HerNews.gr
Health

Μελέτη αποκάλυψε τα 7 πιο υγιεινά φρούτα στον κόσμο

Όταν σκέφτεστε υγιεινές τροφές, τα φρούτα και τα λαχανικά σας έρχονται αμέσως στο μυαλό. Πρόσφατα, μια επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο William Paterson, στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, ανέλυσε τις πιο υγιεινές τροφές, όλες φυτικές, ταξινομώντας τις ανάλογα με τον πλούτο σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, φυτικές ίνες και ούτω καθεξής. 

Το ενδιαφέρον; Δεν υπάρχει ούτε ένα φρούτο μεταξύ των 10 κορυφαίων . Το πιο υγιές συνολικά βρίσκεται μόλις στην 28η θέση. Και δεν είναι μόνο αυτό: ανάμεσα στα 41 τρόφιμα που ταξινομούνται, υπάρχουν συνολικά μόλις 7 είδη φρούτων.

Τα 7 από τα πιο υγιεινά φρούτα στον κόσμο

  • Στην πρώτη θέση μεταξύ των φρούτων (αλλά 28η στη γενική κατάταξη) βρίσκουμε το λεμόνι . Περιέχει 53 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια, καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και είναι απαραίτητη για το σχηματισμό κολλαγόνου.
  • Το δεύτερο πιο υγιεινό φρούτο είναι η φράουλα , στην 30η θέση της γενικής κατάταξης: με 62 mg ανά 100 γραμμάρια, οι φράουλες περιέχουν ακόμη περισσότερη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή. Είναι επίσης πλούσια σε φολικό οξύ , σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Ο σίδηρος, ειδικότερα, συμβάλλει στον φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και προάγει τη μεταφορά οξυγόνου.
  • Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το πορτοκάλι (στο νούμερο 33 της γενικής κατάταξης). Τα πορτοκάλια είναι πραγματικές βόμβες βιταμίνης C, αλλά είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο. Επιπλέον, περιέχουν κάλιο και μαγνήσιο. Το τελευταίο είναι ένα ορυκτό θεμελιώδους σημασίας για τη ρύθμιση διαφόρων βιοχημικών αντιδράσεων και κυτταρικών λειτουργιών στον οργανισμό.

  • Το τέταρτο πιο υγιεινό φρούτο είναι το λάιμ , το οποίο επίσης ακολουθεί άμεσα το πορτοκάλι στη γενική κατάταξη (34η θέση). Εκτός από βιταμίνη C, περιέχει φωσφορικά άλατα, κάλιο και ασβέστιο (απαραίτητα για το χτίσιμο των οστών και των δοντιών).
  • Στην πέμπτη θέση βρίσκουμε ένα άλλο εσπεριδοειδές, το γκρέιπφρουτ , πιο συγκεκριμένα το κόκκινο και ροζ γκρέιπφρουτ . Τρία γκρέιπφρουτ μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη Α και η βήτα-καροτίνη που περιέχονται στο γκρέιπφρουτ είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

  • Την έκτη θέση καταλαμβάνει ένα μούρο, το βατόμουρο . Το τελευταίο περιέχει, μεταξύ άλλων, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο. Το σκούρο χρώμα του οφείλεται σε ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές και κατά των ελεύθερων ριζών ιδιότητες.
  • Τελευταίο στη λίστα με τα πιο υγιεινά φρούτα είναι το λευκό γκρέιπφρουτ (41ο στη συνολική κατάταξη). Το λευκό στρώμα ακριβώς κάτω από τη φλούδα (μεσόκαρπος) περιέχει διάφορες διαιτητικές ίνες σημαντικές για την υγεία του εντέρου και την πέψη.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τι να κάνετε όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε;

Her News

Βότανα για κοινά προβλήματα υγείας

Her News

Ζεστό νερό με μέλι: Οι λόγοι που θα σας κάνουν να το πίνετε κάθε πρωί

HerNews ka