HerNews.gr
Fitness

Λόγοι που παθαίνεις κράμπες στα πόδια

Οι κράμπες στα πόδια μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, ακόμη και όταν κοιμάσαι. Αυτή η ξαφνική σύσφιξη των μυών στη γάμπα ή τους μηρούς διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά και μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη. Οι κράμπες στα πόδια είναι συχνές, τυπικά αβλαβείς κι εξαφανίζονται γρήγορα, αφού ξεκινήσουν. Διακόπτουν την ηρεμία σου όμως όταν ξεκουράζεσαι, κοιμάσαι ή ασκείσαι.

Πιθανότατα έχεις βιώσει κράμπες στα πόδια τουλάχιστον μία ή δύο φορές και μπορεί να αναρωτιέσαι τι τις προκαλεί κι εάν υπάρχουν τρόποι να τις αντιμετωπίσεις ή να τις αποτρέψεις.

Συνήθεις αιτίες για τις κράμπες 

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με την κατάσταση της ενυδάτωσης, την υπερβολική χρήση των μυϊκών ινών ή ακόμα και τις ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών που μπορεί να είναι η υποκείμενη αιτία για τις εμφάνιση κράμπες.

Η μυϊκή κόπωση και η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσουν κράμπες στα πόδια λόγω της πίεσης στις αρθρώσεις και τους μύες. Η πρόσθετη πίεση στους μύες αναγκάζει τους γύρω μύες να γίνονται αδύναμοι. Αναγκάζονται οπότε οι υπόλοιποι μύες να εργάζονται σκληρότερα, γεγονός που οδηγεί σε μια σύσπαση που μπορεί να διαρκέσει από δευτερόλεπτα έως λεπτά.

Οι αθλητές μπορεί επίσης να εμφανίσουν μυϊκές κράμπες σε καταστάσεις υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται σε αλλαγές στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών ή σχετίζεται με τη μυϊκή αντοχή.

Όταν έχουμε ανισορροπία ηλεκτρολυτών, ιδιαίτερα ανισορροπία ορισμένων ηλεκτρολυτών όπως το μαγνήσιο, μπορεί να προκύψουν μυϊκές κράμπες.

Όταν δεν κάνεις σωστές διατάσεις ή μένεις πολύ ώρα καθιστή ή όρθια, είναι πιο πιθανόν να πάθεις κράμπες στα πόδια. Αν λοιπόν κάθεσαι για παρατεταμένη περίοδο, φρόντισε να αφιερώσεις χρόνο από την ημέρα σου για να κάνεις ελαφριές διατάσεις. Πρέπει και να συμπεριλάβεις περισσότερη κίνηση για να αυξήσεις τη ροή του αίματος. Είναι καλό επίσης να προσέχεις τη στάση σώματος.

Η κακή στάση μπορεί να προκαλέσει τα προβλήματα στους μύες και τις αρθρώσεις. Όλα αυτά οδηγούν σε κράμπες και γενικότερα προβλήματα υγείας,  με την πάροδο του χρόνου.

Κακές συνήθειες που επηρεάζουν την προπόνηση που κάνετε

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

3 Λόγοι για να κάνεις ποδήλατο

Her News

Γιατί η γυμναστική στην καραντίνα είναι επιτακτική ανάγκη;

Her News b

Πώς να γυμναστείς στον καύσωνα

Her News