HerNews.gr
Health

Εγκέφαλος: Οι συνήθειες για να τον διατηρήσεις υγιή

Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο του οποίου η αποτελεσματικότητα καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας. Χρειάζεται πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Η αποτελεσματική εργασία του εγκεφάλου αντανακλάται σε ολόκληρο το σώμα. Είναι πιο εύκολο να σκεφτείς, να μάθεις και να θυμάσαι, όταν δεν υπάρχουν προβλήματα συγκέντρωσης και προσοχής. Τι λοιπόν πρέπει να κάνεις για να έχεις έναν υγιή εγκέφαλο;

Δούλεψε και με τα δύο σου χέρια

Μια εξαιρετική προπόνηση για τα εγκεφαλικά σου κύτταρα είναι να δουλεύεις και με τα δύο σου χέρια, εναλλάξ. Για παράδειγμα, αν είσαι δεξιόχειρας, ανακάτεψε το τσάι σου και βούρτσισε τα δόντια σου με το αριστερό σου χέρι. Για έναν δεξιόχειρα, η εκτέλεση ακόμη και βασικών καθημερινών δραστηριοτήτων με το άλλο χέρι θα είναι πρόβλημα.

Αυτό θα αναγκάσει όμως τον εγκέφαλο να επικεντρωθεί μόνο σε αυτό. Εάν κάνεις κάτι αντίστροφα, ενεργοποιούνται άλλες περιοχές του εγκεφάλου, κάτι που διεγείρει τις δομές του για να δημιουργήσει νέες νευρικές συνδέσεις. Μια μικρή αλλαγή, μια απομάκρυνση από τη ρουτίνα, αναζωογονεί το κεφάλι. Μπορεί επίσης να είναι μια αλλαγή στο σχεδιασμό του διαμερίσματος, αναδιάταξη των επίπλων, τρέξιμο σε διαφορετική διαδρομή, ενώ κάνεις τζόκινγκ.

Εστίασε σε μια εργασία

Υπάρχουν περιπτώσεις που προσπαθούμε να εκτελέσουμε πολλές διεργασίες ταυτόχρονα, εναλλάσσοντας συνεχώς εργασίες. Αλλά συχνά το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο. Τίποτα δεν γίνεται σωστά ή στην ώρα του. Τελειώνεις τη μέρα μπερδεμένη, κουρασμένη και εξαντλημένη. Ο μύθος του multitasking έχει καταρριφθεί εδώ και καιρό από τους επιστήμονες.

Στον εγκέφαλο δεν αρέσει όταν κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Έτσι, ο κίνδυνος να κάνουμε ένα λάθος είναι μεγαλύτερος από ό,τι όταν επικεντρωνόμαστε σε μια εργασία. Όταν αποσπάται συνεχώς η προσοχή σου από πρόσθετα ερεθίσματα όπως μηνύματα, email κ.λπ., ο εγκέφαλος αρχίζει να λειτουργεί αναποτελεσματικά.

Διαλογίσου

Το multitasking επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ η εστίαση που συνοδεύει τον διαλογισμό λειτουργεί εξαιρετικά. Ο διαλογισμός μειώνει την ένταση και ανακουφίζει από το άγχος.

Ο εγκέφαλος χαλαρώνει κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας. Για να ξεκινήσεις, αρκούν κυριολεκτικά 5 με 10 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείς να βρεις συμβουλές και μαθήματα διαλογισμού στο ίντερνετ και να διαλέξεις αυτά που σου αρέσουν.

Πιες νερό

Τα οφέλη της ενυδάτωσης συχνά υποτιμώνται, αλλά ακόμη και λίγη αφυδάτωση είναι αρκετή για να κάνει τον εγκέφαλό μας να δουλεύει πιο σκληρά. Αυτό το όργανο αποτελείται κατά 80% από νερό, επομένως αντιδρά αμέσως όταν πίνουμε πολύ λίγα υγρά.

Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με υπερβολική ευερεθιστότητα, πονοκέφαλο, δυσκολία συγκέντρωσης, αργή επεξεργασία πληροφοριών. Πόσο νερό πρέπει να πίνεις την ημέρα για να διατηρείς τον εγκέφαλό σου σε φόρμα; Το ιδανικό είναι 2 με 2,5 λίτρα νερό την ημέρα και στη ζέστη κι αν γυμνάζεσαι, πρέπει να πίνεις περισσότερα υγρά από το συνηθισμένο.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

 

 

Νεότερα Άρθρα

Αχλάδι: Το φθινοπωρινό φρούτο που προστατεύει την καρδιά

Her News

Η πάπρικα, οι ευεργετικές ιδιότητές της και οι γευστικές συνταγές

Her News

Ανακαλύψτε τα πολυδιάστατα οφέλη του τσαγιού τζίντζερ – Από το ανοσοποιητικό στην ψυχική ευεξία

HerNews ka