HerNews.gr
Αφιερώματα

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: Τα 6 καλύτερα βιβλία του συγγραφέα που σαν σήμερα «έφυγε» από τη ζωή

Ο Γιοντόρ Ντοστογιέφσκι (1821-1881) ήταν Ρώσος συγγραφέας του οποίου τα έργα επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη λογοτεχνία και τον υπαρξισμό. Μαζί με τον Ρώσο συγγραφέα του 19ου αιώνα Λέων Τολστόι, ο Ντοστογιέφσκι είναι μια από τις πιο εξέχουσες λογοτεχνικές προσωπικότητες στην ιστορία, που φημίζεται για τη βαθιά του εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχολογίας, της ηθικής και της ανθρώπινης κατάστασης.

Ο Ντοστογιέφσκι βρίσκεται στη διασταύρωση λογοτεχνίας και φιλοσοφίας, παλεύοντας με κλασικά υπαρξιακά θέματα όπως ο πόνος, η ενοχή, η ελευθερία, η ευθύνη, η ύπαρξη του Θεού και άλλα. Ένας ιδιοφυής παρατηρητής της ανθρώπινης ψυχής, οι χαρακτήρες του δεν είναι ποτέ απλώς «καλοί» ή «κακοί», αλλά αψηφούν τις κατηγορίες, είναι ελαττωματικοί, αντιφατικοί.. με άλλα λόγια, εξαιρετικά σχεδιασμένοι και βαθιά ανθρώπινοι.

Οι φιλόσοφοι και οι συγγραφείς έχουν εμπνευστεί σε μεγάλο βαθμό από τις ιδέες του Ντοστογιέφσκι για την ανθρώπινη κατάσταση.

Fyodor Dostoevsky | New Directions Publishing

Αυτή η λίστα ανάγνωσης αποτελείται από τα καλύτερα βιβλία για να ξεκινήσετε με τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Αφού το διαβάσετε, θα καταλάβετε ακριβώς γιατί θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και ψυχολογικά διορατικούς συγγραφείς στην ιστορία.

1. Έγκλημα και τιμωρία

Το έγραφε πάνω από 11 μήνες και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1866. Το Έγκλημα και Τιμωρία είναι το πιο διάσημο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι και για καλό λόγο. Αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ: το έντονο ψυχολογικό του βάθος άλλαξε τις προοπτικές για το τι θα μπορούσαν να κάνουν τα μυθιστορήματα.

Σε πάνω από 720 σελίδες, ο Ντοστογιέφσκι αφηγείται την ιστορία του Ρασκόλνικοφ, ενός άπορου και απελπισμένου πρώην μαθητή του οποίου η μάχη με τη δική του συνείδηση ​​κάνει στοιχειώδες, συναρπαστικό διάβασμα. Καλύπτοντας υπαρξιακά θέματα όπως ο πόνος, η ενοχή και η δυνατότητα ουσιαστικής λύτρωσης, το Έγκλημα και Τιμωρία είναι απλά ένα απαραίτητο βιβλίο για όποιον ενδιαφέρεται για τον Ντοστογιέφσκι, τη φιλοσοφική λογοτεχνία ή τη λογοτεχνία γενικά.

Χριστιανικές εικόνες στο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι «Σημειώσεις από το  υπόγειο» / Ορθοδοξία

2. Σημειώσεις από το υπόγειο

Αν θέλετε να μπείτε στον κόσμο του Ντοστογιέφσκι, αλλά δεν είστε σίγουροι ότι θα βουτήξετε αμέσως σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα του, το «Σημειώσεις από το υπόγειο» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο για να ξεκινήσετε. Ο ανώνυμος αφηγητής του βιβλίου είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές στη λογοτεχνία, που χαρακτηρίζεται από όλα τα κλασικά θέματα που περιμένεις να βρεις σε ένα έργο του Ντοστογιέφσκι: απομόνωση, ταλαιπωρία και υπαρξιακό άγχος.

Ένα masterclass στην εξερεύνηση της παράλογης και αυτο-αντιφατικής φύσης της ανθρωπότητας, το Σημειώσεις από το υπόγειο ανήκει στο ράφι οποιουδήποτε ενδιαφέρεται για τον συγγραφέα.

