HerNews.gr
Health

Ντομάτα: Σημαντικά οφέλη που προσφέρει στην υγεία

Η ντομάτα έχει άφθονα οφέλη για την υγεία. Μια μεσαίου μεγέθους ωμή ντομάτα περιέχει περισσότερες από ένα γραμμάριο φυτικών ινών σε μόλις 22 θερμίδες, μαζί με κάλιο, βιταμίνη Α και το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Οι ντομάτες έχουν επίσης τη διάκριση ότι είναι το φρούτο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, σύμφωνα με το UCLA Health, το οποίο σημειώνει ότι σε ποσοστό 94%, είναι ακόμη πιο ενυδατικές από το καρπούζι.

Οι ντομάτες μπορούν να βρεθούν εύκολα φρέσκες, κονσερβοποιημένες ή σε προϊόντα όπως πάστα ή σάλτσα, γεγονός που καθιστά εύκολη την ενσωμάτωσή τους σε εβδομαδιαία μενού και προσιτές για τους περισσότερους προϋπολογισμούς. Ο πολτός ντομάτας έχει στην πραγματικότητα περισσότερα συμπυκνωμένα θρεπτικά συστατικά από τον ωμό ή τον κονσερβοποιημένο.

Ακολουθούν 4 ακόμη λόγοι για να προσθέσετε περισσότερες ντομάτες στη διατροφή σας.

1. Οι ντομάτες σας βοηθούν να διπλασιάσετε την αντηλιακή προστασία

Οι ντομάτες είναι άφθονες στο καροτενοειδές λυκοπένιο, μια λιποδιαλυτή χρωστική ουσία που δίνει στα κόκκινα φρούτα το χρώμα τους, σύμφωνα με το MedlinePlus. Το λυκοπένιο έχει βρεθεί ότι προστατεύει από το οξειδωτικό στρες, συμπεριλαμβανομένης της υπεριώδους ακτινοβολίας από τον ήλιο.

Ουσιαστικά, εάν τρώτε πολύ ντομάτα, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εσωτερικό αντηλιακό προλαμβάνοντας το ηλιακό έγκαυμα και, ενδεχομένως, τον καρκίνο του δέρματος. 

2. Μια δίαιτα πλούσια σε ντομάτες μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων

Το λυκοπένιο στις ντομάτες μπορεί να προστατεύει από κάτι περισσότερο από καρκίνο του δέρματος. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες ντομάτες τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του πνεύμονα, σύμφωνα με έρευνα. Αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή το λυκοπένιο στην ντομάτα αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και ρυθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Το κλειδί για τη μεγιστοποίηση των προστατευτικών πλεονεκτημάτων του λυκοπενίου είναι να τρώτε ντομάτες μαζί με υγιή λίπη, καθώς τα καροτενοειδή απαιτούν το λίπος να απορροφηθεί σωστά από το σώμα. Δοκιμάστε ντομάτα με αβοκάντο ή ελαιόλαδο, για παράδειγμα, σε σάλτσα ή σαλάτα, για να αποκομίσετε το πλήρες όφελος.

3. Οι ντομάτες μπορεί να διατηρούν την υγεία των ματιών σας

Μαζί με το λυκοπένιο, οι ντομάτες περιέχουν τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία έχει βρεθεί ότι βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των ματιών και στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Η βιταμίνη Α που βρίσκεται στις ντομάτες είναι ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των ματιών και μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καθώς και να βοηθήσει στην πρόληψη της νυχτερινής τύφλωσης, σύμφωνα με το Michigan State University Extension.

4. Το νερό στις ντομάτες σας βοηθά να παραμείνετε ενυδατωμένοι

Μια ντομάτα είναι περίπου 94 τοις εκατό νερό, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά ενυδατική. Περιέχει επίσης κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που υποστηρίζει τη σωστή ενυδάτωση συμβάλλοντας στη διατήρηση του όγκου του ενδοκυτταρικού υγρού.

Φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Acai: Η αντιοξειδωτική υπερτροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

HerNews ka

Υγιεινές τροφές για κάθε φάση του κύκλου

Her News

Tips για τέλειο και ξεκούραστο ύπνο

Her News