HerNews.gr
Fitness

Λεύκανση δοντιών: Τι λένε οι ειδικοί & ποια μέθοδο προτείνουν ως καλύτερη

Παρά το ότι μπορεί να φαίνεται, οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση μεταξύ των ασθενών. Η λεύκανση των δοντιών συνίσταται στην τροποποίηση του εγγενούς χρώματος της οδοντίνης, που είναι αυτή που δίνει στο δόντι το χρώμα του και είναι γενετικά καθορισμένο.

Η οδοντίνη είναι το στρώμα κάτω από το σμάλτο, το πιο εξωτερικό και σκληρό στρώμα του δοντιού και πρακτικά ημιδιαφανές. Τα υπεροξείδια , μια σειρά από χημικές ουσίες που μπορούν να περάσουν από το σμάλτο και να φτάσουν στην οδοντίνη , είναι υπεύθυνα για την αλλαγή του χρώματος της οδοντίνης.

Ως εκ τούτου, η λεύκανση των δοντιών δεν θα εξαλείψει μόνο τους επιφανειακούς λεκέδες του σμάλτου (όπως από τη νικοτίνη, τον καφέ ή το τσάι), κάτι που επιτυγχάνεται με έναν οδοντικό καθαρισμό στον οδοντίατρο, αλλά είναι μια οδοντιατρική διαδικασία που πρέπει πάντα να γίνεται υπό την επίβλεψη οδοντιάτρου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τύποι επαγγελματικής λεύκανσης δοντιών:

-Λεύκανση στην κλινική:

Σύμφωνα με τους ειδικούς, διακρίνεται επειδή «προσφέρει γρήγορα και διαρκή αποτελέσματα , γενικά σε μία ή δύο συνεδρίες». Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο στον βαθμό λεύκανσης που μπορεί να επιτευχθεί, που επηρεάζεται από «παράγοντες όπως η ηλικία και η γενετική». Για το λόγο αυτό και επειδή «αφού φτάσει σε ένα ορισμένο σημείο λεύκανσης, το προϊόν που χρησιμοποιείται δεν έχει πλέον κανένα αποτέλεσμα», οι οδοντίατροι τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί απεριόριστη λεύκανση.

-Λεύκανση δοντιών στο σπίτι με επαγγελματικά προϊόντα:

Αν και δεν γίνεται στην κλινική, επιτυγχάνεται μέσω προϊόντων που παρέχει ο οδοντίατρος, που εφαρμόζονται σε νάρθηκες για 2 έως 4 εβδομάδες. Αφού φτάσετε στον επιθυμητό τόνο, το αποτέλεσμα λεύκανσης δεν είναι μόνιμο και μπορεί να υπάρξει ένα ελαφρύ σκουρόχρωμο, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνεδρίες συντήρησης.

Κατά τα άλλα, η λευκαντική του δράση είναι προσωρινή, μόλις επιτευχθεί το προγραμματισμένο χρώμα, το φινίρισμά του δεν είναι αόριστο, αφού λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας αρχίζει να εμφανίζεται μια ελαφρά υποτροπή του παλιού χρώματος. 

Πόσο διαρκεί μια λεύκανση δοντιών

Οι οδοντίατροι διευκρινίζουν ότι η συνιστώμενη συχνότητα λεύκανσης δοντιών ποικίλλει ανάλογα με την οδοντική κατάσταση, τη μέθοδο λεύκανσης και τις συνήθειες του ασθενούς.Είναι σημαντικό να γίνει μια προηγούμενη διάγνωση για να καθοριστεί εάν ο ασθενής είναι κατάλληλος για θεραπεία και ο συγκεκριμένος τύπος του. Όσο για το τελικό χρώμα, θα διαρκέσει περίπου 2 έως 7 χρόνια , που ποικίλλει ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Επιπλέον, αν και το χρώμα χάνει την ένταση με τον καιρό, δεν θα επιστρέψει ποτέ στον αρχικό του τόνο. Για να διατηρηθεί το χρώμα, μια συνεδρία υπενθύμισης μπορεί να πραγματοποιηθεί πιο σύντομη από την αρχική.

Ποιες συνήθειες ή τροφές μειώνουν τη διάρκεια της λεύκανσης;

Συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση καφέ, τσαγιού ή κόκκινου κρασιού και η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε χρωστική μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια των επιπτώσεων της λεύκανσης των δοντιών. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση όξινων ποτών όπως αναψυκτικά , ορισμένοι χυμοί φρούτων και όξινα τρόφιμα μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να κάνει τα δόντια πιο ευαίσθητα στους λεκέδες και να φαίνονται πιο κιτρινωπά, η οδοντίνη γίνεται διαφανής, που είναι το στρώμα που είναι ακριβώς κάτω από το σμάλτο και αυτό που δίνει στο δόντι το χρώμα του.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Παγκόσμια ημέρα Γιόγκα : Γιατί να ξεκινήσεις!

Her News

4 διατροφικοί μύθοι που καταρρίπτονται

Her News b

Αυτές οι τροφές έχουν φουλ πρωτεΐνη

Her News