HerNews.gr
Pets

Σεισμός: Πως τον αντιλαμβάνονται τα ζώα μέσω της «έκτης αίσθησης»

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο αναφέρουν πως πριν από μεγάλους σεισμούς, τσουνάμι και άλλες φυσικές καταστροφές, διάφορα ζώα φαίνεται να εκδηλώνουν ανησυχία σαν να διαισθάνονται τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Παράδειγμα το μεγάλο τσουνάμι που έγινε το 2004 στην Ινδονησία, και κόστισε πάνω από 200.000 ανθρώπινες ζωές.Ανθρώπινες τεχνολογίες όπως οι αισθητήρες σεισμού και παλίρροιας δεν είχαν καταφέρει να προβλέψουν την καταστροφή, ωστόσο ορισμένα ζώα έκαναν προσπάθειες να διαφύγουν καθώς αντιλήφτηκαν τον κίνδυνο που πλησίαζε.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ιστοσελίδα Γεωλογικής Έρευνας των ΗΠΑ, η πρώτη τέτοια αναφορά καταγράφηκε από τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Θουκυδίδη το 373 π.Χ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι αρουραίοι,σκύλοι, φίδια και νυφίτσες είχαν εγκαταλείψει την πόλη Ελίκη λίγες μέρες πριν από έναν καταστροφικό σεισμό.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με shih tzu, αξιολάτρευτος, γλυκούλι Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Πολλοί επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να εξιχνιάσουν το συγκεκριμένο μυστήριο.Μία μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε πριν από περίπου 5 χρόνια, έδειξε πως οι σκύλοι, τα πρόβατα και οι αγελάδες μπορούν να αντιληφθούν σεισμούς μέτριας ή και υψηλότερης έντασης ακόμα και 20 ώρες προτού εκείνοι συμβούν.

Γερμανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ορισμένα ζώα διαθέτουν μία έκτη αίσθηση, ικανή να νιώσει εκ των προτέρων τον επερχόμενο σεισμό.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με άνθρωπος, γρασίδι, γυναίκα Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

Ένα από τα συμπεράσματα μιας συμπεριφορικής οικολόγου ήταν πως «μια σειρά ισχυρών διαταραχών στα τοπικά ατμοσφαιρικά ηλεκτρικά φορτία κάθε δύο έως τέσσερα λεπτά, ξεκινώντας δύο εβδομάδες πριν από το σεισμό, θα μπορούσε να ενεργοποιεί τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων».

Οι σεισμοί συνήθως ακολουθούν μία περίοδο όπου έντονες αναταραχές αναδύονται βαθιά στο έδαφος, οι οποίες προκαλούν ηλεκτρονικά φορτία, που ονομάζονται «θετικές τρύπες».

 Καθώς αυτές οι ‘θετικές τρύπες’ κινούνται, δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικά κύματα εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας, τα οποία παρέχουν ένα πρόσθετο σήμα, που ορισμένα ζώα ίσως είναι σε θέση να συλλάβουν, προσθέτουν οι ερευνητές.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με casual, tattoo, αγάπη Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

 Η ακοή τους είναι αυτή που τους βοηθάει να καταλαβαίνουν πότε θα κάνει σεισμό. Όπως ξέρουμε οι σκύλοι έχουν πάρα πολύ καλή ακοή και με αυτό τον τρόπο μπορούν να ακούσουν τις πλάκες της γης να χτυπάνε μεταξύ τους, ένα άλλο ενδεχόμενο θέλει τους σκύλους να καταλαβαίνουν τους σεισμούς μέσω των ποδιών τους. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι ένα, πως σκύλοι μπορούν να διαισθανθούν τους σεισμούς και μέσω τους γαβγίσματος καταφέρνουν να μας προειδοποιήσουν .
Οι γάτες είναι συνήθως νευρικές και τα προειδοποιητικά σημάδια είναι η απόκρυψη, τρέχουν μανιωδώς και προσπαθούν να διαφύγουν προς τα έξω, πολλές φορές γίνονται επιθετικές και οι περισσότερες γάτες θα κρυφτούν στην αγαπημένη τους κρυψώνα.
Τα άλογα συχνά αρνούνται να μπουν σε αχυρώνες και συχνά έχουν την τάση να ομαδοποιούνται σε ανοικτούς χώρους, με νευρικότητα και ρυθμό.
Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με αγροτικός, άλογο, άσπρο άλογο Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών
Ίσως με την έκτη αίσθηση που διαθέτουν, να ακούν νωρίτερα κάποιο υπόκωφο θόρυβο, ίσως να μυρίζουν τον αέρα και να αισθάνονται τις αλλαγές στη θερμοκρασία και στη βαρομετρική πίεση και ίσως να καταλαβαίνουν τις ηλεκτροστατικές αλλαγές στην ατμόσφαιρα.

Νεότερα Άρθρα

Τα θετικά του να κοιμάσαι μαζί με τον σκύλο σου

Her News

Πως να προστατεύσετε τον σκύλο σας από το χιόνι

HerNews ka

Pets: 5 σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας χαίρεται πραγματικά που σας βλέπει

HerNews ka