HerNews.gr
Σχέσεις

Πώς είναι να αγαπάς κάποιον που δεν μπορείς να έχεις

Σας έχει πιάσει ποτέ ένα έντονο συναίσθημα που κατατρώει κάθε σκέψη σας, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσετε ότι το αντικείμενο του πόθου σας παραμένει απλώς απρόσιτο; Είναι ένα συναίσθημα που πολλοί έχουν συναντήσει τουλάχιστον μία φορά, είτε πρόκειται για μια ανεκπλήρωτη κατάσταση, για μια απεριόριστη έλξη ή απλά για μια αγάπη που δεν πρέπει να γίνει. Κάποιοι το περιγράφουν ως ένα συναισθηματικό τρενάκι.

Το συναισθηματικό ταξίδι του να αγαπάς κάποιον που δεν μπορείς να έχεις είναι τόσο διαχρονικό όσο η αγάπη, που αντηχεί μέσα από τη λογοτεχνία, τη μουσική και την τέχνη σε πολιτισμούς και γενιές. 

Αυτό το άρθρο δεν είναι απλώς ένας προβληματισμός για αυτά τα συντριπτικά συναισθήματα. Μάλλον, είναι μια εξερεύνηση στην ίδια την ουσία του τι σημαίνει να αγαπάς αληθινά. Έτσι, αν έχετε βρει ποτέ τον εαυτό σας να κοιτάζει με λαχτάρα ένα “αστέρι” πολύ μακριά ή να κρατάτε ένα μήνυμα αγάπης που δεν εστάλη ποτέ, δεν είστε μόνοι.

Το βάθος της ανεκπλήρωτης αγάπης

Φανταστείτε έναν ζωγράφο να στέκεται μπροστά σε έναν έντονο, κενό καμβά, με πινέλο, γεμάτο με οράματα ομορφιάς και πάθους, αλλά δεν είναι σίγουρος πώς να τα εκφράσει. Αυτή είναι η ουσία της ανεκπλήρωτης αγάπης. Είναι ένα βάθος συναισθήματος, λαχτάρα να το μοιραστείς, αλλά συχνά δεν εκφράζεται. 

Είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα που δεν χωράει καλά σε ένα μόνο κουτί. Μερικές φορές, είναι μια φευγαλέα συντριβή που κάνει την καρδιά να χτυπάει γρήγορα και μόνο με τη σκέψη κάποιου. Άλλες φορές, είναι ένας βαθύς έρωτας που φαίνεται να συνεχίζεται επ’ αόριστον, παρασύροντάς μας σε έναν κόσμο ονειροπολήσεων.

Αλλά αυτό που πραγματικά σηματοδοτεί το βάθος της ανεκπλήρωτης αγάπης είναι το τρενάκι των συναισθημάτων που φέρνει μαζί του. Υπάρχει η χαρά του να θαυμάζεις κάποιον από μακριά, η θλίψη των ανείπωτων λέξεων, η ελπίδα ότι τα αστέρια θα ευθυγραμμιστούν κάποια μέρα και η φαντασίωση των τέλειων στιγμών μαζί.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ενώ αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι συντριπτικά, έχουν επίσης τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τη συναισθηματική μας παλέτα.

Όπως και ο ζωγράφος, έτσι και εμείς μπορούμε να μάθουμε να διοχετεύουμε τα συναισθήματά μας, να αγκαλιάζουμε τις διάφορες αποχρώσεις των συναισθημάτων μας και να ζωγραφίζουμε μια εικόνα που, αν και μπορεί να μην είναι αυτό που αρχικά οραματιστήκαμε, εξακολουθεί να είναι όμορφη από μόνη της.

Οι λόγοι που κάποιοι ερωτεύονται το “ανέφικτο”

Η καρδιά, λένε, έχει τους λόγους της που η λογική δεν γνωρίζει. Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες, εξωτερικοί και εσωτερικοί, που μας έλκουν σε τέτοιες περίπλοκες καταστάσεις. 

Ένα από τα πιο κοινά σενάρια είναι οι κοινωνικοί κανόνες και τα ταμπού. Ίσως είναι μια αγάπη που η κοινωνία δεν κατανοεί ή αποδέχεται. Οι πολιτισμικές διαφορές, τα ηλικιακά κενά ή οι κοινωνικές προσδοκίες μπορούν συχνά να θέσουν εμπόδια μεταξύ δύο ανθρώπων, κάνοντας την αγάπη τους να φαίνεται απαγορευμένη ή απρόσιτη.

