HerNews.gr
Ταξίδια

Κέα: Το αφανές κόσμημα των Κυκλάδων

Η Κέα, που οι περισσότεροι Έλληνες την αποκαλούν Τζιά, είναι το πλησιέστερο κυκλαδίτικο νησί στην ελληνική πρωτεύουσα της Αθήνας.

Παρόλο που δεν μοιράζεται τη φήμη και την αίγλη της Μυκόνου ή της Σαντορίνης, η Κέα έχει πολλά από τα καλύτερα προσόντα που αναζητούν οι ταξιδιώτες στα ελληνικά νησιά.

Και δεν χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς μακριά από την πρωτεύουσα για να φτάσει στην Κέα. Απέχει μόλις 60 χλμ. από την Αθήνα και μπορεί κανείς να βρεθεί εκεί σε μια ώρα με το πλοίο από το Λαύριο.

Η Μακρά Ιστορία της Κέας

Μιλώντας για αρχαία ερείπια, η ιστορία της Κέας ξεκινά από την Εποχή του Χαλκού , με έναν οικισμό σε μια τοποθεσία που σήμερα ονομάζεται Αγία Ειρήνη. Το νησί έφτασε στο απόγειό του στην Υστερομινωική και Πρωτομυκηναϊκή εποχή από το 1600 έως το 1400 π.Χ.

Κατά την κλασική περίοδο, η Κέα ήταν το σπίτι του Σιμωνίδη και του ανιψιού του Βακχυλίδη, που ήταν και οι δύο αρχαίοι Έλληνες λυρικοί ποιητές.κέα

Οι κάτοικοι ήταν γνωστοί ότι πρόσφεραν θυσίες στον Σκύλο Αστέρα, τον Σείριο και τον Δία για να φέρουν δροσερά αεράκια. Νομίσματα που ανακτήθηκαν από το νησί από τον 3ο αιώνα π.Χ. απεικονίζουν σκύλους ή αστέρια με ακτίνες που προέρχονται από αυτά, υπογραμμίζοντας τη σημασία του Σείριου.

Το νησί είναι γνωστό για ένα αρχαίο  λιοντάρι, γνωστό ως Λιοντάρι της Ιουλίδας (ή Λιόντας), το οποίο λαξεύτηκε λίγο πριν από το 600 π.Χ.

Ο θρύλος λέει ότι κάποτε στο νησί ζούσαν νύμφες του νερού των οποίων η ομορφιά έκανε τους θεούς να ζηλεύουν τόσο πολύ που έστειλαν ένα λιοντάρι να ερημώσει στο νησί.

Κέα ΕλλάδαΗ Κέα Σήμερα

Σήμερα, η Κέα είναι δημοφιλής σε όσους αγαπούν τις Κυκλάδες, αλλά θέλουν να αποφύγουν τις θορυβώδεις και πολυσύχναστες εναλλακτικές της, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος.

Η Χώρα, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, είναι χτισμένη στο έδαφος της αρχαίας πόλης Ιουλίδας, πρωτεύουσας της Κέας από τους ύστερους ρωμαϊκούς έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους.

Είναι μια γοητευτική μικρή πόλη με παραδοσιακά σπίτια με κεραμοσκεπή από πηλό, πλακόστρωτα δρομάκια, μικρές βεράντες, γκαλερί και μια απαιτητική σειρά από σκάλες. Μην παραλείψετε δύο σημαντικές κατασκευές που χτίστηκαν από τον Ernst Ziller (διάσημο αρχιτέκτονα του 19ου αιώνα), το νέο Δημαρχείο και τα Ιστορικά Δημοτικά κτίρια.

Τα καταλύματα και τα συνολικά έξοδα για τη διαμονή σας είναι λιγότερο ακριβά και στην Κέα. Είναι ιδανικό για οικογένειες και πιο τολμηρούς ταξιδιώτες που τους αρέσει να ανακαλύπτουν νέα μέρη.

Το πρώτο πράγμα που αναζητά κανείς σε ένα ελληνικό νησί είναι τα κρυστάλλινα νερά και οι αμμώδεις παραλίες για να απολαύσετε τον ήλιο και να δροσιστείτε με μια βουτιά στη θάλασσα.

Η Κέα έχει πολλές από αυτές: Οτζιάς, Κούνδουρος, Πίσσες, Γιαλισκάρι, Φρέα, Κορησσία, Καμπί είναι μόνο μερικές από τις παραλίες που καλούν τους ταξιδιώτες.

Η Κέα είναι επίσης ένα νησί για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Έχει μακρά παράδοση στην κλασική ιστιοπλοΐα, αλλά ο επισκέπτης μπορεί επίσης να ασχοληθεί με θαλάσσιο σκι, wakeboarding, surfing, wake surfing, windsurfing, kitesurfing, jet-ski, SUP, καταδύσεις και όλα τα άλλα είδη θαλάσσιων δραστηριοτήτων.

Υπάρχουν αρκετές εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ στο νησί όπου μπορεί κανείς να βρει εξοπλισμό και τους κατάλληλους προπονητές. Αρκετά συχνά γίνονται και αγώνες θαλάσσιων σπορ εκεί.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Το κρουαζιερόπλοιο που προσφέρει ένα ταξίδι διάρκειας τριών ετών

Her News

Ευρώπη: Αποκαλύφθηκαν τα λιγότερο στρεσογόνα αεροδρόμια

Her News

Τα νησιά στα οποία δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο

Her News