HerNews.gr
Παιδί

7 συμβουλές για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τρώνε λαχανικά

Είναι κάτι με το οποίο σχεδόν όλοι οι γονείς παλεύουν: να ενθαρρύνουν τα παιδιά να τρώνε λαχανικά. Αν και μπορεί να τα λατρέψουν στο μέλλον, δεν είναι ασυνήθιστο για τα μικρά παιδιά να αντιπαθούν τα λαχανικά. 

Το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθεί να είναι σημαντικό για αυτά να λαμβάνουν τη διατροφή που παρέχει τα λαχανικά. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε τρόπους να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας λαμβάνουν αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταφύγετε σε κόλπα ή δωροδοκίες. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα παιδιά να τρώνε λαχανικά και ίσως ακόμη και να τους αρέσουν.

6 Clever Ideas to Get Kids to Eat Their Veggies | ParentMap

1. Σερβίρετε τους με γνώριμα φαγητά

Η ενθάρρυνση των παιδιών να τρώνε λαχανικά μπορεί να είναι πιο δύσκολη εάν αποτελούν μέρος ενός γεύματος που περιέχει πολλά συστατικά που δεν τα έχουν συνηθίσει. Από την άλλη πλευρά, εάν σερβίρετε λαχανικά με τροφές που ήδη γνωρίζουν και τους αρέσουν , το να τα κάνετε να δοκιμάσουν μερικές μπουκιές γίνεται πολύ πιο εύκολο.

2. Μην τα παρατάς

Οι γονείς συχνά υποθέτουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να πείσουν τα παιδιά τους ότι τα λαχανικά είναι ευχάριστα. Ενώ μπορεί ακόμα να είναι σε θέση να τους πείσουν ότι πρέπει να φάνε κάποια λαχανικά, οι γονείς μπορούν να φτάσουν σε ένα σημείο όπου η ιδέα του παιδιού τους να αναπτύξει μια γεύση για θρεπτικά τρόφιμα φαίνεται εντελώς εξωπραγματική. Μην πέφτετε θύματα αυτής της νοοτροπίας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε όταν δυσκολεύεστε να κάνετε ένα παιδί να ενδιαφερθεί για τα λαχανικά είναι να συνεχίσετε να τα σερβίρετε.

Μπορείτε να πειραματιστείτε σερβίροντας νέα ή παλιά λαχανικά με νέους τρόπους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά συνήθως πρέπει να εκτεθούν σε ένα φαγητό μεταξύ 6 και 15 φορές πριν αναπτύξουν μια γεύση για αυτό. Το γεγονός ότι στο παιδί σας δεν άρεσαν τα καρότα όταν τα σερβίρατε την περασμένη εβδομάδα, δεν σημαίνει ότι δεν θα τους αρέσουν ποτέ.

Five ways to get your children to eat vegetables | Parents and parenting | The Guardian

3. Συμπεριλάβετε τα παιδιά σας

Θα μπορούσατε να σερβίρετε πολλά γεύματα, επιτρέποντας στο παιδί σας να επιλέξει ποια λαχανικά θέλει να δοκιμάσει με τρόπο που να κάνει την εμπειρία διασκεδαστική. Για παράδειγμα, ίσως σερβίρετε πίτσα ή τάκος με μπολ γεμάτα πολύχρωμες επικαλύψεις. Οι περισσότερες από αυτές τις επικαλύψεις πρέπει να είναι λαχανικά. Το να αφήσετε το παιδί σας να προσαρμόσει το γεύμα του και να διαλέξει τα λαχανικά του μετατρέπει το να τρώει καλά σε κάτι που μπορεί να βρει πραγματικά διασκεδαστικό.

Η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του γεύματος είναι επίσης καλή ιδέα. Ένα παιδί που φτιάχνει ένα γεύμα με λαχανικά μπορεί να χαρεί να το δοκιμάσει αν γνωρίζει ότι έπαιξε ρόλο στο μαγείρεμα του.

