HerNews.gr
Παιδί

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας ανεξάρτητα από το βάρος της μητέρας

Τα βρέφη που θηλάζουν  έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Pediatrics , διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη.

«Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης ως ευκαιρία για να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν το θηλασμό σε όλες τις γυναίκες, ειδικά όσες έχουν παχυσαρκία», δήλωσε ο Δρ Γκέιλ Σιπ, επίκουρος καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που ηγήθηκε της έρευνας.

Τα βρέφη που θηλάζουν έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας.

Ο ΔΜΣ χρησιμοποιεί το ύψος και το βάρος σας για να καθορίσει το σωματικό σας λίπος. Ένας ΔΜΣ από 25 έως 29,9 υποδηλώνει ότι το άτομο είναι υπέρβαρο. ΔΜΣ 30 έως 39 δείχνει παχυσαρκία. και ΔΜΣ 40 και άνω υποδηλώνει σοβαρή παχυσαρκία.

Για αυτήν τη μελέτη, καταγράφηκαν δείκτες μάζας σώματος για 8.134 ζεύγη μητέρων και παιδιών σε 16 πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τις βαθμολογίες ΔΜΣ για τα παιδιά που συμμετείχαν συγκρίνοντας το ύψος και το βάρος των παιδιών, που ελήφθησαν όταν έφτασαν στην ηλικία των 2 έως 6 ετών, με αυτά των συνομηλίκων τους.

Στη μελέτη διερευνήθηκαν δύο σενάρια – εάν η μητέρα θήλασε ποτέ και εάν η μητέρα θήλασε αποκλειστικά το παιδί της σε ηλικία 3 μηνών ή χρησιμοποίησε γάλα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οποιαδήποτε ποσότητα σταθερού θηλασμού κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του βρέφους μεταφράζεται σε χαμηλότερα σκορ ΔΜΣ του παιδιού — ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Pediatrics, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη.Αυτή η σύνδεση φαίνεται να είναι ισχυρότερη για τις γυναίκες που ήταν παχύσαρκες πριν μείνουν έγκυες, παρά για υπέρβαρες.

Ο αποκλειστικός θηλασμός όταν το μωρό ήταν 3 μηνών σήμαινε χαμηλότερο δείκτη ΔΜΣ του παιδιού μόνο για γυναίκες με ΔΜΣ πριν από την εγκυμοσύνη στο φυσιολογικό εύρος.

Κάθε επιπλέον μήνας θηλασμού (αποκλειστικά ή με φόρμουλα) συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες ΔΜΣ του παιδιού, ειδικά για μητέρες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν μείνουν έγκυες.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι κάθε επιπλέον μήνας θηλασμού, είτε σε σταθερή ποσότητα είτε αποκλειστικά, μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερο βάρος αργότερα στην παιδική ηλικία, ειδικά για μητέρες που είχαν παχυσαρκία πριν από την εγκυμοσύνη», είπε ο Shipp.

Το μητρικό γάλα – το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, θρεπτικά συστατικά και αντισώματα – έχει αποδειχθεί ότι παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης άσθματος, διαβήτη τύπου 1, συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και άλλων καταστάσεων.

Μια μελέτη σε παιδιά που γεννήθηκαν το 2019 διαπίστωσε ότι το 83,2% έλαβε τουλάχιστον λίγο μητρικό γάλα κατά τη γέννηση και το 78,6% κατανάλωσε μητρικό γάλα σε ηλικία 1 μηνός.

Στην ηλικία των 6 μηνών, το 55,8% έλαβε λίγο μητρικό γάλα και το 24,9% πήρε αποκλειστικά μητρικό γάλα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Το δεύτερο παιδί φέρνει πάντα την ευτυχία;

Her News

Μονογονεϊκότητα και δυσκολίες – Ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης μας εξηγεί

HerNews ka

Φρούτα: Ποια δεν πρέπει να τρώνε τα μωρά

Her News