HerNews.gr
Health

Το sleep-care είναι η νέα μορφή self-care

Είναι σχεδόν μεσάνυχτα και έχετε ακόμα τρία email να απαντήσετε, δύο πλυντήρια ρούχων για να διπλώσετε και μια στοίβα βρώμικα πιάτα για να πλύνετε. Μήπως μένετε ξύπνια δύο ώρες παραπάνω, αγνοώντας το self-care;

Δεν θα ήταν καλύτερα να ξεκουραστείτε και να κάνετε τα υπόλοιπα την επόμενη μέρα; Αν είστε σαν εμάς, πιθανότατα θα επιλέξετε να μείνετε ξύπνιες μέχρι τις 2 π.μ. για να κάνετε τα πάντα. Ακόμα κι αν αποφασίσετε να εγκαταλείψετε τις δουλειές σας και να κοιμηθείτε λίγο, πιθανότατα θα αισθανθείτε πολύ ένοχες για την ανάπαυση που χρειάζεστε.

Ήρθε η ώρα να πούμε αντίο σε αυτή την ανθυγιεινή νοοτροπία. Πλέον, αποφασίζουμε να βελτιώσουμε τη φροντίδα του ύπνου μας. Δεν έχετε ακούσει ότι το sleep-care είναι η νέα μορφή self-care;

Ο επαρκής ύπνος έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι βελτιώνει σχεδόν κάθε τομέα της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης παραγωγικότητας και της γνωστικής λειτουργίας στην εργασία, . Επίσης θα έχετε περισσότερη ενέργεια όταν παίζετε με τα παιδιά σας (ή τα σκυλάκια σας) και μια γενικά πιο ήρεμη και πιο χαρούμενη διάθεση, όλη μέρα.

Δεν μας πιστεύετε; Σε μια ολοκληρωμένη μελέτη ύπνου που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Turku στη Φινλανδία το 2007, τα άτομα που στερούνταν ύπνου είχαν μειωμένο χρόνο αντίδρασης. Επίσης παρατηρήθηκε πιο περιορισμένη ικανότητα προσοχής, δυσκολία τόσο στην μνήμη, προβλήματα με την κριτική σκέψη και δεν ήταν σε θέση να εναλλάσσονται μεταξύ των εργασιών τόσο εύκολα. Παρόλο που γνωρίζετε ότι πρέπει να ξεκουράζεστε περισσότερο, είναι καιρός να σταματήσετε να παραμελείτε το self-care. 

Αν δεν κάνετε μια προσπάθεια να έχετε ένα πλήρες βράδυ ποιοτικού ύπνου, δεν δίνετε στο σώμα σας τον βέλτιστο χρόνο για ξεκούραση και ανάκαμψη για την επόμενη μέρα.

Πόσο ακριβώς πρέπει να κοιμάστε κάθε βράδυ;

Ιδανικά χρειάζεστε επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα για νέους και ενήλικες και επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα για ηλικιωμένους. Για να προσδιορίσετε εάν πέφτετε στο μεγαλύτερο ή μικρότερο άκρο του φάσματος, δείτε πόση ώρα κοιμάστε όταν δεν ρυθμίζετε το ξυπνητήρι.

Εάν ξυπνάτε μετά από επτά ώρες, αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι επαρκής για εσάς τις περισσότερες φορές. Εάν ξυπνάτε πιο κοντά στις εννέα ώρες, μπορεί να χρειαστείτε λίγο περισσότερο ύπνο από τον μέσο ενήλικα.

Πώς μπορείτε να ξέρετε ότι κοιμάστε ποιοτικά;

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε ότι κοιμάστε ποιοτικά είναι να κάνετε έναν έλεγχο της υγιεινής του ύπνου σας. Ήρθε η ώρα να εξετάσετε διεξοδικά πώς διαμορφώνετε την κρεβατοκάμαρά σας, προτείνει η ειδικός στη συμπεριφορική ιατρική ύπνου, Dr. Lisa Medalie, PsyD, CBSM. Είναι το δωμάτιό σας πολύ ζεστό ή πολύ κρύο; Έχετε βαριές αποχρώσεις στα παράθυρα;

Υπάρχει θόρυβος από το δρόμο που έρχεται από το παράθυρο που θα μπορούσε να σας ξυπνήσει; Σας επιτρέπουν οι πιτζάμες και τα σεντόνια σας να παραμένετε δροσεροί και άνετοι όλη τη νύχτα; Στη συνέχεια, ελέγξτε τη ρουτίνα πριν τον ύπνο.

Εάν παρακολουθείτε τηλεόραση, το email ή παίζετε βιντεοπαιχνίδια εντός μιας ώρας από την ώρα του ύπνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου. 

Μπορείτε λοιπόν να μπείτε κάτω από τα σκεπάσματα και να σβήσετε τα φώτα οκτώ ώρες πριν χρειαστεί να σηκωθείτε, σωστά;

Όχι τόσο γρήγορα. Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια για να κοιμηθούμε οκτώ ώρες. Αλλά ειλικρινά, είμαστε απλώς πολύ αισιόδοξοι για το όλο θέμα.

Σκεφτείτε πόσο χρόνο πραγματικά χρειάζεστε για να βουρτσίσετε τα δόντια σας και να πιείτε νερό. Μην ξεχάσετε ότι θέλετε λίγο χρόνο για να φορέσετε τις πιτζάμες σας και να διαβάσετε μερικές σελίδες ενός βιβλίου.

Η πρόθεσή σας ήταν να κοιμηθείτε στις δέκα, αλλά ξαφνικά έχει περάσει έντεκα και δεν έχετε ακόμη κοιμηθεί. Αντίθετα, θα πρέπει να εστιάζουμε στην «ευκαιρία ύπνου» μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενσωματώσουμε τον αριθμό των λεπτών που θα χρειαστούμε πραγματικά για να κοιμηθούμε στον προγραμματισμό μας.

Έτσι, αν σας χρειάζονται 30 λεπτά για να ετοιμαστείτε για ύπνο κι άλλα 15 λεπτά για να κοιμηθείτε επιτέλους, θα χρειαστεί να αφιερώσετε εννέα ώρες και 15 λεπτά στην πρακτική του ύπνου για να αποκτήσετε οκτώ ποιοτικές ώρες ύπνου.

Οι τροφές που βοηθάνε τον ύπνο, σύμφωνα με την επιστήμη

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Σεντόνια: Πόσο συχνά πρέπει να τα αλλάζουμε!

Her News b

Εποχιακή κατάθλιψη: Ο τρόμος των Χριστουγέννων

Her News

Κουρκουμάς: Τα οφέλη του για ένα υγιεινό και απολαυστικό καλοκαίρι

Her News