HerNews.gr
Health

Μικρόβια: Τα πιο πιθανά και απίθανα μέρη στα οποία κρύβονται

Όταν σκεφτόμαστε μέρη με μικρόβια, έρχονται στο μυαλό μερικά προφανή σημεία, όπως δημόσιες τουαλέτες, για παράδειγμα. Πού αλλού όμως κρύβονται;

Τα μικρόβια είναι μικροοργανισμοί – ιοί, βακτήρια και παράσιτα – που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Δεν μπορούμε να τα δούμε με γυμνό μάτι, αλλά τα μικρόβια είναι πραγματικά παντού.

Υπάρχουν στον αέρα, στις επιφάνειες, στα τρόφιμα και, ναι, ακόμη και στα σπίτια μας. Μάλιστα πολλά από τα μικρόβια με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες – γρίπη, COVID-19, τροφική δηλητηρίαση και άλλα – αν δεν είμαστε προσεκτικές.

Οι άνθρωποι φαίνεται γενικά να ανησυχούν περισσότερο για τα μικρόβια στους δημόσιους χώρους, αλλά πρέπει να ανησυχούμε για τα μικρόβια που υπάρχουν τόσο στο σπίτι, όσο και έξω από τα σπίτια μας.

Ποια είναι τα πιο πιθανά μέρη για να βρείτε μικρόβια;

Ξεκινώντας μέσα στο σπίτι, το μπάνιο και η κουζίνα είναι οι πιο μολυσμένες από μικρόβια περιοχές, εν μέρει επειδή περιλαμβάνουν πολλές από τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά και μπορεί να είναι φορτωμένες με μικρόβια.

Υπάρχουν λιγότερο προφανή πράγματα για να σκεφτείτε, όπως το smartphone σας. Γι’ αυτό καλό είναι να απολυμάνετε το τηλέφωνό σας σε καθημερινή βάση.

Οι επιφάνειες και τα αντικείμενα που αγγίζετε συχνά γύρω από το σπίτι σας (ή το προσωπικό σας γραφείο) στα οποία μπορούν να επιβιώσουν μικρόβια είναι τα πόμολα στις πόρτες, οι πάγκοι της κουζίνας, οι διακόπτες και οι πετσέτες. 

Έξω από το σπίτι, πολλά από αυτά τα ίδια αντικείμενα και επιφάνειες μπορούν επίσης να φορτωθούν με μικρόβια, όπως τουαλέτες, βρύσες και κοινόχρηστες ηλεκτρονικές συσκευές ή εξοπλισμός.

Πώς να μείνετε ασφαλείς από τα μικρόβια

Τα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο μέσω μολυσματικών σταγονιδίων του αναπνευστικού. Βέβαια υπάρχει και η έμμεση μετάδοση από επιφάνεια σε άτομο, που είναι επίσης συχνή.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να αρρωστήσετε αγγίζοντας μια επιφάνεια μολυσμένη και στη συνέχεια αγγίζοντας το πρόσωπό σας ή δαγκώνοντας τα νύχια σας. Είναι σημαντικό να πλένετε τακτικά τα χέρια σας.

Μην αγγίζετε ποτέ το πρόσωπό σας, ιδιαίτερα τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά. Αποφύγετε να αγγίζετε απευθείας επιφάνειες που συνήθως αγγίζουν πολλά διαφορετικά άτομα, όταν μπορείτε.

Όσο βασικό και αν ακούγεται το πλύσιμο των χεριών, πολλές από εμάς συχνά δεν κάνουμε την προσπάθεια και δεν αφιερώνουμε χρόνο για να το κάνουμε σωστά.

Συμβουλές για τη σωστή απολύμανση ενός smartphone

Απενεργοποιήστε τη συσκευή πριν από τον καθαρισμό. Αφαιρέστε τη θήκη για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να καθαρίσετε αποτελεσματικά όλες τις επιφάνειες του τηλεφώνου.

Καθαρίστε απαλά τη συσκευή σας, προσέχοντας να μην εισχωρήσει υγρασία από το μαντηλάκι στα κουμπιά, το ηχείο, το μικρόφωνο ή το ακουστικό. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε και το απολυμαντικό μαντηλάκι για να καθαρίσετε τη θήκη σας.

Πώς να συνέλθετε από το hangover

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Λαμπερά εγκαίνια στον Πειραιά για το “Femme” του γυναικολόγου Παντελή Μεσσαρόπουλου

Her News

5 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις το πρωί για να ξυπνάς με καλύτερη διάθεση

HerNews ka

Μουρουνέλαιο: Γιατί να το βάλεις στη διατροφή σου

Her News