HerNews.gr
Health

Τα οφέλη που έχει το μέλι για την υγεία

Το μέλι είναι η απόλυτη φυσική γλυκιά απόλαυση, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ουσία σακχαρίνης. Προσφέρει ένα πλούσιο μείγμα ιδιοτήτων, οι οποίες καταπολεμούν τις ασθένειες, καθιστώντας το μια αξιοσημείωτη προσθήκη σε τρόφιμα και ποτά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τα αξιοσημείωτα οφέλη που έχει στην υγεία μας.

Διατροφή με μέλι

Το μέλι αποτελείται από 75 έως 80% υδατάνθρακες και 15 έως 20%  νερό, σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση. Περιέχει επίσης φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενώ δεν λείπουν και οι μικρότερες ποσότητες νιασίνης, καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα φλαβονοειδή και πολυφαινόλες.

Βοηθάει στην αντιμετώπιση μιας φλεγμονής

Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες στο μέλι ελαχιστοποιούν τη φλεγμονή, σύμφωνα με μια επιστημονική ανασκόπηση του 2017. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες μέσω μακροχρόνιας κυτταρικής βλάβης.

Αλλά τα αντιοξειδωτικά του μελιού μπορούν να καταστείλουν τις κυτταρικές διεργασίες που εμπλέκονται στη φλεγμονή, αποτρέποντας περαιτέρω τη νόσο. Επιπλέον, το μέλι προσφέρει βιταμίνη C, ένα μικροθρεπτικό συστατικό με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τις ασθένειες.

Μπορεί επίσης να διεγείρει την παραγωγή και να βελτιώσει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία επιτίθενται σε ξένα βακτήρια και ιούς. Έτσι, προστατεύτει το σώμα από μόλυνση.

Καταπολεμά τον βήχα

Το μέλι λειτουργεί ως φυσικό φάρμακο για τον βήχα. Δρα ως καταπραϋντικό για τον λαιμό. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2010 εξέτασε τις επιδράσεις του μελιού σε σύγκριση με εκείνες φαρμάκου για τον βήχα (δεξτρομεθορφάνη) σε παιδιά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το μέλι προσέφερε τη μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα από τις δύο ουσίες. Επίσης υπάρχουν πρόσθετες έρευνες που  υποστηρίζουν αυτό το συμπέρασμα. Αυτό υποδεικνύει ότι τα οφέλη του μελιού μπορεί να το καταστήσουν αποτελεσματική θεραπεία για βήχα.

Υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου

Τα οφέλη του μελιού μπορεί να επηρεάσουν και τον εγκέφαλό σας. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια. 

Ζυγαριά: Η σωστή ψυχολογία για να ζυγιστείς

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

 

 

Νεότερα Άρθρα

Θυρεοειδής: Η μάστιγα της νέας εποχής

Her News b

Τι είναι το Σύνδρομο Νυχτερινής Πρόσληψης Τροφής (Night Eating Syndrome- NES);

Her News

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στον οργανισμό;

HerNews ka