4. Προσέξτε τις διατροφικές σας συνήθειες

Τα παιδιά μαθαίνουν πολλές συμπεριφορές παρακολουθώντας τους γονείς τους. Έτσι, για να πείσετε το παιδί σας ότι τα λαχανικά είναι νόστιμα και σημαντικά, πρέπει να διαμορφώσετε την υγιεινή διατροφή προσθέτοντας με ενθουσιασμό περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τη στάση του παιδιού σας απέναντι στα λαχανικά.

Theres a Secret to Getting Kids to Eat Vegetables | Community Healthcare System

5. Κάντε τα να φαίνονται διασκεδαστικά

Η παρουσίαση είναι σημαντική όταν σερβίρετε λαχανικά. Ένα τυχαίο μπρόκολο μπορεί να πείσει ένα παιδί ότι το αντιπαθεί πριν καν το δοκιμάσει. Ωστόσο, αν τα κοτσάνια μπρόκολου ήταν τοποθετημένα στο πιάτο έτσι ώστε να μοιάζουν με δέντρα σε ένα τοπίο, η διασκεδαστική παρουσίαση θα μπορούσε να συναρπάσει ένα παιδί. Φυσικά, θέλετε να εξασφαλίσετε ότι ο γιος ή η κόρη σας τρώει τα λαχανικά του και όχι απλώς να παίζει μαζί τους. Αυτή η τακτική μπορεί να τα κάνει πιο ελκυστικά όταν σερβίρονται για πρώτη φορά.

6. Dips προσφοράς

Η ενθάρρυνση των παιδιών να τρώνε λαχανικά με χούμους ή άλλο αγαπημένο ντιπ δεν είναι απλώς ένας τρόπος να κρύψουν τη γεύση ενός φαγητού που αντιπαθούν πίσω από αυτό που τους αρέσει. Κάνει επίσης την κατανάλωση λαχανικών πιο διαδραστική. Αντί να τους λένε τι ακριβώς αναμένεται να φάνε, τα παιδιά είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα dips τους (εντός λογικής).

Αυτή η ευελιξία μπορεί να αρέσει ιδιαίτερα σε παιδιά με ισχυρή θέληση που δεν τους αρέσει να τους λένε τι να κάνουν. Σύμφωνοι, πρέπει να σας ακούσουν, αλλά και να μάθουν να οικειοποιούνται τη διατροφή τους μακροπρόθεσμα. Αυτή η συμβουλή μπορεί να βοηθήσει.

How to get your kids to eat more fruit and veggies - Healthier. Happier.

7. Αποφύγετε την υπερβολική ενίσχυση

Μπορεί να είναι δελεαστικό να προσφέρετε κάποια θετική ενίσχυση όταν προσπαθείτε να κάνετε ένα παιδί να φάει τα λαχανικά του. Αν αρνηθούν, φαίνεται εύκολο να τους προειδοποιήσουμε ότι δεν θα τους επιτρέπεται να φάνε επιδόρπιο αν δεν τελειώσουν πρώτα τα λαχανικά τους. Εάν είναι πρόθυμοι να φάνε λαχανικά, ίσως θελήσετε να τους ενθαρρύνετε να συνεχίσουν να το κάνουν στο μέλλον επαινώντας τους. 

Αυτό είναι κατανοητό. Ωστόσο, η παροχή πολλών σχολίων μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα. Το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να συνδέει την κατανάλωση ορισμένων τροφών με τη λήψη επαίνου. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να μάθουν να ακούν το σώμα τους όταν επιλέγουν τι θα φάνε. Απλώς τους παρέχετε θρεπτικές τροφές για να τους βοηθήσετε να αναπτύξουν μια γεύση για τα λαχανικά.

 

Αυτός είναι ένας σημαντικός στόχος για όλους τους γονείς. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε. Αν και το να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε λαχανικά δεν είναι πάντα εύκολο, το να έχετε υπόψη σας αυτά τα σημεία το καθιστά ευκολότερο.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Οι μαθητές δημοτικού που εκτίθενται σε θόρυβο, έχουν χειρότερες γνωστικές επιδόσεις

Her News

Ποιά διάσημα αστέρια του Hollywood έκαναν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας;

HerNews ka

Πνιγμός από τροφή: Πόσο εύκολο είναι να συμβεί σε ένα παιδί και τι πρέπει να προσέχουμε

HerNews ka