HerNews.gr
Ελλάδα

Γιώργος Βάλλης: Μιλά στο HerNews για τα επεισόδια στου Ρέντη & για τη ναυτική φωτοβολίδα που τραυμάτισε τον 31χρονο αστυνομικό

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών & Επαγγελματικών Θαλαμηγών Γιώργος Βάλλης, μιλά στο HerNews και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Αλεξανδρίδου για το νέο περιστατικό οπαδικής βίας που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού με ναυτική φωτοβολίδα, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Εξηγεί επίσης τι είναι η ναυτική φωτοβολίδα, ποια η χρησιμότητά της αλλά και πως μπορεί κάποιος να την προμηθευτεί, τονίζοντας πως πρέπει να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία ώστε να μη μπορεί κάποιος χωρίς ειδική άδεια να την προμηθευτεί.

Ακόμη ο Γιώργος Βάλλης εκφράζει τη γνώμη του για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης το μεσημέρι της Δευτέρας 11/12, για την εξάλειψη της οπαδικής βίας, καταδικάζοντας κάθε περιστατικό που στόχο έχει να βλάψει την ανθρώπινη ζωή.

Επεισόδια στου Ρέντη: Ελεύθεροι και οι 424 προσαχθέντες για τον τραυματισμό του αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα

 Τι είναι ναυτική φωτοβολίδα;

Την ναυτική φωτοβολίδα την προμηθεύονται όλα τα πληρώματα και οι αξιωματικοί που έχουν να κάνουν με σκάφη, ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους jet ski, φουσκωτά, πλωτά μέσα. Γενικά οποιοδήποτε πλωτό μέσω έχει δικαίωμα βάση νομοθεσίας, να έχει και ναυτικές φωτοβολίδες -όπου η χρήση τους είναι σε περίπτωση που μείνει ένα σκάφος ακυβέρνητο ή χρήζει βοήθειας- ο άνθρωπος που είναι μέσα ή το σκάφος σε σχέση με κάποια βλάβη, να μπορεί να επικοινωνήσει με ένα παραπλέον σκάφος. Το μεν σκάφος ρίχνει την ναυτική φωτοβολία για να την δει το πλησιέστερο σκάφος, ώστε να σπεύσει για βοήθεια.

Άρα η ναυτική φωτοβολίδα είναι ένα μέσο για να βοηθάει τους ανθρώπους να σώζονται από οποιοδήποτε πρόβλημα, ΌΧΙ για να σκοτώνει ή να χρησιμοποιείται κατά των ανθρώπων. Η χρήση της είναι υπέρ των ανθρώπων και αυτή είναι και η έννοια της ναυτικής φωτοβολίδας.

 Που και πως χρησιμοποιείται;

Χρησιμοποιείται σε σκάφη και όλα τα πλωτά μέσα (jet ski, φουσκωτά, καϊκι, καράβι) για λόγους ασφαλείας. Είτε αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια, μέλος του πληρώματος αν χρειαστεί κάποια ιατρική βοήθεια, είτε στο σκάφος παρουσιαστεί μηχανική ή οποιαδήποτε άλλη βλάβη. Είναι ο τρόπος να επικοινωνήσεις με τα παραπλέοντα σκάφη, την έκτακτη ανάγκη που έχει δημιουργηθεί και κατά συνέχεια να έρθουν να σου δώσουν τις πρώτες βοήθειες.

Επεισόδια στο Ρέντη: «Βροχή από πέτρες, φωτοβολίδες και μολότοφ» | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 Ποιοι και πως την προμηθεύονται;

Αυτοί που έχουν δικαίωμα -βάση νομοθεσίας- να προμηθευτούν τη ναυτική φωτοβολίδα είναι όσοι έχουν άδεια πλωτού μέσου και ανάλογα με τα μέτρα του πλωτού δικαιούσαι και τις ανάλογες φωτοβολίδες που χρειάζονται. Βέβαια υπάρχουν πολλές φορές άνθρωποι που δεν τηρούν αυτή τη νομοθεσία. Συνήθως οι ναυτικές φωτοβολίδες υπάρχουν σε πιστοποιημένα μαγαζιά που πουλάνε ναυτιλιακά είδη, πυροσβεστικά και σωστικά. Κάποια από αυτά τα μαγαζιά ζητάνε την άδεια πλωτού μέσου, άλλα δεν ζητάνε. Στο σημείο αυτό πρέπει να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία και να το τηρούνε όλοι και κανένας να μην μπορεί να αγοράσει ναυτικές φωτοβολίδες αν δεν έχει την αντίστοιχη άδεια. 

