HerNews.gr
Health Παιδί

Γιατί τα παιδιά στην εφηβεία χρειάζονται περισσότερο ύπνο;

Τα παιδιά στην εφηβεία χρειάζονται, σύμφωνα με έρευνες, περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες. Αυτό συμβαίνει λόγω των μεταβαλλόμενων ορμονών τους, έτσι είναι μία ανάγκη του οργανισμού τους και όχι… τεμπελιά, όπως συνηθίζουμε να πιστεύουμε.

Ο μέσος έφηβος χρειάζεται περίπου εννέα ώρες σταθερού ύπνου την ημέρα. Δυστυχώς, όμως, πολλοί έφηβοι κοιμούνται πολύ λιγότερο από ό,τι πραγματικά χρειάζονται.

Ας δούμε όμως γιατί τα παιδιά στην εφηβεία χρειάζονται περισσότερο ύπνο

Μετατόπιση κιρκάδιου ρυθμού

Το τυπικό σχολικό πρόγραμμα λειτουργεί ενάντια στον μεταβαλλόμενο κιρκάδιο ρυθμό του παιδιού, το γνωστό ως βιολογικό ρολόι, κάνοντας την καθημερινότητα πιο δύσκολη για έναν εξαντλημένο έφηβο. Μόλις φτάσει η εφηβεία, ο νέος ή η νέα δεν απελευθερώνει πλέον μελατονίνη γύρω στις εννέα ή 10 το βράδυ, αλλά πιο κοντά στη μία το πρωί, καθιστώντας τον ύπνο νωρίτερα από αυτήν την ώρα σχεδόν αδύνατο.

Το να ξυπνούν νωρίς για το σχολείο και να μην μπορούν να κοιμηθούν αρκετά νωρίς το βράδυ, μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα “εφέ χιονοστιβάδας”, καθώς η κόπωση συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και ξεσπά το Σαββατοκύριακο, όταν οι έφηβοι προσπαθούν να αναπληρώσουν τον χαμένο ύπνο. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες, το άγχος των εξετάσεων και της εισαγωγής στο πανεπιστήμιο δημιουργούν επιπλέον άγχος, που διαταράσσει τον ύπνο.

Σωματικοί λόγοι

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι έφηβοι βιώνουν μια έκρηξη σωματικής ανάπτυξης, καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή τους. Όπως τα μωρά περνούν από εκρήξεις ανάπτυξης και χρειάζονται ύπνο και ξεκούραση, έτσι και οι έφηβοι πρέπει να βοηθήσουν το σώμα τους να επεξεργαστεί την ανάπτυξη και την ωρίμανση.

Μετατόπιση ταυτότητας και ψυχολογία

Στην εφηβεία τα παιδιά αρχίζουν να απογαλακτίζονται από τους γονείς τους. Σχηματίζουν τις δικές τους ανεξάρτητες ταυτότητες, λίγο πριν την ενηλικίωση. Αυτή η αναδιοργάνωση λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο, καθώς οι έφηβοι αρχίζουν να αναλαμβάνουν ευθύνες και να ψάχνουν τον σκοπό τους στο κοινωνικό σύνολο.

Αυτή η τεράστια αλλαγή ταυτότητας απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Και αυτή την ενέργεια θα την εξασφαλίσουν με σωστή διατροφή και μεγάλες ποσότητες ύπνου υψηλής ποιότητας.

Έλλειψη ύπνου και ψυχολογία στην εφηβεία

Η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη συνολική διάθεση, τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τη γενική ψυχολογία ενός παιδιού στην εφηβεία. Σε μια μελέτη, έφηβοι που είχαν καθορισμένη ώρα ύπνου στις 10 μ.μ. ή νωρίτερα εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με αυτούς, που είχαν ως ώρα ύπνου τα μεσάνυχτα. Αυτό σημαίνει ότι ο ύπνος έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εφήβου και σε ορισμένα συμπτώματα ψυχικής υγείας.

Γνωρίζουμε πως η εφηβεία είναι μία δύσκολη και καθοριστικής σημασίας περίοδος για ένα παιδί, οπότε ας είμαστε λίγο πιο επιεικείς μαζί τους. Μην ξεχνάμε πως κι εμείς υπήρξαμε έφηβοι!

Έρευνα: Κίνδυνος παχυσαρκίας σε εφήβους που κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Είναι καλύτερο να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν το πρωινό ή μετά;

Her News

Θερμοπληξία στο αυτοκίνητο: Τεράστιος ο κίνδυνος για τα παιδιά

Her News

Ζέστη: 5 έξυπνοι τρόποι για να δροσιστείτε

Her News b