HerNews.gr
Διεθνή

Γαλλία: Σερβιτόροι παρήλασαν στους δρόμους με γεμάτους δίσκους στα χέρια

Τα παγκόσμια ρεκόρ του Usain Bolt στο σπριντ δεν κινδύνευσαν ποτέ. Και πάλι, ακόμη και ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον κόσμο πιθανότατα δεν θα ήταν τόσο γρήγορος ενώ ισορροπούσε έναν δίσκο με ένα κρουασάν, ένα φλιτζάνι καφέ και ένα ποτήρι νερό στους δρόμους του Παρισιού και χωρίς να το χύσει παντού. Η πρωτεύουσα της Γαλλίας ανέστησε μια κούρσα 110 ετών για τους διακομιστές της την Κυριακή. Η εκδήλωση στο κέντρο του Παρισιού γιόρτασε τους επιδέξιους και, ναι, κατά τη δική τους ομολογία, μερικές φορές περίφημα κυκλοθυμικούς άντρες και γυναίκες χωρίς τους οποίους η Γαλλία δεν θα ήταν Γαλλία.

Γιατί; Γιατί κάνουν τις καφετέριες και τα εστιατόρια της Γαλλίας. Χωρίς αυτούς, πού θα συγκεντρώνονταν οι Γάλλοι για να απολαύσουν τα ποτά και το φαγητό τους; Πού θα τσακώνονταν και θα ερωτεύονταν; Και πού αλλού θα μπορούσαν απλά να καθίσουν και να αφήσουν το μυαλό τους να περιπλανηθεί;Οι σερβιτόροι κουβαλούν δίσκους με ένα φλιτζάνι καφέ, ένα κρουασάν και ένα ποτήρι νερό καθώς συμμετέχουν σε μια διαδρομή σερβιτόρου στους δρόμους του Παρισιού, Κυριακή 24 Μαρτίου 2024. (AP Photo/Christophe Ena) Έχουν γράψει τραγούδια και ποιήματα για τα «μπιστρότ» τους, τόσο προσκολλημένοι  που για γενιές τρέφουν το σώμα και την ψυχή τους.

«Εκεί θα βρεις τα πιο ωραία λουλούδια του πληθυσμού», τραγούδησε ο τραγουδοποιός-ποιητής Georges Brassens.

Η αναζωπύρωση της κούρσας των σερβιτόρων μετά από μια παύση 13 ετών είναι μέρος των προσπαθειών του Παρισιού να μπει στο επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων και να βάλει τα δυνατά του για τους πρώτους Θερινούς Αγώνες μετά από 100 χρόνια.

Ο πρώτος αγώνας σερβιτόρων διεξήχθη το 1914. Αυτή τη φορά, μερικές εκατοντάδες σερβιτόροι ντύθηκαν με τις στολές τους – με τα καλύτερα αθλητικά παπιγιόν – και φόρτωσαν τους δίσκους τους με κανονικές παραγγελίες, μικρό (αλλά άδειο) φλιτζάνι καφέ και γεμάτο ποτήρι νερό για τον αγώνα μήκους 2 χιλιομέτρων  που ξεκινά και τελειώνει στο Δημαρχείο.Οι σερβιτόροι κουβαλούν δίσκους με ένα φλιτζάνι καφέ, ένα κρουασάν και ένα ποτήρι νερό καθώς συμμετέχουν σε μια διαδρομή σερβιτόρου στους δρόμους του Παρισιού, Κυριακή 24 Μαρτίου 2024. (AP Photo/Christophe Ena)Η Van Wymeersch, η νικήτρια στην κατηγορία των γυναικών σε 14 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, άρχισε να είναι σερβιτόρα στα 16, είναι τώρα 34 και είπε ότι δεν μπορεί να οραματιστεί άλλη ζωή για τον εαυτό της.

«Το αγαπώ όσο το μισώ. Είναι στο δέρμα μου. Δεν μπορώ να το αφήσω», είπε για το επάγγελμα. «Είναι δύσκολο. Είναι εξαντλητικό. Είναι απαιτητικό. Είναι 12 ώρες την ημέρα. Δεν είναι Σαββατοκύριακα. Δεν είναι Χριστούγεννα».

Αλλά «είναι μέρος του DNA μου. Μεγάλωσα με έναν δίσκο στο χέρι», πρόσθεσε. «Έχω διαμορφωθεί, στη ζωή και στη δουλειά, από τα αφεντικά που με εκπαίδευσαν και τους πελάτες, όλους τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει».

Η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, είπε ότι τα καφέ και τα εστιατόρια είναι «πραγματικά η ψυχή του Παρισιού».

«Το μπιστρό είναι όπου πάμε για να συναντήσουμε κόσμο, όπου πάμε για τον καφέ μας, το ποτό μας, όπου επίσης πάμε για να μαλώσουμε, να αγαπήσουμε και να αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον», είπε. «Το καφέ και το μπιστρό είναι ζωή».

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Hailey Bieber: Έκανε την πιο stylish εμφάνιση για τον Άγιο Βαλεντίνο

HerNews ka

Παύλος και Μαρί Σαντάλ παραθέτουν γεύμα στο Λονδίνο στη μνήμη του Κωνσταντίνου – Ανάμεσα στους καλεσμένους ο Γουίλιαμ και η Κέιτ

HerNews ka

Όσα ξέρει ο μπάτλερ… δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος: Όλες οι παραξενιές του νέου βασιλιά Καρόλου Γ’

Her News b