Έπειτα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το άτομο που ερωτευόμαστε είναι ήδη σε σχέση. Είναι ένα δύσκολο έδαφος, καθώς η καρδιά δεν επιλέγει πάντα τον καλύτερο συγχρονισμό. Το να γνωρίζουμε ότι είναι με κάποιον άλλο μπορεί να εντείνει τη λαχτάρα, προσθέτοντας στρώματα ενοχής, ζήλιας και ελπίδας.

Ένα άλλο δύσκολο σενάριο είναι να αγαπάς κάποιον που δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμος ή δεν ενδιαφέρεται. Είναι σαν να απλώνεις το χέρι στο σκοτάδι, να ελπίζεις σε ένα χέρι να πιάσεις, αλλά να βρίσκεις μόνο ένα χώρο. Οι λόγοι για τη μη διαθεσιμότητα τους μπορεί να ποικίλλουν – τραύματα του παρελθόντος, φόβος δέσμευσης ή απλώς ότι δεν μοιράζεστε τα ίδια συναισθήματα.

Η κατανόηση αυτών των λόγων δεν είναι να δικαιολογείς τον πόνο ή να βρίσκεις δικαιολογίες. Έχει να κάνει με την αναγνώριση των παραγόντων που μας οδηγούν σε αυτό το μονοπάτι. Ρίχνοντας φως σε αυτούς τους λόγους, μπορούμε να πλοηγηθούμε καλύτερα στα συναισθήματά μας, κάνοντας επιλογές που τιμούν τα συναισθήματα και την ευημερία μας.

Το αντίκτυπο της ανεκπλήρωτης αγάπης στην ψυχική υγεία

Τα συναισθήματα, ειδικά αυτά τόσο δυνατά όσο η αγάπη, είναι συνυφασμένα με την ψυχική μας ευεξία. Όταν η ευφορία της αγάπης αναμειγνύεται με τον πόνο του ανέφικτου, μπορεί να δημιουργήσει ένα κοκτέιλ συναισθημάτων που, αν δεν το διαχειριστούμε σωστά, μπορεί να ανατρέψει την ψυχική μας ισορροπία.

Μία από τις κύριες συναισθηματικές εμπειρίες του να αγαπάς κάποιον που δεν μπορείς να έχεις είναι η ταλάντωση μεταξύ ελπίδας και απελπισίας. Τη μια στιγμή, μια απλή χειρονομία ή ένα κοινό χαμόγελο μπορεί να σας εκτινάξει στα ύψη και την επόμενη, η σκληρή πραγματικότητα της κατάστασης μπορεί να σας βυθίσει στα “άδυτα” της θλίψης.

Αυτές οι γρήγορες εναλλαγές μπορεί μερικές φορές να λειτουργήσουν ως έναυσμα, εντείνοντας τα συναισθήματα κατάθλιψης ή άγχους.

Επιπλέον, το να σκέφτεσαι συνεχώς το άτομο, να αναπαράγεις σενάρια στο μυαλό σου ή να ζεις σε μια διαρκή κατάσταση «τι θα γινόταν αν» μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εμμονικές σκέψεις. Αυτά δεν είναι απλώς ονειροπολήσεις. Μπορεί να αρχίσουν να επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, θολώνοντας την κρίση και καθιστώντας δύσκολη την εστίαση στο παρόν.

Ωστόσο, δεν είναι όλα καταστροφή και κατήφεια. Η αναγνώριση του αντίκτυπου στην ψυχική υγεία είναι το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία. Η αγκαλιά της αυτογνωσίας, η κατανόηση ότι είναι εντάξει να νιώθεις έτσι και η εστίαση στην αυτοφροντίδα είναι ζωτικής σημασίας. 

Είτε είναι να βρείτε παρηγοριά σε ένα χόμπι, να το συζητήσετε με έναν φίλο ή να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διασφαλίσετε ότι αυτή η εμπειρία, αν και επώδυνη, οδηγεί σε ανάπτυξη και ισχυρότερη συναισθηματική βάση.

Θυμηθείτε, δεν πρόκειται για την καταστολή των συναισθημάτων αλλά για τη διοχέτευση τους με τρόπους που συμβάλλουν θετικά στη συνολική μας ευημερία.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Σχέσεις: Μπορεί να σωθεί μια τοξική σχέση;

Her News b

Μερικές από τις καλύτερες ρομαντικές ταινίες για να παρακολουθήσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με το ταίρι σας

HerNews ka

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε θυμωμένοι με τον σύντροφό σας;

Her News