HerNews.gr
Παιδί

Παιδικά βιβλία: Μια υπέροχη καλοκαιρινή συντροφιά!

Τα σχολεία έκλεισαν και οι καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών ξεκινούν! Τα παιδικά χαμόγελα θα γεμίζουν το χρόνο τους με βόλτες στη φύση, μπάνια στη θάλασσα και φυσικά παίζοντας πολλά παιχνίδια με τους φίλους τους! Αχ τι όμορφο και ξένοιαστο που είναι το καλοκαιράκι για τα παιδιά!

Όμως, το αιώνιο πρόβλημα των γονιών είναι πώς να απασχολήσουν τα παιδιά τους τα μεσημέρια του καλοκαιριού.

Υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες για να γεμίσουν δημιουργικά το χρόνο τους τις ώρες αυτές, όπως να παίξουν τουβλάκια (π.χ. lego), να κολλήσουν αυτοκόλλητα, να ζωγραφίσουν, να παίξουν με πλαστελίνες και φυσικά να διαβάσουν βιβλία!

Όπως εμείς οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά διαβάζουν με περισσότερη ευχαρίστηση τα καλογραμμένα βιβλία, για αυτό είναι σημαντικό να επιλέξετε τέτοιου είδους βιβλία να δώσετε στα παιδιά σας.

Και ειδικά όσον αφορά τα παιδικά βιβλία, μην ξεχνάμε πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η εικονογράφηση στο να προσελκύσουν τον αναγνώστη.

Παρακάτω λοιπόν σας προτείνω κάποια βιβλία που έχουμε διαβάσει με την κόρη μου (2,5 ετών) και μας άρεσαν πολύ!

Τικ και Τέλα. Εκδόσεις Ίκαρος, συγγραφέας Camilla Reid, εικονογράφηση Axel Scheffler.

Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων όπου πρωταγωνιστές είναι δύο φιλαράκια, ο Τικ (λαγός) και η Τέλα(ποντικίνα), και οι οποίοι μέσα από τις περιπέτειες που ζουν μας μεταφέρουν όμορφα μηνύματα. Μερικά από αυτά είναι για τη δύναμη της «συγγνώμης», τη σημασία του να μοιράζεσαι και γενικά πως η φιλία είναι πάνω από όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Για άκου πιτσιρίκο. Εκδόσεις Σαββάλας, συγγραφέας Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη, εικονογράφηση Σμολμαν Στιβ, Μακλιν Τζιλ.

Αυτό το βιβλίο μας το έκαναν δώρο τα ξαδέρφια μας όταν περιμέναμε τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένειά μας και νομίζω πως είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο για να προετοιμάσεις το μεγάλο αδερφάκι για τον ερχομό του μωρού στο σπίτι.
Ο Κορνήλιος είναι ένας σκύλος που καλείται να διαχειριστεί τον ερχομό ενός κουταβιού, του Πάρη, στο σπίτι. Και ενώ όλα δείχνουν στη αρχή να είναι δύσκολα μετά ο Κορνήλιος διαπιστώνει πόσο καλύτερα περνάει με την παρέα του μικρού Πάρη!

Η σκάλα της αγάπης. Εκδόσεις Σαββάλας, συγγραφέας Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη, εικονογράφηση Χογουαρθ Ντάνιελ

Η ίδια συγγραφέας με το προηγούμενο βιβλίο έχει γράψει γενικά βιβλία που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη στα παιδιά. Η σκάλα της αγάπης πραγματεύεται την έννοια της συνεργασίας. Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν αρκεί να είσαι δυνατός σα λιοντάρι, ψηλός σαν καμηλοπάρδαλη ή καλός ακροβάτης σαν τη μαιμούγια να καταφέρεις να επιστρέψεις το αστεράκι που έπεσε από τον ουρανό, αλλά να συνεργάζεσαι όπως έκαναν τα μυρμήγκια και να φτιάχνεις μια υπέροχη σκάλα για τον ουρανό!

Ο ιπποπόκαμπος. Εκδόσεις Διόπτρα, συγγραφέας Κατρίνα Τσάνταλη, εικονογράφηση little missgrumpy

Πρόκειται για νέο απόκτημα στη συλλογή μας και πραγματικά το έχουμε λατρέψει γιατί ενισχύει την αυτοπεποίθηση στα παιδιά και προσπαθεί να τα μάθει να μην επηρεάζονται από τις γνώμες των άλλων. Στο τέλος έχει ένα όμορφο ποιηματάκι για να το λέτε μαζί με τα μικρά σας!

Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει. Εκδόσεις Πατάκης, συγγραφέας- εικονογράφηση  Gliori Debi

Το πιο πιθανό είναι να το γνωρίζετε ήδη γιατί είναι πολύ δημοφιλές βιβλίο και όχι άδικα! Αναφέρεται στην ανιδιοτελή αγάπη του γονιού προς το παιδί μέσα από τη βραδινή ρουτίνα που κάνουν η μαμά αλεπού και το μικρό αλεπουδάκι της.

Δεν πάω πουθενά με ξένους. Εκδόσεις Ψυχογιός, συγγραφέας- εικονογράφηση Geisler Dagmar

Η μικρή Μελίνα σχόλασε και όσο περιμένει τη μαμά της περνάνε διάφοροι «γνωστοί» που της προτείνουν να την πάνε σπίτι, όπως μια γειτόνισσα με το σκυλάκι της, ο μάστορας που κάνει παρέα με τον μπαμπά της, μια γειτόνισσα που την ξέρει λίγο καλύτερα από την προηγούμενη κ.ά., όμως η Μελίνα περιμένει γιατί έτσι της έχει πει η μαμά της να κάνει.

Τα βιβλία αυτά είναι λίγα από τα πολλά που μπορείτε να επιλέξετε να διαβάσετε με τα παιδιά σας, να τα συζητήσετε, να περιγράψετε τις εικόνες που έχουν και να αφήσετε τα παιδιά σας να σας τα διαβάσουν και αυτά! Τι υπέροχη συντροφιά που θα μας κρατήσουν αυτό το καλοκαίρι!

Περιμένουμε με χαρά και τις δικές σας βιβλιο- προτάσεις!

Καλό καλοκαίρι!

Μαριάννα Χρηστίδη,

Γεωπόνος Γ.Π.Α. – MSc Διαχείριση Ποιότητας Ε.Α.Π.

 

 

 

 

 

«Ο έξυπνος βάτραχος και ο χαζούλης κροκόδειλος» – Ένα παραμύθι για παιδιά απο τη Μαριάννα Χρηστίδη

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

4 λόγοι να διαβάζετε βιβλία στα παιδιά σας

Her News b

9 λόγοι για να κάνεις τρίτο παιδί

Her News b

Διαζύγιο: Ποιες είναι οι ισορροπίες για να μην επηρεαστούν αρνητικά τα παιδιά;

HerNews ka