HerNews.gr
Παιδί

Όσο περισσότερο αγκαλιάζετε τα παιδιά σας, τόσο περισσότερο αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους

Οι περισσότερες μητέρες έχουν ήδη μια έμφυτη περίπτωση να αγκαλιάζουν τα μωρά τους. Αλλά ξέρατε ότι βοηθάτε τον εγκέφαλό τους να αναπτυχθεί όταν αγκαλιάζετε τα παιδιά σας;

Όταν γεννιούνται τα μωρά, όλα τα εγκεφαλικά τους κύτταρα, που ονομάζονται νευρώνες, βρίσκονται στη θέση τους, αλλά υπάρχουν πολύ λίγες συνδέσεις μεταξύ αυτών των κυττάρων.  

 Όταν τα μωρά λαμβάνουν νέες πληροφορίες μέσω των αισθήσεων και των εμπειριών τους, αυτές οι συνδέσεις συμβαίνουν. Όταν ένα μωρό διεγείρεται επαρκώς, αυτές οι συνδέσεις συμβαίνουν με ρυθμό ενός εκατομμυρίου ανά δευτερόλεπτο. 

Από την άλλη πλευρά, αυτές οι συνδέσεις δεν συμβαίνουν όταν ένα μωρό δεν λαμβάνει επαρκή διέγερση και δεν εκτίθεται σε εμπειρίες κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η ευκαιρία να δημιουργηθούν αυτές οι συνδέσεις θα μπορούσε να χαθεί για πάντα.

Γιατί το αγκάλιασμα νωρίς και συχνά είναι απαραίτητο

Η ηλικία από μηδέν έως τρία είναι η κρίσιμη περίοδος για να πραγματοποιηθούν αυτές οι συνδέσεις. Αυτή είναι η εποχή της «νευρικής πλαστικότητας» όταν εμφανίζονται οι νευρικές οδοί, ή οι συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων, που ονομάζονται επίσης συνάψεις. 

Μετά από αυτήν την κρίσιμη περίοδο, ο εγκέφαλος δεν είναι τόσο πλαστικός ή «μεταβλητός» και οι συνδέσεις δεν γίνονται με τόσο γρήγορο ρυθμό. Γίνεται πιο δύσκολο να δημιουργηθούν αυτές οι συνδέσεις και να επιτραπεί νέα μάθηση με τόσο γρήγορο ρυθμό.

Οι αγκαλιές και η σύνδεση με μωρά και μικρά παιδιά βοηθούν στη δημιουργία αυτών των συνδέσεων για διάφορους λόγους. Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να ευδοκιμούν στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις. Τα μωρά αποζητούν αλληλεπιδράσεις για να επιτρέψουν αυτές τις συνδέσεις να συμβούν. 

Μωρά

Πολύ πριν τα μωρά κατανοήσουν την προφορική γλώσσα, συνδέονται με τους γονείς ή τους φροντιστές τους μέσω της αφής. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο, επομένως έχει σημαντική εκπροσώπηση στον εγκέφαλο. Οποιαδήποτε διέγερση στο δέρμα του μωρού διεγείρει ένα μεγάλο τμήμα του εγκεφάλου και επιτρέπει πολλές συνδέσεις. Με το να κρατάτε και να αγκαλιάζετε το μωρό σας, βοηθάτε στη δημιουργία αυτών των συνδέσεων και στο να κάνετε το μωρό σας πιο έξυπνο!

Το μασάζ μωρών είναι ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος για να τονώσετε το δέρμα του μωρού και να δημιουργήσετε αυτές τις συνδέσεις. Μπορείτε να το επεκτείνετε μιλώντας στο μωρό σας ενώ κάνετε το μασάζ. Κάντε οπτική επαφή και μιλήστε για κάθε σημείο του σώματος ενώ του κάνετε μασάζ. 

Νήπια

Όταν το παιδί σας είναι νήπιο, αναπτύσσει μια ισχυρότερη αίσθηση του εαυτού του και προθυμία να απομακρυνθεί από εσάς για να εξερευνήσει τον κόσμο του. Θα παρατηρήσετε ότι συχνά ελέγχουν για να βεβαιωθούν ότι είστε ακόμα εκεί και περιστασιακά επιστρέφουν σε εσάς για καθησυχασμό. Εάν παρέχετε μια στοργική αγκαλιά όταν επιστρέψουν κοντά σας, τους διαβεβαιώνετε ότι είστε κοντά, προσφέροντας υποστήριξη και ενθάρρυνση. Αυτό τους δίνει την αυτοεκτίμηση να πάνε ξανά μόνα τους και να εξερευνήσουν τον κόσμο τους. Χτίζει επίσης αυτές τις σημαντικές συνδέσεις, γνωρίζοντας ότι είστε εκεί για να τις υποστηρίξετε.

Προσχολική ηλικία και πέρα

Όταν το παιδί σας είναι προσχολικής ηλικίας και ακόμη και σχολικής ηλικίας, οι αγκαλιές εξακολουθούν να είναι κρίσιμες για την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη , την ψυχική του υγεία και την αίσθηση του εαυτού του. Προσπαθήστε να εντάξετε τις αγκαλιές στη ρουτίνα μετά το σχολείο. Ίσως ορίσετε κάθε απόγευμα μετά το σχολείο ως «10λεπτη ώρα αγκαλιάς», όπου αγκαλιάζεστε μαζί στον καναπέ. Ζητήστε τους να σας πουν για την ημέρα τους και να συζητήσουν τα επιτεύγματα, τις προκλήσεις, τους φόβους και τους θριάμβους τους.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας ανεξάρτητα από το βάρος της μητέρας

HerNews ka

Ξηρός βήχας στα παιδιά: Αιτίες και αντιμετώπιση

Her News

Outdoor Moms: Η νέα μόδα για μαμάδες & παιδιά

HerNews ka