HerNews.gr
Health

Καφές: 4 μύθοι που καταρρίπτονται

coffee

Εκτός από το νερό και τα αναψυκτικά, ο καφές είναι το τρίτο πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αφού είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά και δίνει στον εγκέφαλό μια ενεργειακή ώθηση.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κοινοί μύθοι για τον καφέ που πρέπει να καταρριφθούν. Παρακάτω, ο Niket Sonpal, ένας γαστρεντερολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, ξεκαθαρίζει ορισμένες παρανοήσεις σχετικά με τον καφέ που μπορεί να σε εκπλήξουν.

Τα τρόφιμα με γεύση καφέ δεν σας επηρεάζουν όπως ο καφές

«Αν είναι απλώς με άρωμα καφέ, τότε δεν περιέχουν καφεΐνη. Αν είναι πραγματικός καφές, τότε μπορεί αν καταναλώσεις αυτά τα επιδόρπια αργά το βράδυ να σε κρατήσουν ξύπνια», λέει ο Δρ. Sonpal. Έτσι, έλεγξε ξανά τη λίστα συστατικών όταν επιλέγεις κάτι τέτοιο για να προσδιορίσεις αν περιέχει πραγματικό καφέ ή απλώς το άρωμα του.

cafeine

Ο καφές σε αφυδατώνει

«Αυτό είναι σίγουρα ένας μύθος, καθώς ο καφές έχει μια ήπια διουρητική δράση. Αλλά είναι αμελητέα και αντισταθμίζεται από τον όγκο του νερού που περιέχεται στον καφέ», λέει ο Δρ Sonpal. Κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν σε συνήθεις πότες καφέ το υποστηρίζουν επίσης. Διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν αύξησαν την κατανάλωση καφέ, τα άτομα δεν είδαν σημαντική αλλαγή στα επίπεδα ενυδάτωσης.

Ο καφές θα σε κρατήσει ξύπνια το βράδυ 

Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό δεν είναι πραγματικά μύθος, αφού εξαρτάται από το άτομο, αλλά σίγουρα δεν είναι και μια καθολική αλήθεια. «Εξαρτάται από την ανοχή ενός ατόμου στην καφεΐνη», λέει ο Δρ. Sonpal. Επομένως, βρες το χρονικό πλαίσιο που είναι κατάλληλο για εσένα, αντί να ακούς γενικές συμβουλές.

cafe

Οι πράσινοι κόκκοι καφέ δεν έχουν καφεΐνη

Οι μη καβουρδισμένοι (γνωστοί και ως πράσινοι) κόκκοι καφέ περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα καφεΐνης με τους καβουρδισμένους ομολόγους τους—12 έως 16 mg ανά 30 ml. Αλλά η γεύση του είναι πολύ πιο ήπια (πιο πολύ σαν τσάι) αφού η διαδικασία καβουρδίσματος είναι αυτή που δίνει στους μαύρους κόκκους καφέ την πλούσια και έντονη γεύση τους.

 

Νεότερα Άρθρα

Eίναι τελικά μύθος ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά;

HerNewskl

Tips για καλό ύπνο

Her News

Χαλαρωτικό Μπάνιο: Οι τρόποι που θα το πετύχεις

Her News b