3. Αδερφοί Καραμάζοφ

Ενώ το Έγκλημα και Τιμωρία είναι το πιο διάσημο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι, οι Αδελφοί Καραμάζοφ συχνά διαφημίζονται ως το αριστούργημα του. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ το περιέγραψε ως το «πιο υπέροχο μυθιστόρημα που γράφτηκε ποτέ». Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1880 – γεμάτο με σκοτεινή υπέροχη πεζογραφία – και ακολουθεί τη ζωή τριών αδελφών, που ο καθένας μάχεται με τους δικούς του δαίμονες. Ένα από τα βασικά του θέματα είναι «αν δεν υπάρχει Θεός, τότε όλα επιτρέπονται».

ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ – Passe Partout Reading

4. Ο Ηλίθιος

Ενώ το Έγκλημα και Τιμωρία απεικονίζει τους αγώνες ενός ένοχου άνδρα, ο «Ηλίθιος» (που γράφτηκε αμέσως μετά και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1869) απεικονίζει τους αγώνες ενός ανθρώπου τέλειας αθωότητας.

Συνολικά, τα δύο βιβλία σχηματίζουν έτσι μια λαμπρή κριτική της κοινωνίας από την οπτική γωνία του Αγίου και του αμαρτωλού. Σε έναν πολιτισμό που έχει εμμονή με τα χρήματα, την εξουσία και τη χειραγώγηση, πώς υποτίθεται ότι ζούμε; Αν και δεν είναι τόσο διάσημο όσο το Έγκλημα και Τιμωρία , ο Ηλίθιος είναι ένα υπέροχο βιβλίο και περιέχει μερικές από τις πιο διαυγείς και συγκινητικές πεζογραφίες του Ντοστογιέφσκι.

5. Δαιμονισμένοι

Ένα από τα πιο περίπλοκα και προκλητικά μυθιστορήματά του, οι Δαιμονισμένοι εμπνεύστηκαν από την αληθινή ιστορία μιας πολιτικής δολοφονίας που σόκαρε τη Ρωσία το 1869. Ο Ντοστογιέφσκι σατιρίζει άγρια ​​την πολιτική ιδεολογία που φούντωνε εκείνη την εποχή, αλλά καταφέρνει επίσης να ενσωματώσει πιο καθολικά θέματα για την ανθρώπινη φύση, την ύπαρξη του Θεού και τελικά (όπως πάντα) το νόημα και τον σκοπό της ζωής.

Αν και είναι κάπως λιγότερο προσιτό από μερικά από τα άλλα μυθιστορήματα αυτής της λίστας, είναι παρόλα αυτά μια βαθιά ανταποδοτική ανάγνωση για όποιον ενδιαφέρεται για το γιατί ο Ντοστογιέφσκι αναγνωρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών.

Σαν σήμερα, πεθαίνει ο Φίοντορ Ντοστογιέφσκι - monopoli.gr

6. Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων

Το 1849, πριν γράψει οποιοδήποτε από τα σημαντικότερα έργα του, ο Ντοστογιέφσκι καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια καταναγκαστικής εργασίας σε στρατόπεδο φυλακών της Σιβηρίας επειδή συμμετείχε σε μια σοσιαλιστική ομάδα συζήτησης. Το Σημειώσεις από ένα νεκρό σπίτι είναι τα προσωπικά απομνημονεύματα του Ντοστογιέφσκι από εκείνη την εποχή, μεταμφιεσμένα αραιά ως ένα κομμάτι μυθοπλασίας για να ξεφύγει από τους κυβερνητικούς λογοκριτές.

Μακριά από έναν αδυσώπητα ζοφερό θρήνο για τις τρομερές εμπειρίες του στη Σιβηρία, είναι γεμάτο με χιούμορ και διαλογισμούς για την ανθρώπινη ελευθερία. «Ο ίδιος ο κρατούμενος ξέρει ότι είναι φυλακισμένος», γράφει ο Ντοστογιέφσκι, «αλλά καμία μάρκα, κανένας δεσμός δεν θα τον κάνει να ξεχάσει ότι είναι άνθρωπος». Είναι επίσης το βιβλίο που επανέφερε τη λογοτεχνική καριέρα του Ντοστογιέφσκι μετά τη φυλάκισή του στη Σιβηρία, καθιστώντας τον διασημότητα στα δημιουργικά σαλόνια της Αγίας Πετρούπολης και τον ώθησε να γράψει τα σημαντικότερα έργα του.

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Νίκος Γκάτσος: Σαν σήμερα «έφυγε» ο ο «αμοργιανός» ποιητής

Her News

Η Philologist-ina μας μαθαίνει ελληνικά: Ικέτης ή Οικέτης

Her News

Πως γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε διάφορες χώρες του κόσμου- Έθιμα και παραδόσεις

HerNews ka