HerNews.gr
Health

Στοματική υγεία και ύπνος: Ποια είναι η σχέση τους;

Όταν εξετάζουμε τη σχέση που έχει η στοματική υγεία με τον ύπνο, η ίδια η ποιότητα του ύπνου, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Ο ύπνος υψηλής ποιότητας σε τακτική βάση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τη φλεγμονή.

Υπάρχουν όμως μερικοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη στοματική υγεία. Εδώ θα συζητήσουμε τον αντίκτυπο που έχει ο ύπνος στα οδοντικά προβλήματα και τη στοματική υγεία.

Υπάρχει σχέση μεταξύ του ύπνου και της στοματικής υγείας;

Ο επαρκής ύπνος βελτιώνει τη ροή του αίματος, επιτρέποντας στο σώμα να μεταφέρει αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά που κάνουν το στόμα πιο υγιές. Η κακή ποιότητα ύπνου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο περιοδοντικής νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και μόλυνση των ούλων.

Η άπνοια ύπνου έχει συσχετιστεί με το τρίξιμο των δοντιών, το οποίο μπορεί να προκαλέσει υπερβολική φθορά, κατάγματα και βλάβη στα δόντια. Η αναπνοή από το στόμα λόγω της υπνικής άπνοιας μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία, μειώνοντας την παραγωγή σάλιου κι αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας.

Το σάλιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των δοντιών εξουδετερώνοντας τα οξέα και παρέχοντας μέταλλα που βοηθούν στην αναδόμηση του σμάλτου των δοντιών. Όταν η παραγωγή σάλιου μειώνεται, τα δόντια είναι πιο επιρρεπή στην τερηδόνα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατήρηση καλών πρακτικών στοματικής υγιεινής και η αναζήτηση θεραπείας για διαταραχές ύπνου, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση αυτών των προβλημάτων στοματικής υγείας. 

Βουρτσίστε τα δόντια σας και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα πριν τον ύπνο

Το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των σωματιδίων τροφής. Χρησιμοποιήστε μια καλή οδοντόβουρτσα κι οδοντόκρεμα για να εξασφαλίσετε έναν αποτελεσματικό καθαρισμό.

Αποφύγετε να τρώτε αργά το βράδυ

Το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παλινδρόμησης οξέος. Αυτή με την σειρά της μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών. Προσπαθήστε να αποφύγετε να τρώτε λιγότερο από δύο ώρες πριν τον ύπνο.

Διατηρήστε καλή στοματική υγιεινή

Αυτό είναι περισσότερο μια βασική υπενθύμιση. Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι και οι καλές πρακτικές στοματικής υγιεινής, όπως το βούρτσισμα και το νήμα, δεν μπορούν να ξεπεραστούν. 

Αυτό συμβαίνει όταν δεν κοιμάστε αρκετά, σύμφωνα με τους ειδικούς

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

HerNews ka

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να καταναλώσετε φρούτα

HerNews ka

Μπορεί μια διατροφή να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο;

Her News