HerNews.gr
DECORNEWS

5 Σκανδιναβικές αρχές για ένα οργανωμένο σπίτι χωρίς ακαταστασία

Υπάρχουν πολλά για τα οποία πρέπει να ευχαριστήσουμε τη Σκανδιναβία – το απλοϊκό τους στυλ, τη μινιμαλιστική νοοτροπία τους και φυσικά την ύπαρξη του IKEA. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Σκανδιναβικές χώρες υπερηφανεύονται για τα σπίτια τους, αλλά, εκτός από το λαμπρό μάτι τους για το σχεδιασμό, αυτές οι χώρες δίνουν επίσης μεγάλη έμφαση στην πρακτικότητα, δημιουργώντας χώρους που συνδυάζουν τη μορφή και τη λειτουργία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να μάθουμε ένα-δύο πράγματα από αυτά όσον αφορά τον εξορθολογισμό των χώρων μας και το πως να τακτοποιούμε το σπίτι μας. Από τις μεθόδους απορρόφησης όπως ο σουηδικός καθαρισμός μέχρι τα τυπικά μινιμαλιστικά σχέδιά τους, υπάρχουν πολλά να μάθετε στο εγχειρίδιο κανόνων τακτοποίησης και οργάνωσης Scandi.

Αντί για αυστηρούς κώδικες πρακτικής, ωστόσο, η προσέγγιση Scandi είναι πολύ πιο ολιστική, με μερικές κατευθυντήριες αρχές που βοηθούν στην ενστάλαξη της τάξης στον ζωτικό μας χώρο. Για να αλλάξετε τις συνήθειές σας για ένα πιο απλό και Σκανδιναβικό σπίτι , ακολουθούν πέντε από τις ιδέες τους που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε υπόψην σας.

1. Υιοθετήστε την νοοτροπία “όσο λιγότερα τόσο καλύτερα”

κουζίνα και τραπεζαρία σε στιλ γιαπωνέζικουΤο στυλ διακόσμησης Scandi τείνει να κλίνει προς τον μινιμαλισμό , με απλά σχέδια με ανάγλυφη πλάτη και ουδέτερους χρωματικούς συνδυασμούς. Όλοι θέλουν να ζήσουν καλά με λιγότερα, έτσι, όταν πρόκειται για την αποσυμφόρηση και την οργάνωση, αυτό απαιτεί μια νοοτροπία «όσο λιγότερα τόσο καλύτερα». Αντί να ζείτε περιτριγυρισμένοι από πράγματα που δεν έχουν μεγάλη αξία για εσάς, δείξτε μόνο τα καλύτερα πράγματα που πραγματικά αξίζουν προσοχή. 

2. Εξασκηθείτε στη Σουηδική τέχνη του “καθαρισμού του θανάτου”

Το Döstädning (ο καθαρισμός του θανάτου) έχει να κάνει με το να τακτοποιήσεις το σπίτι, τα υπάρχοντά σου και τα χαρτιά σου, έτσι ώστε, αν “φύγεις”, η ταξινόμηση της περιουσίας σου να είναι λιγότερο αγχωτική για όσους αφήνεις πίσω. Μπορεί να ακούγεται νοσηρό, αλλά αυτή η αδίστακτη ιδέα απορρόφησης (και ρεαλιστική υπενθύμιση) θα σας πείσει να περιορίσετε την ακαταστασία εκεί όπου άλλες μέθοδοι υπολείπονται. Λοιπόν, τι ενέργειες μπορείτε να κάνετε σήμερα για να αγκαλιάσετε τη σουηδική “καθαριότητα θανάτου” ; Ξεκινήστε με μια μεγάλη αποσυμφόρηση, απαλλάσσοντας το σπίτι σας από αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε πια ούτε αγαπάτε, και βρείτε ένα σπίτι για ό,τι απομένει, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν τα πάντα. 

