν και μπορεί να λαχταράτε υδατάνθρακες για αναπαυτικά τρόφιμα όταν δεν αισθάνεστε καλά, η επιστήμη προτείνει ότι η πρωτεΐνη είναι στην πραγματικότητα το μακροθρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της ναυτίας. Ο μηχανισμός δράσης δεν είναι πολύ γνωστός, αλλά μια μελέτη του 2023 στο Nutrients βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης περισσότερης πρωτεΐνης και των λιγότερων περιπτώσεων ακραίας ναυτίας σε όσες ήταν έγκυες. Είναι ενδιαφέρον ότι εάν επιλέγετε μεταξύ στερεάς ή υγρής μορφής για αυτά τα γεύματα, η έρευνα προτείνει ότι οι υγρές μορφές, όπως τα σέικ πρωτεΐνης, μπορεί να έχουν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα στον μετριασμό της ναυτίας.

4. Ροφήματα ηλεκτρολυτών

Ο έμετος είναι συχνά μια παρενέργεια της ναυτίας και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αφυδάτωση, η οποία μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε χειρότερα. Τα ροφήματα ηλεκτρολυτών ή τα αθλητικά ποτά, παρασκευάζονται με ισορροπία υγρών, ηλεκτρολυτών και υδατανθράκων για να σας βοηθήσουν να ενυδατωθείτε πιο γρήγορα. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες που να δείχνουν ότι η κατανάλωση ροφημάτων ηλεκτρολυτών θα σταματήσει τη ναυτία, αλλά σίγουρα μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα μετά από μια περίοδο εμετού.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τροφές που χαρίζουν λευκά δόντια

Her News

Το αλκοόλ επηρεάζει διαφορετικά τις γυναίκες;

Her News

Τρόφες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Her News