HerNews.gr
Pets

7 επικίνδυνα αντικείμενα που δεν πρέπει να μασάνε οι σκύλοι

Τα σκυλιά λατρεύουν να μασάνε, αυτό είναι γνωστό! Το μάσημα είναι μια φυσική δράση για τα σκυλιά. Βοηθά να διατηρήσουν τα δόντια τους καθαρά και τα ούλα τους υγιή και μπορεί επίσης να είναι μια ικανοποιητική δραστηριότητα που κρατά τα κρατά ήρεμα.

Αλλά το μάσημα επικίνδυνων αντικειμένων μπορεί να είναι επιβλαβές για το κουτάβι σας, οδηγώντας σε κατάγματα των δοντιών, τραύματα των ούλων, δυσκοιλιότητα ή μπλοκαρίσματα στην εντερική οδό που απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Γιατί μασάνε τα σκυλιά;

Στα σκυλιά αρέσει να μασάνε, τα διασκεδάζει. Το μάσημα μπορεί να βοηθήσει το σκύλο σας να κρατήσει το σαγόνι του γυμνασμένο και επίσης να καθαρίσει τα δόντια του (ανάλογα με το τι μασάει).

Όταν μασάνε τα κουτάβια

Για τα κουτάβια , το μάσημα μπορεί να είναι ένας τρόπος για να ανακουφιστούν από την ταλαιπωρία των νέων δοντιών (όπως συμβαίνει με τα βρέφη). Τα κουτάβια έχουν τη φήμη ότι μασούν τα πάντα, από εφημερίδες μέχρι παπούτσια, αλλά θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά για να μην κινδυνέψουν απο κάποιο αντικείμενο. Εάν το κουτάβι σας θέλει κάτι να μασήσει, μπορείτε να του δώσετε παιχνίδια ή οδοντικά μασήματα ως ασφαλέστερη επιλογή.

Όταν μασάνε τα ενήλικα σκυλιά

Μερικές φορές, τα ενήλικα σκυλιά μασούν πράγματα που δεν πρέπει. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που μπορείτε να διορθώσετε παρέχοντας ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις και «προστατεύοντας τα σκυλιά» στο σπίτι σας.

Αν ο σκύλος σας μασάει έπιπλα, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε βοήθεια από έναν εκπαιδευτή για να τον βοηθήσετε να μάθει ότι δεν πρέπει να το κάνει.

Εάν παρατηρήσετε ότι μασούν τον εαυτό τους (πόδια, κοιλιά ή ουρά), θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας πάθησης του δέρματος και τότε θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας.

7 Επικίνδυνα αντικείμενα που μασάει ο σκύλος

Τα παρακάτω αντικείμενα μπορεί να φαίνονται αθώα, αλλά μπορεί τελικά να προκαλέσουν πρόβλημα στον σκύλο σας.

1. Πάγος

Ελπίζοντας να φάνε μια παγωμένη λιχουδιά, πολλά σκυλιά έρχονται τρέχοντας στον ήχο της παγομηχανής του ψυγείου. Αλλά το μάσημα του πάγου φθείρει το σμάλτο των δοντιών τους. Τα παγάκια είναι ακόμη πιο επικίνδυνα για τα μικρά σκυλιά, γιατί μπορεί να πνιγούν ή να σπάσουν ένα δόντι .

2. Ξύλο

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων παίζουν με ξύλα ή κλαδιά με τα σκυλιά τους στο πάρκο ή στις βόλτες . Το πρόβλημα με την ρίψη ραβδιών ή ξύλου είναι ότι πολλά σκυλιά θα αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν ως παιχνίδια και θα αρχίσουν να μασούν το ραβδί.

Το ξύλο κόβεται εύκολα όταν μασηθεί και τα θραύσματα μπορεί να κολλήσουν στο στόμα του σκύλου, προκαλώντας μόλυνση. Επίσης, η κατάποση μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του εντέρου του.

Τα ραβδιά μπορούν να δημιουργήσουν επώδυνους τραυματισμούς. Μόλις σπάσουν, τα ραβδιά μπορεί να τρυπήσουν το στόμα, τα μάτια, το λαιμό, την κοιλιά ή ακόμα και την καρδιά ενός σκύλου. Μπορούν να παγιδευτούν στο λαιμό, προκαλώντας τον πνιγμό του σκύλου σας ή να κολλήσουν στην πεπτική οδό, δημιουργώντας εντερικά μπλοκαρίσματα. 

3. Πέτρες

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν συχνά πέτρες ως αντικείμενα παιχνιδιού όταν βαριούνται. Ακόμα, αν μια πέτρα έχει υπολείμματα τροφής πάνω της, τα σκυλιά μπορεί να προσπαθήσουν να την καταπιούν, νομίζοντας ότι είναι τροφή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τον πνιγμό του σκύλου σας ή να οδηγήσει σε εντερική απόφραξη που απαιτεί χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί.

