HerNews.gr
Beauty

Σοκ στους λάτρεις του makeup: Αποσύρει την χρυσόσκονη από την αγορά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Με τον πλανήτη σε πλήρη κλιματική κρίση και τη βιομηχανία ομορφιάς να συμβάλλει αμελητέα στο πρόβλημα, τον Οκτώβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την απαγόρευσή της σε όλα τα μη βιοδιασπώμενα πλαστικά γκλίτερ.

 Ξεκινώντας το 2027, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει επίσης να σταματήσει την παραγωγή και τις πωλήσεις rinse-off καλλυντικών που περιέχουν χαλαρό πλαστικό γκλίτερ, με τα προϊόντα που αφήνουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα από το 2029.

Αλλά με τόσες πολλές μάρκες μακιγιάζ που δραστηριοποιούνται τόσο στην ΕΕ όσο και στη Βόρεια Αμερική Προσφέροντας αστραφτερά καλλυντικά, τι θα σημαίνουν αυτοί οι νέοι κανονισμοί για τη μελλοντική αγορά ομορφιάς;

Πόσο επιβλαβές είναι το καλλυντικό πλαστικό γκλίτερ για τον πλανήτη;

Σύμφωνα με τον ανώτερο αντιπρόεδρο της Environmental Working Group για την επιστήμη της υγείας Homer Swei , PhD, «οι κύριες ανησυχίες με τα καλλυντικά γκλίτερ συνδέονται με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις έμμεσες επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία». Σημειώνει ότι τα πλαστικά, που εισήχθησαν μόλις τη δεκαετία του 1950, είχαν εκπληκτικό αντίκτυπο στην υγεία του πλανήτη. 

«Τα μικροπλαστικά βρίσκονται πλέον σε κάθε ήπειρο και σε κάθε ωκεανό. Μόλις βρεθούν στο περιβάλλον, τα μικροπλαστικά αποικοδομούνται πολύ αργά και διαπιστώνεται ότι συσσωρεύονται σε ζώα, ψάρια και στην τροφική αλυσίδα. Οι ερευνητές βρίσκουν όλο και περισσότερο μικροπλαστικά σε ανθρώπους και ακόμη και σε νεογέννητα».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύονται όλα τα γκλίτερΜιλάμε για το πλαστικό γκλίτερ, όπως το είδος που θα αγοράζατε για χειροτεχνία ή χρήση στο πρόσωπό σας. «Αφορά μόνο ορισμένους τύπους και χρήσεις γκλίτερ, ανάλογα με το από τι είναι φτιαγμένο το γκλίτερ, για ποιο σκοπό χρησιμοποιείται και αν είναι σε σκόνη, παγιδευμένο ή κολλημένο σε ένα αντικείμενο», μοιράστηκε η ΕΕ σε μια ερώτηση και απάντηση σχετικά με την απαγόρευση.

Η απαγόρευση προκάλεσε αρχικά πανικό μεταξύ των θαυμαστών της ομορφιάς και των influencers, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσαν αύξηση των πωλήσεων γκλίτερ στη Γερμανία πριν από την απαγόρευση. 

Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να αγοράσετε γκλίτερ, απλώς υπάρχουν περισσότεροι κανόνες. Για παράδειγμα, το γκλίτερ από βιοδιασπώμενα, φυσικά ή υδατοδιαλυτά υλικά είναι εντάξει, όπως και το γκλίτερ από «ανόργανα» υλικά όπως το μέταλλο και το γυαλί. Καλύπτονται επίσης χάντρες και πούλιες γκλίτερ που προορίζονται να ραφτούν.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Chic and Beauty: Βρήκαμε τη μη ενέσιμη μεσοθεραπεία που καταπολεμά την κυτταρίτιδα

HerNewskl

Οι 3 τρόποι να αποκτήσετε μεγάλα χείλη με φυσικό τρόπο!

HerNewskl

Kate Moss: O προσωπικός της hairstylist αποκάλυψε την καθημερινή hair routine της!  

HerNewskl