HerNews.gr
Health

Πως να τελειοποιήσετε το power nap

Το μεσημεριανό power nap μπορεί να κάνει περισσότερα για το πρόγραμμα του ύπνου σας από όσο νομίζετε. Εδώ, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο έναν υπνάκο.

Εάν έχετε υποφέρει ποτέ από διαταραχές ύπνου, θα ξέρετε πόσο άσχημα μπορεί να σας επηρεάσει την επόμενη μέρα. Εκτός όμως από το να αισθάνεστε νωθροί, εξαντλημένοι, έλλειψη συγκέντρωσης και ακόμη και λαχτάρα για ανθυγιεινά τρόφιμα, ο τακτικός ύπνος κακής ποιότητας μπορεί επίσης να επηρεάσει τα πάντα, από την καρδιά μέχρι την υγεία του εγκεφάλου και να επιφέρει αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης.

Αν και το power nap είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν πίσω τους στην παιδική ηλικία, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι, με τη σωστή προσέγγιση, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική υποστήριξη εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου. Εκτός από την τόνωση της γνωστικής λειτουργίας, ένα power nap μπορεί να βελτιώσει την εδραίωση της μνήμης, να επανεκκινήσει την εστίαση και την παραγωγικότητα και να μειώσει τα συναισθήματα κόπωσης και αδράνειας

Δείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το power nap σας.

Ο συγχρονισμός είναι το παν

Είναι σημαντικό να τηρείτε τους χρυσούς κανόνες του μεσημεριανού ύπνου και το να γνωρίζετε πότε πρέπει να κοιμηθείτε είναι ένα από τα πιο σημαντικά. Μην προσπαθήσετε να κοιμηθείτε αργότερα από τις 15:00, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει τον νυχτερινό σας ύπνο και να προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως βρίσκουν ότι η κούραση τους χτυπά μετά το μεσημεριανό γεύμα, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλά, οπότε αν ταιριάζει, στοχεύστε να συμπέσει με τη δικό σας ύπνο μετά το γεύμα.

Τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία

Το να επιλέξετε πού θα κοιμάστε δεν θα είναι πρόβλημα εάν εργάζεστε από το σπίτι, αλλά εάν εργάζεστε σε γραφείο μπορεί να χρειαστεί λίγη περισσότερη σκέψη. Όποιο σημείο κι αν επιλέξετε θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από περισπασμούς: άλλα άτομα, συσκευές ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από τις προσπάθειές σας να αποκοιμηθείτε. Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ήσυχο – επομένως σκεφτείτε τις ωτοασπίδες – και ιδανικά ο χώρος θα πρέπει να είναι σκοτεινός, ώστε το σώμα σας να γνωρίζει ότι είναι ώρα για ύπνο. 

Είναι σημαντικό επίσης να έχετε τη σωστή θερμοκρασία του δωματίου, επομένως, αν μπορείτε, ρυθμίστε τον θερμοστάτη, αφαιρέστε ή προσθέστε στρώματα ή ανοίξτε ένα παράθυρο εάν χρειάζεται. Αν και δεν πρέπει να κρυώνετε, το να αποκοιμηθείτε είναι ευκολότερο όταν το δωμάτιο βρίσκεται στην πιο δροσερή πλευρά.

Βελτιώστε τον υπνάκο σας

Εάν χρειάζεται να κοιμάστε αλλά ανησυχείτε μήπως μπορέσετε να κοιμηθείτε στη μέση της ημέρας, ίσως αξίζει να αναζητήσετε κάποιο λευκό θόρυβο (μια μελέτη διαπίστωσε ότι βοήθησε το 38 τοις εκατό των ανθρώπων να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα). Εάν έχετε λίγο επιπλέον χρόνο, ένας σύντομος διαλογισμός ή μια συνεδρία καθοδηγούμενης αναπνοής μπορεί να είναι χρήσιμος για να σας βοηθήσει να βγάλετε το κεφάλι σας από τη λειτουργία εργασίας και σε μια πιο χαλαρή κατάσταση πριν κοιμηθείτε.

Μπορεί να σας φαίνεται αδιανόητο να πίνετε καφέ ακριβώς πριν χαλαρώσετε, αλλά το «coffee nap» είναι μια έξυπνη κίνηση εάν θέλετε να ξυπνήσετε από τον υπνάκο σας νιώθοντας ανανεωμένοι και έτοιμοι. Επειδή η καφεΐνη χρειάζεται περίπου 20 έως 40 λεπτά για να έχει αντίκτυπο στο σώμα σας, εάν πίνετε καφέ αμέσως πριν χαλαρώσετε, θα πρέπει να ξυπνήσετε ακριβώς τη στιγμή που αρχίζει να δρα, βοηθώντας σας να αισθάνεστε διπλά σε εγρήγορση. Απλώς προσέξτε να μην πέσει ο καφές μέσα σε έξι έως οκτώ ώρες από την ώρα του ύπνου σας, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει τα δικά του προβλήματα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την ψυχική υγεία;

Her News

Ξεχάστε τα μήλα! Αυτό το φρούτο μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία σε 4 ημέρες

HerNews ka

Πόσα πραγματικά δεν ξέρεις για το γάλα; Τα είδη και οι διαφορές τους

Her News