HerNews.gr
Health

Γνωρίζατε ότι ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να μας επιφέρει επιπτώσεις;

Ενώ πολλές μελέτες επικεντρώνονται στην αϋπνία και την έλλειψη ύπνου , υπάρχουν λίγες για τον υπερβολικό ύπνο. Ωστόσο, ο πολύς ύπνος μπορεί να μην είναι τόσο ωφέλιμος για τον οργανισμό όσο θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί με την πρώτη ματιά. 

Εάν ξυπνάτε κουρασμένοι ακόμα και μετά από δέκα ώρες ύπνου, ίσως είναι καιρός να μελετήσετε λεπτομερέστερα τα πρότυπα ύπνου σας για να δείτε τι είδους ξεκούραση έχετε. 

Δείτε τι μπορεί να κάνει ο υπερβολικός ύπνος στο σώμα σας

Πρώτα από όλα, πότε μιλάμε για υπερβολικό ύπνο; Οι οκτώ ώρες μπορεί να θεωρηθούν καλός μέσος όρος για τους ενήλικες, επομένως οτιδήποτε πάνω από δέκα θα πρέπει να επανεξεταστεί. Ο ύπνος χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τον ύπνο REM και τον ύπνο μη REM. Το πρώτο αντιστοιχεί σε μια κατάσταση βαθύ ύπνου όπου ο εγκέφαλος είναι ενεργός και όπου έχουμε έντονα όνειρα.

Όταν κοιμόμαστε πάρα πολύ, η διάρκεια του ύπνου REM αυξάνεται. Δεδομένου ότι ο μεταβολισμός του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου REM είναι ακόμη υψηλότερος από ό,τι όταν είμαστε ξύπνιοι, καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και δεν θα ξυπνάτε ανανεωμένοι παρά τον παρατεταμένο ύπνο.

Πώς να εξασφαλίσετε ποιοτικό ύπνο κάθε βράδυ;

 Εάν η έλλειψη ύπνου βλάπτει το σώμα σας, ούτε ο πολύς ύπνος θα σας κάνει χάρη. Yιοθετήστε τεχνικές υγιεινής ύπνου για να εξασφαλίσετε ποιοτική νυχτερινή ανάπαυση, με τον ύπνο σε ένα ήρεμο και σκοτεινό περιβάλλον ή με τη μείωση του χρόνου που περνάτε μπροστά στις οθόνες δύο ώρες πριν τον ύπνο.

 Η αποφυγή ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου REM τη νύχτα, όπως και η μείωση των ροφημάτων με καφεΐνη μετά τις 6 μ.μ. Η τήρηση ημερολογίου ύπνου μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την παρακολούθηση της διάρκειας και της ποιότητας του ύπνου σας.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Χυμός σέλινου: Πώς επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα

Her News

Τρόφιμα που θα καταπολεμήσουν την αϋπνία

Her News

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται αν ασκείστε τακτικά με βαράκια

Her News