HerNews.gr
Health

Ο καφές σας δίνει πραγματικά ενέργεια;

Πολλοί από εμάς χρειαζόμαστε ή καλύτερα να πούμε ότι θέλουμε τον πρωινό μας καφέ για να μας ξυπνήσει. Ο καφές πιστεύεται ότι μας δίνει πολύ ενέργεια, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που έχουμε κάθε μέρα. Είναι όμως στην πραγματικότητα έτσι;

Τι κάνει ο καφές στον οργανισμό μας;

Το κύριο διεγερτικό στον καφέ είναι η καφεΐνη. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η καφεΐνη δεν δίνει ενέργεια, απλώς μας κάνει να ξεχνάμε ότι είμαστε κουρασμένες. 

Η καφεΐνη έχει πράγματι την ικανότητα να μας διατηρεί σε εγρήγορση όταν διαφορετικά θα ήμασταν κουρασμένες. Μπορείτε να το ονομάσετε αυτό ενέργεια, αλλά σίγουρα αυτή η ενέργεια πέφτει γρήγορα τις περισσότερες φορές. 

Η γνωστική και σωματική ενέργεια είναι ένα προσωρινό δώρο που δίνει η καφεΐνη που έχει ο καφές. Ειδικά αν πίνετε κάθε μέρα καφέ και περισσότερα από δύο φλιτζάνια, σταδιακά αποκτάτε μια μορφή ανοσίας στον καφέ και στην καφεΐνη.

Επίσης αν είναι πολύ αργά μέσα στην ημέρα, η καφεΐνη μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο σας. Η «μισή ζωή» της καφεΐνης (πόσος χρόνος χρειάζεται για να διασπαστεί η μισή ) είναι περίπου πέντε ώρες. Τούτου λεχθέντος, όλοι μεταβολίζουμε την καφεΐνη διαφορετικά, επομένως για μερικούς από εμάς μπορεί τα αποτελέσματα εξαφανίζονται πιο γρήγορα. 

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε μεγαλύτερη εγρήγορση. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η καφεΐνη είναι πιο αποτελεσματική το πρωί, επειδή έχετε ήδη μια φυσική αύξηση της κορτιζόλης όταν ξυπνάτε. 

Εάν το ρόφημα με καφεΐνη της επιλογής σας είναι επίσης ζαχαρούχο, αυτό μπορεί να επηρεάσει το πόση ενέργεια θα νιώθετε. Επειδή η ζάχαρη δημιουργεί πραγματική ενέργεια στο σώμα, τα ελεύθερα σάκχαρα στο ποτό σας μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτή μπορεί στη συνέχεια να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένες πιο γρήγορα.

Η καφεΐνη στο τσάι και τα ενεργειακά ποτά  εξακολουθεί να επηρεάζει το σώμα με τον ίδιο τρόπο. Όμως, δεδομένου ότι τα συστατικά προέρχονται κυρίως από φυτά, κάθε ρόφημα με καφεΐνη έχει το δικό του προφίλ πρόσθετων ενώσεων που μπορούν να έχουν τη δική τους διεγερτική δράση.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μπρόκολο: Τα 7 καίρια οφέλη για την υγεία – Ανακαλύψτε την κρυφή δύναμη του πράσινου θησαυρού!

HerNews ka

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

HerNews ka

Κυστίτιδα: Πως να προφυλαχτείτε – Τι να προσέχετε

Her News b