 Επιτρέπεται κάποιος να την προμηθευτεί χωρίς άδεια; 

Δεν επιτρέπεται. Όπως αναφέραμε και παραπάνω πρέπει να γίνουν αυστηροί οι έλεγχοι και να τηρείται η νομοθεσία. Επίσης κάποιοι, αφού λήξουν οι ναυτικές φωτοβολίδες, τις πετάνε οπουδήποτε όπου έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε. Θα πρέπει κι αυτό είναι γίνει πιο συγκεκριμένο, αφού λήξουν να επιστρέφονται στον προμηθευτή, ο οποίος θα αναλαμβάνει να τα επιστρέψει στο εργοστάσιο παραγωγής και στην ανακύκλωση.

Ή να μπαίνουν σε μεγάλα βαρέλια με νερό και να καταστρέφονται όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Χρειάζεται αυστηρός έλεγχος σε όλα αυτά, ώστε να μην μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε ναυτικές φωτοβολίδες και ενδεχομένως να τις χρησιμοποιεί με φονικό τρόπο, όπως είδαμε στο πρόσφατο συμβάν. Ο σκοπός της ναυτικής φωτοβολίδας είναι να σώζει ανθρώπους και όχι να σκοτώνει. 

Πώς μπορεί να προμηθεύτηκαν οι χούλιγκανς τις ναυτικές φωτοβολίδες;

Είτε κάποιος έδωσε τις φωτοβολίδες και εκείνοι τις χρησιμοποίησαν με δόλιο τρόπο στο γήπεδο, είτε βρήκαν κάπου όπου έχουν πεταχτεί οι ληγμένες, είτε πήγαν σε κάποιο κατάστημα, που δεν κάνει έλεγχο και δεν τηρεί τη νομοθεσία, τις ζήτησαν, και τις αγόρασαν. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να τις προμηθευτείς.

Ποια η γνώμη σας για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον κ.Μαρινάκη για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας;

 Εμάς, οποιεσδήποτε κυρώσεις μας βρίσκουν σύμφωνους, όσες έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση της ασφάλειας των γηπέδων, τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Έχουμε έναν άνθρωπο που πηγαίνει να εργαστεί και βρίσκεται να παλεύει για τη ζωή του. Χρειάζονται άμεσες, γρήγορες θέσεις και κινητοποιήσεις και να μην μπορεί ο δράστης να βγει από τη φυλακή, να δικάζεται άμεσα. Θέλουμε άμεσα μέτρα, επιθετικά και γρήγορα, να πάρουν το μήνυμα πως αυτή η κατάσταση έχει τελειώσει μία κι έξω. 
Δεν θεωρώ ότι τα μέτρα, να κλείσεις τα γήπεδα και να αποκλείσεις τους φιλάθλους είναι αποτρεπτικά. Είναι ένα καλό μέτρο, μία καλή κίνηση, αλλά δεν είναι το καλύτερο. Θα πρέπει σε όλες τις εισόδους να γίνει ταυτοποίηση και σωματικός έλεγχος και να μην μπορεί να μπαίνει κανείς αν δεν γνωρίζουν ποιος είναι και αν δεν έχει ελεγχθεί. Επίσης, αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα ότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο και τους πιάσουν, η ποινή θα είναι ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολές. Να υπαχθεί στα κακουργήματα, με αυστηρές κινήσεις και άμεσες. Όχι χαϊδέματα.

Η επίσημη επιστολή της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ στο Υπουργείο Ναυτιλίας

Τέλος, ο Γιώργος Βάλλης θέλησε να στείλει την αμέριστη συμπαράστασή του στον 31χρονο αστυνομικό που νοσηλεύεται βαρύτατα τραυματισμένος μετά τα επεισόδια στου Ρέντη: «Όλη μας την σκέψη και οι ευχές μας για την καλή ανάρρωση του ανθρώπου. Την συμπαράστασή μας στην οικογένεια του και ευχόμαστε ολόψυχα την επιστροφή του στο σπίτι σύντομα».

Γιωργος Βαλλης
(Πρόεδρος ΠΕΠΙΕΘ-PUPYC)
Facebook
Instagram
YouTube

Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ιδιωτικών & Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ-PUPYC)
Facebook
Instagram
Site

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Super Cup: Ο 11χρονος φίλος του ΠΑΟΚ με τύφλωση που συνόδευσε τον Χάαλαντ στον μεγάλο τελικό

HerNews ka

Τραγωδία στα Τέμπη: Το συγκινητικό μήνυμα μαθητών σχολείων – «Πάρε όταν φτάσεις», έγραψαν με τις τσάντες τους

HerNews ka

Ρένα Κουμιώτη: Εξαφανίστηκε από το Γηροκομείο Αθηνών – Τι συνέβη

Her News