3. Χρησιμοποιήστε την αρχή “lagom”

Ουδέτερο σπίτι στο Γκρίνουιτς του ΛονδίνουΤο Lagom είναι μια σουηδική ιδεολογία που έχει να κάνει με το να ζεις μια πιο ισορροπημένη ζωή με μέτριους ρυθμούς. Θα πρέπει να αφήσουμε τα περιττά πράγματα που έχουμε συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά συνειδητοποιούμε ότι ένα εντελώς μινιμαλιστικό σπίτι δεν είναι επίσης εντελώς ρεαλιστικό. Πάρτε το χρόνο σας επιλέγοντας αντικείμενα για το σπίτι σας – αντί να μαζεύετε γρήγορα πολλά αντικείμενα. Ψάξτε σε καταστήματα μεταχειρισμένων και αντίκες για αντικείμενα με νόημα που φέρουν την ομορφιά μιας προηγούμενης ζωής και όμως εξακολουθούν να είναι σε άψογη κατάσταση. Αντικείμενα όπως αυτά καθώς και οικογενειακά κειμήλια θα έχουν μεγαλύτερη σημασία και θα τα απολαύσετε περισσότερο γνωρίζοντας ότι λένε την ιστορία μιας προηγούμενης ζωής

4. Συνδυάστε τη μορφή & τη λειτουργία όπου είναι δυνατόν

Μια τάση που θα παρατηρήσετε σε όλα τα Σκανδιναβικά σχέδια είναι η αρμονία μεταξύ φόρμας και λειτουργίας. Αυτό σημαίνει επένδυση σε αντικείμενα που έχουν τόσο πρακτικό όσο και αισθητικό σκοπό για να μεγιστοποιήσετε τη χρησιμότητά τους. Είναι φυσικό να συλλέγεις μικροαντικείμενα με την πάροδο του χρόνου που είναι καθαρά αισθητικά και που μπορούν να φέρουν πολλή χαρά στη ζωή σου σε καθημερινή βάση όταν τα τακτοποιήσεις σε ένα ράφι ή τραπεζάκι. Ωστόσο, για μεγαλύτερα αντικείμενα όπως καρέκλες, καναπέδες, τραπέζια και φωτιστικά, προσπαθήστε να διασφαλίσετε ότι είναι αισθητικά ευχάριστα και πρακτικά.

 Ένα πολυλειτουργικό, έξυπνο έπιπλο, όπως ένας καναπές-κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο, τραπέζι με πτυσσόμενα ή επεκτεινόμενα φύλλα ή φώτα με dimmer θα κάνουν κάθε αντικείμενο να πάει πιο μακριά, που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε λιγότερα.

5. Αφήστε το «hugge» να επηρεάσει την οργάνωσή σας

Ράφια σε στιλ σκάντι σε τραπεζαρίαΤο Hygge είναι ένας δανέζικος όρος που αναφέρεται στην ποιότητα της θαλπωρής, και είναι ακριβώς αυτό που όλοι αναζητούμε κατά τη διάρκεια αυτής της πενιχρής σεζόν. Η ιδέα της επιμέλειας ενός χώρου καταφυγίου που σας κάνει να νιώθετε ζεστά, χαλαρά και ασφαλή καλύπτει κάθε πολιτισμό της Scandi και οι επαγγελματίες διοργανωτές λατρεύουν να το χρησιμοποιούν για να επηρεάσουν και τις τεχνικές απορρόφησης. Σκεφτείτε να αποθηκεύετε μεγάλες χνουδωτές κουβέρτες σε ένα καλάθι, να κρατάτε τα κεριά τακτοποιημένα για ζεστά βράδια και να περνάτε ήσυχο χρόνο στο σπίτι με φίλους.

5 χρώματα που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα αν τα χρησιμοποιήσετε στο υπνοδωμάτιό σας

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τα must χρώματα στη διακόσμηση για το 2024

Her News

Πώς να καθαρίσετε τον καταψύκτη σας: Ένας οδηγός βήμα προς βήμα

HerNews ka

Βάζο: Το πιο hot trend στην ανοιξιάτικη διακόσμηση

Her News b