4. Κόκαλα

Κόκαλα συχνά δίνονται σε σκύλους από ιδιοκτήτες που πιστεύουν ότι το μάσημα τους είναι καλό για τα δόντια τους. Ωστόσο, όταν οι οικόσιτοι σκύλοι μασούν τα κόκαλα, μπορεί να τα καταπιούν κατά λάθος. Εάν συμβεί αυτό, το οστό μπορεί να κολλήσει στα έντερα.

Τα κόκαλα μπορεί επίσης να θρυμματιστούν, με αποτέλεσμα θραύσματα να σφηνώσουν στο στόμα, το λαιμό ή τα έντερα και τότε απαιτείται επείγουσα επίσκεψη στον κτηνίατρο για να αφαιρεθούν. Επιπλέον, μπορεί να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας κατάγματα, σπασμένα δόντια και μολύνσεις των ούλων.

5. Μπουκάλια νερού

Μερικά σκυλιά λατρεύουν να μασάνε μπουκάλια νερού, αλλά τα μπουκάλια νερού δεν είναι ασφαλή. Το καπάκι του μπουκαλιού νερού μπορεί να ξεκολλήσει και ο σκύλος να το καταπιεί. Επίσης, οι σκύλοι μπορούν να σχίσουν κομμάτια του πλαστικού, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα. Ο σκύλος σας μπορεί να προσπαθήσει να καταπιεί αυτά τα αιχμηρά κομμάτια κή να κόψει τα ούλα του μασώντας τα πλαστικά κομμάτια.

6. Μπάλες του τένις

Οι μπάλες του τένις μπορεί να φαίνονται γενικά αβλαβείς, αλλά ενέχουν διάφορους κινδύνους για την ασφάλεια του κουταβιού σας. Το κάλυμμα τους μπορεί να λειτουργήσει σαν γυαλόχαρτο στο σμάλτο των δοντιών του σκύλου σας. Ακόμα, μπορεί να δημιουργήσει μπλοκαρίσματα στα έντερα.

Οι μπάλες του τένις είναι επίσης επικαλυμμένες με βαφές και άγνωστες χημικές ουσίες που δεν είναι καλέςγια την υγεία του σκύλου σας. Το πιο σημαντικό όμως που κάνει τις μπάλες του τένις επικίνδυνες είναι ότι ο σκύλος σας μπορεί να τις σπάσει σε κομμάτια και να τα καταπιεί, δημιουργώντας κίνδυνο πνιγμού και πιθανά εντερικά μπλοκαρίσματα.

8. Σκληρά αντικείμενα

Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία σκληρών αντικειμένων που μπορεί να βρει και να μασήσει ο σκύλος σας, από κοχύλια μέχρι συμπιεσμένο πλαστικό έως μπάλες. Το μάσημα σε οτιδήποτε είναι πολύ σκληρό μπορεί να δημιουργήσει οδοντικά προβλήματα, όπως κατάγματα, σπασμένα ή σπασμένα δόντια και αιματηρά ή μολυσμένα ούλα. Εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας μασάει κάτι πολύ σκληρό, είναι καλύτερο να του το πάρετε. 

Ασφαλή μάσημα παιχνίδια και λιχουδιές για σκύλους

Έτσι, ενώ τα ραβδιά, τα κόκαλα και οι πέτρες είναι επικίνδυνα αντικείμενα, υπάρχει μια σειρά από εγκεκριμένα προϊόντα για μάσημα που έχουν ελεγχθεί και είναι ασφαλή για τα σκυλάκια μας.

Σε γενικές γραμμές, ακολουθήστε τις οδηγίες όταν επιλέγετε το τι θα μασήσει ο σκύλος σας:

  • Παρέχετε είδη μάσησης που δεν θα προκαλέσουν απόφραξη σε περίπτωση κατάποσης
  • Τα παιχνίδια πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε ο σκύλος σας να μην μπορεί να τα καταπιεί. Και αν μασήσει ένα παιχνίδι σε μικρά κομμάτια που θα μπορούσσε να καταπιεί, πετάξτε το παιχνίδι.
  • Τα είδη μάσησης δεν πρέπει να θρυμματίζονται.
  • Τα παιχνίδια θα πρέπει να έχουν κάποια ευελιξία και να μην είναι σκληρά.
  • Όσο το δυνατόν συχνότερα να δίνετε στο σκύλο σας παιχνίδια που προάγουν τα υγιή ούλα και μειώνουν την πέτρα.

Εάν ο σκύλος σας τραυματιστεί από κάτι που μασούσε ή έχει καταπιεί κάτι που μασούσε, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρός θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με την υγεία και τη συμπεριφορά του σκύλου σας και θα σας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα.

4 Λόγοι για να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Σκύλος και Διατροφή: Περισσότερα λαχανικά, περισσότερη υγεία

Her News

Κατοικίδια: Χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα τους

Her News

Σταμπς: Ο δήμαρχος… γάτα που πέθανε σαν σήμερα

Her News b