HerNews.gr
Health

Σπόροι Chia: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το θαυματουργό superfood

chia

Τα τελευταία χρόνια, ακούμε όλο και περισσότερο κόσμο να στρέφεται στις υπερτροφές, γνωστές και ως superfoods. Μια από αυτές τις υπερτροφές είναι και οι σπόροι chia.

Τι είναι οι σπόροι chia;

Οι σπόροι chia είναι οι μικροσκοπικοί μαύροι σπόροι του ομώνυμου φυτού. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, ω-3 λιπαρών οξέων και περιέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Επίσης ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πολλές μελέτες, δείχνουν ότι η κατανάλωση των συγκεκριμένων σπόρων, φαίνεται να σχετίζεται στενά με βελτίωση των παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση νοσημάτων, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

chia

Που μας ωφελούν;

Ενισχύουν το αδυνάτισμα

Οι σπόροι τσία παίζουν διπλό ρόλο στο αδυνάτισμα, αφού έχουν υψηλή περιεκτικότητα όχι μόνο σε φυτικές ίνες αλλά και σε πρωτεΐνες. Τόσο οι φυτικές ίνες όσο και οι πρωτεΐνες είναι γνωστό ότι προάγουν το αίσθημα κορεσμού, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Και όταν αισθάνεστε χορτάτοι, αποφεύγετε το ανθυγιεινό τσιμπολόγημα, προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες και ενισχύετε την απώλεια βάρους.

Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα

Περίπου 30 γραμμάρια σπόρων τσία περιέχουν περίπου 12 γραμμάρια φυτικών ινών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν να τρώνε περίπου 25 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα, ενώ οι άνδρες χρειάζονται περίπου 38 γραμμάρια. Οι σπόροι τσία μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σας σε φυτικές ίνες και κατ’ επέκταση να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα.

Σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Οι σπόροι τσία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ένας ακόμη καλός λόγος λοιπόν να τους συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

chia

Πως καταναλώνονται;

Ωμοί

Προσθέτουμε 1-2 κ.γλ. σπόρους chia στο γιαούρτι, στο γάλα, στα δημητριακά, στη βρώμη, στο τυρί τύπου cottage ακόμη και μέσα σε κάθε είδος σάντουιτς. Τους πασπαλίζουμε πάνω από οποιαδήποτε σαλάτα,  σε dressings ή σάλτσες για κρέατα και ζυμαρικά, στα smoothies και στα πρωτεϊνικά shakes σας ή και σε κάθε ζεστό ρόφημα.

Μαγειρεμένοι

Γίνονται αλεύρι: χτυπάτε τους σπόρους στο μπλέντερ και έχετε ένα πρώτης τάξεως αλεύρι για όλες τις χρήσεις.  Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κανονικό είτε  με ένα μέρος από το αλεύρι σπόρων chia είτε και εξ ολοκλήρου. Εναλλακτικά, μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε ολόκληρους στην παρασκευή ψωμιού ή γλυκών.

Στα καθημερινά σας πιάτα

Τους προσθέτουμε  στα όσπρια και στις σούπες για να πήξουν. Βάζουμε 60ml σπόρους chia σε οποιοδήποτε φαγητό κατσαρόλας ή αντικαθιστούμε με chia το τρίμμα φρυγανιάς στην παρασκευή μπιφτεκιών (για κάθε 450 γρ. κιμά προσθέτουμε 1-2 κουταλιές σπόρους).  Ταιριάζουν τέλεια σε ομελέτες, scrambled eggs ακόμη και πάνω από τηγανητές πατάτες. 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ζάχαρη πριν τον ύπνο: Να τι συμβαίνει στον οργανισμό

Her News

Ζυγαριά: Η σωστή ψυχολογία για να ζυγιστείς

Her News

Κρύο ή ζεστό ντους πριν τον ύπνο;

Her News