HerNews.gr
Ψυχολογία

Η αποχή από τα social media μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία

Η χρήση των social media είναι μεγάλη υπόθεση. Πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να μείνουμε χωρίς να κάνουμε κύλιση σε τουλάχιστον μία εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης την ημέρα, και πολλοί βασίζονται σε αυτήν για την επιχειρηματική δραστηριότητα και το μάρκετινγκ.

Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι η χρήση των social media μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία, ειδικά των νέων. Κάποιος μπορεί να αισθάνεται κατώτερος και να συγκρίνει τη ζωή του με άλλους που φαίνονται όμορφα δημόσια, ισχύει ιδιαίτερα για τους χρήστες του Instagram, και τέτοιες σκέψεις μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα θλίψης. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί επίσης να αυξηθούν.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπαθ άρχισαν να μάθουν εάν η παραμονή μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα ωφελήσει, με τη σειρά του, την ψυχική υγεία.

Social media και ψυχική υγεία

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασαν βελτιωμένη ευεξία με μειωμένα σημάδια κατάθλιψης και άγχους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 154 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 72 ετών που επιλέχθηκαν τυχαία και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Όλοι οι συμμετέχοντες ισχυρίστηκαν ότι χρησιμοποιούσαν πάντα τα social media καθημερινά πριν από τη μελέτη και οι βασικές βαθμολογίες τους για την ευεξία, το άγχος και την κατάθλιψη καταγράφηκαν.

Ζητήθηκε από μια ομάδα να κάνει ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας από το Facebook, το Instagram, το Twitter και το Tiktok. Αυτό οδήγησε στην απελευθέρωση περίπου εννέα ωρών ολόκληρης της εβδομάδας.

Στο τέλος της μελέτης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το διάλειμμα μιας εβδομάδας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βελτίωσε τη συνολική ευημερία των συμμετεχόντων και μείωσε τα σημάδια άγχους και κατάθλιψης.

Η ευημερία, σε αυτή την περίπτωση, αναφέρεται στο αίσθημα ικανοποίησης ενός ατόμου και στην αίσθηση του σκοπού.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

 

Νεότερα Άρθρα

Ο εκφοβισμός στην εργασία δεν μένει μόνο εκεί…

Her News

Η πεθερά σου , η καλύτερή σου φίλη!

Her News b

Για ποιους λόγους λένε ψέματα πιο συχνά οι άνθρωποι & πως καταστρέφει την ψυχική υγεία

HerNews ka