HerNews.gr
Ψυχολογία

Ο διαλογισμός ευγνωμοσύνης ενισχύει την ευτυχία

Σκεφτόμαστε τον διαλογισμό ως έναν τρόπο για να χαλαρώσουμε και να αναπνεύσουμε καλύτερα, αλλά γνωρίζατε ότι ο διαλογισμός ενισχύει την ευτυχία; 

Κι επειδή σίγουρα θα αναρωτηθείτε πώς συμβαίνει αυτό, ακολουθεί μια βαθύτερη ματιά στο πώς ο διαλογισμός ευγνωμοσύνης μπορεί να τονώσει την ευτυχία σας, ακόμη και το ομαδικό σας πνεύμα στην εργασία.

Διαλογισμός ευγνωμοσύνης 

Ο διαλογισμός ευγνωμοσύνης είναι μια πρακτική για να καταλάβουμε για ποια πράγματα είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στη ζωή μας. Το να σταματήσουμε για να παρατηρήσουμε αυτό για το οποίο είμαστε ευγνώμονες μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε πόσα περισσότερα έχουμε από όσα τείνουμε να συνειδητοποιούμε. Όταν σταματάμε για να παρατηρήσουμε όλα όσα έχουμε αντί για αυτά που δεν έχουμε, δημιουργείται μια ισχυρότερη αίσθηση του «είμαι» αντί του «θέλω».

Αυτό είναι ωραίο, αλλά πώς βοηθάει στο αποκτήσουμε την ευτυχία, ατομικά ή ομαδικά;

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίδραση του διαλογισμού ευγνωμοσύνης στην ψυχική ευεξία ενός ατόμου είναι θετική και σημαντική. Δείχνει ότι μπορεί να είναι ένα μέσο βελτίωσης τόσο της ρύθμισης των συναισθημάτων, όσο και των κινήτρων.

Ρυθμίζοντας τη λειτουργική κατάσταση ηρεμίας συνδέονται οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα και τα κίνητρα. Με άλλα λόγια, μπορείτε να αξιοποιήσετε περισσότερα μέρη του εγκεφάλου σας με εποικοδομητικούς τρόπους μετά από έναν διαλογισμό ευγνωμοσύνης.

Βέβαια για να δείτε διαφορά με οποιοδήποτε είδος διαλογισμού χρειάζεται να έχετε συνέπεια. Αφιερώστε κάθε βδομάδα λίγο χρόνο για να ασκήσετε τον διαλογισμό με ηρεμία λίγα λεπτά τον διαλογισμό.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Αυτός ο απλός κανόνας θα βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις σας

HerNews ka

Τρόποι για να περάσετε μια ξεκούραστη Κυριακή

Her News

Μήπως πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα από τα social media;

Her News