HerNews.gr
Health

Αργός μεταβολισμός: Τι συμβαίνει στο σώμα μετά τα 30;

Καλώς ήρθες στα 30! Μπορεί να μην φαίνεσαι διαφορετική, ούτε να αισθάνεσαι, αλλά υπάρχουν ορισμένες αλλαγές, στο σώμα,όπως ο αργός μεταβολισμός.

Όταν ήσουν 20 χρονών, κάλλιστα μπορούσες να φας μια ολόκληρη πίτσα μόνη σου και να μην χρειαζόταν να αλλάξεις νούμερο στο τζιν σου. Αλλά τώρα μπορεί να χρειαστεί να δουλέψεις λίγο πιο σκληρά για να διατηρήσεις το σώμα σου, έτσι όπως το θέλεις.

Αν και οι μεταβολές του μεταβολισμού συμβαίνουν κυρίως γύρω στην ηλικία των 40 ετών, μπορεί να επηρεάσουν πολλούς ανθρώπους γύρω στα 30 κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν μπορούμε να τρώμε ό,τι θέλουμε (χωρίς συνέπειες) μόλις φτάσουμε τα 30; Και τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας;

Ορμονικές αλλαγές

Οι γυναίκες παράγουν λιγότερες ορμόνες μόλις φτάσουν τα 30. Τα οιστρογόνα – η ορμόνη που ελέγχει τον μηνιαίο κύκλο μιας γυναίκας – αρχίζει να πέφτει και στη συνέχεια υποχωρεί ξανά στα 35. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και χαμηλότερη λίμπιντο. Μπορεί ακόμη και να μπεις σε πρόωρη εμμηνόπαυση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές της διάθεσης και άγχος.

Ο καλύτερος τύπος άσκησης για τη ρύθμιση των ορμονών και την καύση λίπους είναι η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT). Οι προπονήσεις που ανακουφίζουν από το άγχος, όπως η γιόγκα, είναι επίσης τέλειες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως οι εναλλαγές της διάθεσης.

Πιο αργός μεταβολισμός

Εάν παρατηρείς αύξηση βάρους στα 30 σου, μπορεί να είναι αυτός ο λόγος. Καθώς μεγαλώνεις, ο μεταβολισμός σου αρχίζει να επιβραδύνεται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν χρειάζεσαι τόση ενέργεια για να τροφοδοτήσεις τον εαυτό σου, παρόλο που εξακολουθείς να έχεις την όρεξη που είχες στα 25.

Όταν οι μύες δεν μπορούν να μεταβολίσουν αποτελεσματικά την ενέργεια, είναι πιο πιθανό να πάρεις βάρος. Επίσης η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση στις γυναίκες μπορεί να επιβραδύνουν τα πράγματα πολύ πιο δραματικά.

Είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργήσεις ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης. Εάν δεν αυξάνεις τον χρόνο  στο γυμναστήριο, αλλά εξακολουθείς να τρως το ίδιο, μπορεί να πάρεις κιλά. Για να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου ξεκίνα επίσης να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα. Επίσης υπάρχουν τροφές που θα σε βοηθήσουν όπως μπαχαρικά, καυτερές πιπεριές, δημητριακά ολικής αλέσεως, μπρόκολο, σούπες, εσπεριδοειδή και πράσινο τσάι.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Συμβουλές για να αυξήσεις την ορμόνη της ευτυχίας

Her News

Τα άσπρα ή τα καφέ αυγά είναι καλύτερα για την υγεία μας;

Her News

Ρεφλεξολογία: Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας

Her News