HerNews.gr
Health

Μεσογειακή Διατροφή: Η δύναμη των λαών της Μεσογείου

diet

Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται τα ελαιόδεντρα γύρω από τη Μεσόγειο.

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής που εμπνεύστηκε από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και των χωρών στα παράλια της Μέσης Ανατολής. Περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η ιστορία

Ο όρος “Μεσογειακή Διατροφή” επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Ancel Keys και τη γυναίκα του Margaret Keys όταν κατά το 1952 ταξίδεψαν στην Ιταλία και την Ισπανία. Εκεί  πραγματοποίησαν κάποιες πειραματικές έρευνες για την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τη διατροφή.  Όσον αφορά το περιεχόμενό της, στη Διεθνή Διάσκεψη για τις δίαιτες των χωρών της Μεσογείου το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή.Πλέον, η Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα διατροφικό μοντέλο που εκτιμάται παγκοσμίως. 

diet

Top 3 οφέλη που μας προδφέρει η μεοσγειακή διατροφή 

Προλαμβάνει καρδιοπάθεια και καρκίνο

Προστατεύει από παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2

Η τακτική κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης, ψαριών και ελαιόλαδου μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό. Τον προστατεύει από την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2. Λόγω των υψηλών επιπέδων φυτικών ινών, η Μεσογειακή διατροφή επιβραδύνει την διαδικασία της πέψης. Ακόμα προλαμβάνει την εκτίναξη στα ύψη των επιπέδων σακχάρων στο αίμα μας, και μειώνει την ανοχή στην ινσουλίνη.

diet

Προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων

Ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής είναι ότι συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα και ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού σε τακτική βάση. Γνωρίζουμε ότι το κόκκινο κρασί περιέχει αντιοξειδωτικά! Μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς μας, σε μικρές, πάντα, ποσότητες. Μερικά ακόμα οφέλη είναι ότι μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη καρκίνου του μαστού, αλλά και ότι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Άλλα οφέλη που μας προσφέρει η μεσογειακή διατροφή 

  • Τα ακατέργαστα δημητριακά και τα όσπρια με άφθονους σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια και σχεδόν όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες C και Α για την καλή άμυνα του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις.
  • Το ελαιόλαδο, χωρίς χοληστερίνη, που βοηθά στην καλή ροή του αίματος, στα αγγεία. Και παρέχει άφθονη βιταμίνη Ε για τη νεανικότητα των κυττάρων.
  • Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί χαμηλά σε λιπαρά, που παρέχουν το απαραίτητο ασβέστιο για γερά κόκαλα.
  • Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά με τις πρωτεΐνες, αλλά και πολλές ουσίες για την καλή λειτουργία της καρδιάς.
  • Τους ξηρούς καρπούς, τα άγρια χόρτα, τα όσπρια και το μέλι, που συμπληρώνουν με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία στο “μεσογειακό μας πιάτο”.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Βραδινό άγχος πριν τον ύπνο: Πως να το καταπολεμήσεις

Her News

Χρειάζεστε πραγματικά μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα;

HerNews ka

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε ντους;

Her News