HerNews.gr
Παιδί

Πώς το διάβασμα με τα παιδιά βελτιώνει την υγεία;

Το διάβασμα με τα παιδιά σας βελτιώνει τη γλωσσική τους ανάπτυξη, τα βοηθά να μάθουν να αγαπούν το διάβασμα και είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε να μάθουν να διαβάζουν.

Τι σχέση έχει αυτό με την υγεία;

Αν διαβάζετε μαζί με το παιδί σας, το βοηθάτε να αποκτήσει καλύτερες εκπαιδευτικές εμπειρίες, και συνολικά καλύτερες συνήθειες. Ο χρόνος που αφιερώνετε τώρα στο διάβασμα με τα παιδιά σας είναι μια πολύτιμη επένδυση για τη μελλοντική καλή υγεία τους.

Ανάπτυξη εγκεφάλου

Το διάβασμα με τα παιδιά ακόμη και πριν μάθουν να μιλάνε ενθαρρύνει την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η ανάπτυξη της γλώσσας απαιτεί αρκετή έκθεση στην ίδια την γλώσσα. Η συνηθισμένη συζήτηση είναι σημαντική, αλλά και το διάβασμα μπορεί να μυήσει τα παιδιά σε λέξεις που διαφορετικά δεν θα είχαν ακούσει.

Τα βιβλία μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν γλωσσικές δομές που δεν εμφανίζονται τόσο συχνά στη συνηθισμένη ομιλία. Ο συνδυασμός ιστοριών και εικόνων μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση, τη δημιουργικότητα και άλλες πολύπλοκες διανοητικές δραστηριότητες.

Τα παιδιά που διαβάζουν έχουν μεγαλύτερο λεξιλόγιο. Αναπτύσσουν επίσης δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, κριτική σκέψη και συγκέντρωση. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολύ λίγες πτυχές της ανάπτυξης του εγκεφάλου που δεν υποστηρίζονται από την ανάγνωση.

Πώς να διαβάζετε με τα παιδιά σας;

Το να κάνετε το διάβασμα μέρος της καθημερινής ρουτίνας της οικογένειάς σας είναι μια υγιής επιλογή. Μια ιστορία πριν τον ύπνο μπορεί να είναι μέρος μιας καλής ρουτίνας ύπνου. Όταν το παιδί σας είναι αρκετά μικρό, αφήστε το να καθίσει στην αγκαλιά σας για να διαβάσει παραμύθια. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, καθίστε το ένα δίπλα στο άλλο για να συνεχίσουν να βλέπουν τις εικόνες του βιβλίου. Αυτό θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη διαδικασία της ανάγνωσης.

Το παιδί σας μπορεί επίσης να θέλει να ακούει το ίδιο βιβλίο επανειλημμένα. Σκεφτείτε να θέσετε ένα όριο στον αριθμό των φορών που διαβάζετε το ίδιο βιβλίο, εάν χρειάζεται. Ωστόσο, η επανάληψη μιας αγαπημένης ιστορίας έχει οφέλη για την ανάπτυξη της γλώσσας. Αυτός είναι ένας τομέας όπου ο συμβιβασμός έχει νόημα.

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, αδράξτε την ευκαιρία να μιλήσετε για το βιβλίο. Κάντε προβλέψεις για το τι θα συμβεί, θυμηθείτε και αναλύστε γεγονότα που έλαβαν χώρα νωρίτερα στην ιστορία και μοιραστείτε απόψεις σχετικά με τις αποφάσεις των χαρακτήρων. Επιλέξτε μια νέα λέξη από το διάβασμα κάθε μέρας και παίξτε ένα παιχνίδι μαζί της, βρίσκοντας ευκαιρίες να τη χρησιμοποιήσετε στις καθημερινές σας συνομιλίες.

Δείτε πόσα βιβλία μπορείτε να διαβάσετε μαζί και απολαύστε την αναδρομή στις ιστορίες που έχετε μοιραστεί. Ο χρόνος που περνάτε μαζί με τα βιβλία θα γίνει αγαπημένη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους.

Αφήστε το παιδί σας να περπατήσει ξυπόλητο!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιατί τα παιδιά στην εφηβεία χρειάζονται περισσότερο ύπνο;

Her News

«Ο έξυπνος βάτραχος και ο χαζούλης κροκόδειλος» – Ένα παραμύθι για παιδιά απο τη Μαριάννα Χρηστίδη

Her News

Πως να κάνεις σωστά μπάνιο το μωράκι σου

Her News b