HerNews.gr
Health

Βιταμίνη B12: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η βιταμίνη B12 παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες. Επίσης βοηθάει στην πρόληψη της αναιμίας. Είναι σημαντικό το σώμα σας να λαμβάνει επαρκή επίπεδα αυτής της θρεπτικής ουσίας προκειμένου να επιτύχει τη βέλτιστη υγεία.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να εξερευνήσετε τον ρόλο της βιταμίνης Β12 και τις πηγές της.

Τι είναι η βιταμίνη Β12;

Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη. Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για τον μεταβολισμό των κυττάρων και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, νεύρων και DNA.

Το σώμα μας βασίζεται αποκλειστικά σε διαιτητικές (ή συμπληρωματικές) πηγές για αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό, το οποίο φυσικά εμφανίζεται σε ζωικά προϊόντα. Το να έχετε τα βέλτιστα επίπεδα σε βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητο για τον οργανισμό σας.

Πηγές βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 υπάρχει κυρίως σε ζωικά προϊόντα, αν και τα επίπεδα ποικίλλουν δραστικά. Το βοδινό κρέας, τα στρείδια και ορισμένα ψάρια (όπως ο σολομός και ο τόνος) είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης Β12, ξεπερνώντας τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά.

Ενώ οι φυτικές πηγές είναι περιορισμένες, τα αποξηραμένα, βρώσιμα φύκια όπως το nori περιέχουν αξιοσημείωτες ποσότητες βιταμίνης Β12 (περίπου 77,6 μικρογραμμάρια ανά 100 γραμμάρια). Επιπλέον, ορισμένα μη ζωικά προϊόντα, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, μπορούν να παρέχουν βιταμίνη Β12 σε 0,6 μικρογραμμάρια ανά μερίδα.

Τα βραστό αυγό έχει περίπου 0,6 μικρογραμμάρια Β12. Είναι απαραίτητο να φάει κανείς ολόκληρο το αυγό, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Β12 προέρχεται από τον κρόκο. Γενικά, τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πλήρους πρωτεΐνης και βιταμινών Β, ειδικά Β2 και Β12, κάτι που τα κάνει εξαιρετικά σημαντικά για τη διατροφή σας.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, από κόπωση ή αναιμία, ακόμη και καθυστέρηση της νευροαναπτυξιακής κατάστασης στην πρώιμη παιδική ηλικία. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα.

 

Γλυκοπατάτα: Οφέλη που δεν γνώριζες ότι έχει

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Καφές από δημητριακά: H εναλλακτική λύση αποτοξίνωσης αντί της καφεΐνης που σας βοηθά να έχετε επίπεδη κοιλιά

HerNews ka

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε πια χταπόδια;

Her News

Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ

Her News