HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Αλλαγές στη διάθεση όταν είστε έγκυος

Οι εναλλαγές της διάθεσης είναι πολύ συχνές όταν είστε έγκυος. Αυτά τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα προκαλούνται από διάφορους παράγοντες, όπως η κούραση, το άγχος, οι σωματικές ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, οι πολύ φυσιολογικές ανησυχίες για τις επερχόμενες αλλαγές της ζωής και οι ταχέως μεταβαλλόμενες ορμόνες, ιδιαίτερα τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Αν τη μια στιγμή νιώθετε ενθουσιασμένες και την άλλη κλαίτε, δεν είστε μόνες Μάθετε περισσότερα για τις εναλλαγές της διάθεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρακάτω.

Ορμόνες εγκυμοσύνης και εναλλαγές διάθεσης

Ένας μεγάλος λόγος για τις εναλλαγές της διάθεσης της εγκυμοσύνης είναι οι ταχέως μεταβαλλόμενες ορμόνες σας, ειδικά τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Τα επίπεδα οιστρογόνων εκτινάσσονται στα ύψη κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, αυξάνοντας κατά περισσότερο από 100 φορές.

Τα οιστρογόνα συνδέονται με τη χημική ουσία του εγκεφάλου σεροτονίνη. Μπορεί να γνωρίζετε τη σεροτονίνη ως την ορμόνη της «ευτυχίας», μια ορμόνη που πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα προσπαθούν να ενισχύσουν. Αλλά η σεροτονίνη δεν είναι μια άμεση σύνδεση με την ευτυχία. Οι ανισορροπίες και οι διακυμάνσεις σε αυτόν τον νευροδιαβιβαστή μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματική απορρύθμιση.

Το πώς ακριβώς αλληλεπιδρούν τα οιστρογόνα και η σεροτονίνη μεταξύ τους δεν είναι πλήρως κατανοητό. Αυτό που φαίνεται να είναι προφανές είναι ότι οι αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων – και όχι σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο οιστρογόνων – είναι αυτές που προκαλούν ανισορροπίες στη διάθεση όταν είστε έγκυος. Το άγχος και η ευερεθιστότητα, ειδικότερα, συνδέονται με αλλαγές οιστρογόνων.

Αλλά δεν είναι μόνο τα οιστρογόνα που αυξάνονται. Η ορμόνη προγεστερόνη αυξάνεται επίσης γρήγορα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά τους πρώτους 3 μήνες. Ενώ τα οιστρογόνα συνήθως συνδέονται με την ενέργεια (και πάρα πολλά από αυτά συνδέονται με τη νευρική ενέργεια), η προγεστερόνη σχετίζεται με τη χαλάρωση.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Εγκυμοσύνη: Οι πιο κοινές αγωνίες για τους νέους γονείς

HerNews ka

Επιβλαβής συνήθειες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης: Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας ενημερώνει

Her News

Έβδομος μήνας εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε

Her News