HerNews.gr
Health

Ηλίαση: Πως αντιμετωπίζεται;

Όταν έρχεται το καλοκαίρι και ανοίγει ο καιρός, ο ήλιος πραγματικά καίει. Πολλοί από εμάς, έχουμε ευαισθησία και γι’αυτό τον λόγο παθαίνουμε ηλίαση. Δεν είναι ευχάριστη συνθήκη το να μην αισθάνεσαι καλά λόγω του ήλιου και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. 

Τι πρέπει να κάνετε για να περιορίσεται το κάψιμο αλλά και την φαγούρα

Κρέμες στεροειδών

Τοπική εφαρμογή με στεροειδή προϊόντα, όπως κρέμες με 1% υδροκορτιζόνη. Μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φαγούρας από τον ήλιο. Τα προϊόντα αυτά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στην κολπική ή πρωκτική περιοχή.

Καλαμίνα/Καταπραϋντικές λοσιόν

Μπορείτε να βάλετε μια τέτοια είδους κρέμα στο ψυγείο σας για κάποια λεπτά για άμεση ψύξη και μεγαλύτερη  ανακούφιση.

Προσοχή: Μην βάλετε ποτέ βαζελίνη ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν πετρελαίου σε δέρμα με ηλιακό έγκαυμα. Τα βούτυρα σώματος όπως το κακάο και το βούτυρο καριτέ δεν προσφέρουν τίποτα στα ηλιακά εγκαύματα.

Θα πρέπει να αποφεύγετε προϊόντα με λιδοκαΐνη ή οποιεσδήποτε άλλες τέτοιες ουσίες με κατάληξη “-καΐνη”. Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Εφαρμόστε τις μόνο με άδεια από τον γιατρό σας. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να πάθετε μια αλλεργική δερματίτιδα πάνω από το ήδη πληγωμένο δέρμα από τον ήλιο.

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα έχει αλκαλικό χαρακτήρα και συμβάλλει στην αποκατάσταση του pH του δέρματος, κάτι που θα σας ανακουφίσει από την φαγούρα.

Εάν μόνο μια μικρή περιοχή του δέρματος έχει πληγεί, μπορείτε να εφαρμόσετε μια πάστα από 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με λίγο νερό. Αλλά αν είναι μεγάλη η περιοχή του δέρματος τότε καλύτερα να κάνετε ένα “αφρόλουτρο” με 1-2 φλιτζάνια μαγειρικής σόδας στην μπανιέρα.

Πλιγούρι βρώμης

Μπορείτε να κάνετε και πάλι “αφρόλουτρο” με πλιγούρι βρώμης κάνοντας ό,τι ακριβώς και με την μαγειρική σόδα.  Βοηθήστε με λίγο πλιγούρι βρώμης την ηλίαση να εξαφανιστεί.

 Κουρκούμη

Η κουρκούμη είναι επίσης ευεργετική για την φαγούρα από τα ηλιακά εγκαύματα. Ανακατέψτε σκόνη κουρκούμης σε νερό και φτιάξτε μια λεπτή πάστα.  Εφαρμόστε την  στην περιοχή που έχετε φαγούρα και αφήστε τη να δράσει για 10 λεπτά περίπου πριν την ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Ακόμα κάποιες συμβουλές:

– Κρατήστε το δέρμα δροσερό, εφαρμόζοντας μια δροσερή κομπρέσα (σφουγγαράκι/πανί εμποτισμένο σε κρύο νερό) ή κάντε ένα δροσερό ντους για ένα τέταρτο λεπτά 3-4 φορές την ημέρα.

– Να φοράτε φαρδιά βαμβακερά ρούχα για να σταματήσει ο ερεθισμός του δέρματος. Τα συνθετικά υφάσματα δεν βοηθούν την ηλίαση.

Νεότερα Άρθρα

Οι μυρωδιές βελτιώνουν την μνήμη μας, σύμφωνα με μελέτη

Her News

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις οφθαλμικές σταγόνες

Her News

Ο ρόλος της διατροφής στην ψυχική υγεία

Her News