HerNews.gr
Health

Υγιεινές τροφές για κάθε φάση του κύκλου

Πιθανότατα γνωρίζετε πολύ καλά πώς αλλάζει το σώμα και η διάθεσή σας σε κάθε φάση του κύκλου σας. Αλλά μπορεί να μην γνωρίζετε ότι αυτό που τρώτε (και πίνετε) έχει επίσης αντίκτυπο στην ένταση των συμπτωμάτων. Η διατροφή σας επηρεάζει τη συνολική εμπειρία κάθε φάσης του κύκλου σας, από την έμμηνο ρύση ως την ωορρηξία κι όχι μόνο.

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, οι φυσικές ορμονικές διακυμάνσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορούν να επηρεάσουν διάφορες πτυχές του μεταβολισμού.

Το οιστρογόνο και η προγεστερόνη, μπορούν να επηρεάσουν την ενέργεια και την όρεξή σας. Οπότε μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διαχείριση του βάρους σας.

Ημέρα πρώτη ως έβδομη του κύκλου

Όταν σκεφτόμαστε έναν κύκλο, η πρώτη μέρα είναι η έμμηνος ρύση, δηλαδή η περίοδος. Η έμμηνος ρύση τείνει να πέφτει περίπου τις ημέρες μηδέν έως επτά, ανάλογα με το πόσο διαρκεί η περίοδός σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι δύο ορμόνες προγεστερόνη και οιστρογόνα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους.

Το σώμα παράγει υπερβολικά ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στον πόνο και την ενόχληση που σχετίζονται με τις κράμπες της περιόδου. Οπότε τα αντιοξειδωτικά μπορούν να εξουδετερώσουν αυτές τις ελεύθερες ρίζες, να διαχειριστούν τις κράμπες της περιόδου και να μειώσουν το οξειδωτικό στρες.

Υγιείς πηγές αντιοξειδωτικών περιλαμβάνουν πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως , γλυκοπατάτες, κόκκινο λάχανο, μούρα και πράσινο τσάι.

Δεύτερη εβδομάδα του κύκλου

Μόλις τελειώσει η περίοδός σας, το σώμα σας εισέρχεται στην ωοθυλακική φάση. Τώρα βρίσκεστε στις γόνιμες μέρες του κύκλου σας. Τα οιστρογόνα ανεβαίνουν πριν την ωορρηξία. Μπορεί να έχετε ανεβασμένη διάθεση. Καταναλώστε υδατάνθρακες το πρώτο μισό της ημέρας σας και προσθέστε υγιή λίπη. Σε αυτή τη φάση το σώμα σας είναι πιο αποτελεσματικό στην καύση λίπους λόγω της αυξημένης ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Αυτό παρέχει την ευκαιρία να καταναλώνετε υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης, βοηθώντας το σώμα σας να επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες και να τους χρησιμοποιεί το συντομότερο δυνατό για ενέργεια.

Μερικές υγιεινές τροφές είναι το καστανό ρύζι, η βρώμη, τα όσπρια, οι φακές και τα φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως αχλάδια και μήλα στο πρώτο μισό της ημέρας. Για τα άλλα γεύματά σας, προτιμήστε πηγές υγιεινών λιπαρών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, το αβοκάντο και τα αυγά. Απολαύστε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τα γαλακτοκομικά με μέτρο. 

Φάση ωορρηξίας

Είστε  πιο γόνιμη κατά τη διάρκεια αυτών των δύο έως τριών ημερών το μήνα που είναι γνωστή ως η φάση της ωορρηξίας σας. Τα οιστρογόνα ανεβαίνουν στο υψηλότερο επίπεδο σε συνδυασμό με άλλες σημαντικές ορμόνες. Επιλέξτε υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης. Ακούστε το σώμα σας κι επιλέξτε πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας,  μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κάψετε κανείς λίπος αποτελεσματικά, καθώς το σώμα τείνει να καίει περισσότερους υδατάνθρακες. Φάτε δημητριακά ολικής αλέσεως, κινόα, κριθάρι, φακές και φασόλια, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ενδείξεων πείνας.

Η αυξημένη θερμοκρασία σώματος και η απώλεια υγρών μπορεί να συνοδεύουν τη φάση της ωορρηξίας. Επομένως η αύξηση της πρόσληψης νερού είναι μια ιδιαίτερα σημαντική κίνηση.

Πόνοι περιόδου: Φυσικές λύσεις που θα σας βοηθήσουν

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο από τον υπολογιστή

Her News

Μπορεί μια διατροφή να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο;

Her News

Η αλήθεια για τη ζάχαρη πριν τον ύπνο

Her News