HerNews.gr
Health

Vegan διατροφή: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις

Η vegan διατροφή έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Ποιος θα περίμενε ότι τα ρεβίθια θα είχαν αντικαταστήσει τόσο ευχάριστα τον τόνο; Βέβαια η αλήθεια είναι ότι αν γίνεις vegan θα πρέπει εκτός από τον περιορισμό του κρέατος, να απέχεις από την κατανάλωση όλων των ζωικών προϊόντων και υποπροϊόντων. Αυτό σημαίνει όχι κρέας, όχι τυρί, όχι γαλακτοκομικά και όχι αυγά.

Οι άνθρωποι αποφασίζουν να γίνουν vegan αυστηρά για λόγους υγείας (από τους οποίους υπάρχουν πολλοί), ενώ άλλοι το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι είναι ηθικά λάθος να καταναλώνουν ζωικά προϊόντα.

Μπορεί η διατροφή αυτή να σε βοηθήσει αν έχεις αρθρίτιδα και γενικά συμβάλλει στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα. Επειδή όμως μπορεί να χάσεις αρκετά κιλά, χρειάζεται προσοχή.

Τι σημαίνει να είσαι vegan;

Οι vegan τρώνε μια διατροφή αποκλειστικά φυτικής προέλευσης. Δεν τρώνε τίποτα που προέρχεται από ζώα. Τα μανιτάρια τα αγαπούν πολύ γιατί περιέχουν λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θεωρείται υπερτροφή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο κρέατος.

Μπορείς να τρως υδατάνθρακες με τη μορφή φρούτων, δημητριακών και λαχανικών. Επίσης μπορείς να καταναλώνεις χαμηλές ποσότητες λίπους, ελαχιστοποιώντας τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα αβοκάντο, τα έλαια και άλλες φυτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Σε μια vegan διατροφή το 80% των θερμίδων προέρχεται από υδατάνθρακες (κυρίως φρούτα), το 10 % από πρωτεΐνες και το υπόλοιπο 10% από λίπος.

Μια vegan δίαιτα σου επιτρέπει να καταναλώνεις φυτικές τροφές και ποτά, αλλά απέφυγε οτιδήποτε προέρχεται από ζώο. Αυτό ακούγεται αρκετά απλό, αλλά η τήρηση της μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή τα ζωικά υποπροϊόντα όπως το τυρί και το βούτυρο βρίσκονται σε περισσότερα τρόφιμα από ό,τι πιθανώς φαντάζεσαι.

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν τον βιγκανισμό τους έναν πλήρη τρόπο ζωής και όχι απλώς έναν τρόπο διατροφής. Θα αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Δεν φοράνε δερμάτινα και γούνινα ρούχα. Επίσης δεν αγοράζουν προϊόντα ομορφιάς και φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Σπανάκι: Τα οφέλη που έχει για την υγεία

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Έρευνα: Αν ένας ηλικιωμένος δίνει γενναιόδωρα τα χρήματά του μπορεί να πάσχει από Αλτσχάιμερ

Her News

Βιταμίνες: Ποιες είναι οι 6 αναγκαίες βιταμίνες για μετά τα 50;

HerNewskl

Μήπως η μέθοδος αντισύλληψής σου δεν είναι η σωστή;

Her News