HerNews.gr
Health

Γιατί δεν χάνετε απλώς λίπος όταν κάνετε δίαιτα;

Όταν κάνετε δίαιτα, δεν χάνετε μόνο λίπος, χάνετε και μυϊκή μάζα. Αυτό μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις, όχι μόνο στη φυσική κατάσταση και τη δύναμή σας, αλλά και στον μεταβολισμό σας.

Για να χάσετε βάρος (σωματικό λίπος), πρέπει να έχετε έλλειμμα θερμίδων. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από όσες χρησιμοποιεί το σώμα σας ή ασκείστε για να κάψετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών σε ένα έλλειμμα θερμίδων, το σώμα χρησιμοποιεί τη μικρή του δεξαμενή αποθεμάτων γλυκογόνου για ενέργεια. Το γλυκογόνο είναι μια σειρά γλυκόζης (ζάχαρης) που προέρχεται από τους υδατάνθρακες που τρώτε. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οποιαδήποτε γλυκόζη που δεν χρησιμοποιεί αμέσως το σώμα αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια αργότερα.

Αλλά καθώς τα μόρια των υδατανθράκων συνδέονται με το νερό, αυτό σημαίνει ότι όταν το σώμα αποθηκεύει γλυκογόνο, αποθηκεύει και νερό στους μύες. Καθώς αυτά τα αποθέματα γλυκογόνου εξαντλούνται, το σώμα απελευθερώνει επίσης σημαντική ποσότητα νερού. 

Μόλις εξαντληθούν τα αποθέματα γλυκογόνου, το σώμα μεταβαίνει στον μεταβολισμό του λίπους, ώστε να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Απώλεια μυϊκής μάζας

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν πόση μυϊκή μάζα θα χάσετε, ενώ βρίσκεστε σε έλλειμμα θερμίδων.

Κάποτε πίστευαν ότι όσο περισσότερο λίπος είχατε, τόσο λιγότερη μυϊκή μάζα χάνατε. Αλλά αυτό πλέον έχει απορριφθεί.

Εάν ένα άτομο χάσει το 10% του σωματικού του βάρους, συνήθως περίπου το 20% αυτού είναι μάζα χωρίς λίπος.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι αυτό που τρώνε ενώ χάνουν βάρος μπορεί να καθορίσει πόσο μυϊκή μάζα θα χάσουν. Αυτό όμως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχουν επίσης υποστηριχθεί ότι προάγουν περισσότερη απώλεια λίπους. Όμως, μελέτες έχουν βρει ότι οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες φαίνεται να προσφέρουν την ίδια, αν όχι και καλύτερη, απώλεια λίπους.

Διατροφή: Το τρόφιμο που πρέπει να τρώτε καθημερινά

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ύπνος: Πως να κοιμηθώ και να ξυπνήσω καλύτερα;

Her News

5 λόγοι για να τρως σοκολάτα κάθε μέρα

Her News b

Άνοιξη και αλλεργίες: Πώς “ενεργοποιούνται” και πώς αντιμετωπίζονται;

Her News