HerNews.gr
Παιδί

Ύπνος και μωρό: Οι διαφορές ανάμεσα σε λίκνο και κούνια

Όταν είστε έγκυος αρχίζετε σταδιακά όσο πλησιάζει και η μέρα που θα γεννήσετε, να σκέφτεστε αν το μωρό σας θα κοιμηθεί σε λίκνο ή κούνια. Η απόφαση για τον ύπνο του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο με εσάς ή σε διαφορετικό, σίγουρα αποτελεί μια από τις πρώτες πιο σημαντικές αποφάσεις που θα πάρετε. Πάντως αυτές είναι οι δύο πιο συνηθισμένες επιλογές για τους νέους γονείς.

Ύπνος σε λίκνο

Όταν επιλέγετε να βάλετε το βρέφος σε λίκνο, μιλάμε για  κοινή χρήση της κρεβατοκάμαρας, αλλά με ξεχωριστό κρεβάτι για το μωρό σας. Το λίκνο είναι μικρό σε μέγεθος και έτσι μπορείτε να το τοποθετήσετε δίπλα στο κρεβάτι σας. Αυτή η επιλογή συνιστάται από πολλούς παιδιάτρους για τους πρώτους τουλάχιστον έξι μήνες ενός βρέφους.

Η κοινή χρήση δωματίου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει πραγματικά τον κίνδυνο εμφάνισης αιφνίδιου θανάτου. Άρα μιλάμε για μια ασφαλή επιλογή για το βρέφος. Παράλληλα όμως είναι και βολική για τη μαμά που πρέπει να ξυπνάει συχνά για να ταΐσει το μωρό της.

Ύπνος σε κούνια

Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει τον ύπνο του βρέφους σε κούνια. Συνήθως η κούνια τοποθετείται στο δωμάτιου του μωρού. Βέβαια πολλές μητέρες επιλέγουν να κοιμηθούν τους πρώτους μήνες στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό, για να το προσέχουν καλύτερα.

Είναι πολύ σημαντικό αν διαλέξετε τον ύπνο σε κούνια να έχετε την απαιτούμενη οπτική επαφή με το βρέφος. Ειδικά όπως έχουμε ήδη πει, οι πρώτοι έξι μήνες είναι  και οι πιο κρίσιμοι. Το μωρό αισθάνεται καλύτερα όσο πιο κοντά έχει τη μαμά του. Είναι όμως και αναγκαίο να παρακολουθείτε το πώς κοιμάται και την αναπνοή του.

Το θετικό όμως με τον ύπνο σε ξεχωριστό δωμάτιο από τους γονείς, είναι ότι το βρέφος μαθαίνει από την αρχή στο δικό του χώρο. Όταν κοιμίζετε το μωρό στην δικιά σας κρεβατοκάμαρα, πολλές φορές η μετάβαση σε άλλο δωμάτιο είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία και όχι πάντα εύκολη να γίνει.

Βέβαια σε περίπτωση που το μωράκι σας χρήζει συνεχούς παρακολούθησης για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα, τότε πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς για όσο καιρό είναι αναγκαίο, ακόμη δηλαδή και μετά τους πρώτους έξι μήνες.

Τα ΛΗΤΩ είναι τα Βρεφικά Πολυκαταστήματα που θα βρεις τα πάντα για το μωρό σου!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πως να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί την επιθετικότητα του

HerNews ka

Ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι σήμερα

Her News

Single Mom: Πως θα γνωρίσω τον σύντροφό μου στο παιδί;

Her News b