HerNews.gr
Fitness

Αθλητισμός: Οι 5 σωματικές δραστηριότητες που έχουν ψηφιστεί ως οι καλύτερες όλων των εποχών σε μελέτη του Χάρβαρντ

Είναι η επιστροφή στον αθλητισμό στην κορυφή της λίστας καλών αναλύσεων για το 2024; Αυτή η μελέτη, που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, μπορεί να σας ενδιαφέρει.

«Αυτές οι προπονήσεις μπορούν πράγματι να κάνουν θαύματα για την υγεία σας. Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, στη βελτίωση της ισορροπίας και του εύρους κίνησης, στην ενδυνάμωση των οστών, στην προστασία των αρθρώσεων, ακόμη και στην πρόληψη της απώλειας μνήμης», μπορούμε να διαβάσουμε στον ιστότοπο του Χάρβαρντ Medical School.

«Όποια κι αν είναι η ηλικία ή το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης, αυτές οι δραστηριότητες είναι μερικές από τις καλύτερες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε και θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε φόρμα και να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας». Αθλητισμός αυτές οι 5 σωματικές δραστηριότητες έχουν ψηφιστεί ως οι καλύτερες όλων των εποχών σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ

«Εφόσον συμμετέχετε σε κάποια μορφή αερόβιας άσκησης για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα και συμπεριλαμβάνετε δύο ημέρες προπόνησης ενδυνάμωσης την εβδομάδα, μπορείτε να θεωρείτε τον εαυτό σας “δραστήριο” άτομο». σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. 

1. Κολύμβηση

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, το κολύμπι είναι η καλύτερη αθλητική δραστηριότητα που υπάρχει. Ιδιαίτερα χάρη στην άνωση του νερού που υποστηρίζει το σώμα και απαλύνει την ένταση της δραστηριότητας στις αρθρώσεις. Οι κινήσεις είναι επομένως πιο ρευστές και λιγότερο βάναυσες. «Η κολύμβηση είναι ευεργετική για τα άτομα με αρθρίτιδα επειδή σας επιτρέπει να αντέχετε λιγότερο βάρος», λέει ο Δρ I-Min Lee, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Επίσης δουλεύει (και τονώνει) όλους τους μύες του σώματος. Το να κάνετε τακτικά γύρους υπόσχεται να ενισχύσει τη δύναμη, το μεταβολισμό και τη φυσική κατάσταση, ενώ παράλληλα εργάζεται στην αναπνοή. Ως αερόβια δραστηριότητα, βελτιώνει την καρδιαγγειακή ικανότητα. Μια άλλη επιλογή βυθισμένη στο νερό: aquagym.

2. Tai Chi

Ονομάζεται «διαλογισμός στην κίνηση», αυτή η κινεζική πολεμική τέχνη συνδυάζει απαλές κινήσεις και χαλάρωση. Χρησιμοποιώντας υγρές και οργανικές κινήσεις, μια συνεδρία tai chi δουλεύει απαλά όλους τους μύες και ηρεμεί το μυαλό . Είναι μια δραστηριότητα προσβάσιμη σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ηλικιωμένους, όπως επισημαίνει ο Δρ Λι: «Επειδή η ισορροπία είναι ένα σημαντικό συστατικό της φυσικής κατάστασης και η ισορροπία είναι κάτι που χάνουμε καθώς γερνάμε».

3. Bodybuilding

Οι ειδικοί του Χάρβαρντ δεν ενθαρρύνουν την υπερβολική μυϊκή μάζα σηκώνοντας βάρη, αλλά απλώς για να αυξήσετε τη δύναμή σας. «Αν δεν χρησιμοποιείτε τους μύες σας, θα χάσουν τη δύναμή τους με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Δρ Λι. Ένα άλλο πλεονέκτημα: «Όσο περισσότερους μύες έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε, διευκολύνοντας τη διατήρηση του βάρους σας», σύμφωνα με τον Δρ Λι. «Η προπόνηση δύναμης μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε μεγάλη ηλικία», μπορούμε να διαβάσουμε στον ιστότοπο.

 Ωστόσο, φροντίστε να ξεκινήσετε σιγά σιγά και να αυξήσετε σταδιακά τα βάρη: «Ξεκινήστε ελαφρά, μόνο με ένα ή δύο κιλά. Θα πρέπει να μπορείτε να σηκώνετε τα βάρη 10 φορές με ευκολία. Μετά από μερικές εβδομάδες, αυξήστε το βάρος κατά ένα ή δύο κιλά. Εάν μπορείτε εύκολα να σηκώσετε τα βάρη σε όλο το εύρος κίνησης περισσότερες από 12 φορές, προχωρήστε σε ελαφρώς βαρύτερα βάρη».

4. Περπάτημα

Είναι σίγουρα η πιο απλή σωματική δραστηριότητα για να εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Και όμως η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ την τοποθετεί στην τέταρτη θέση. «Το περπάτημα είναι μια απλή, αλλά ισχυρή άσκηση. Μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε περιποιημένοι, να βελτιώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας, να ενισχύσετε τα οστά σας, να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση, να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να μειώσετε τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες (διαβήτης και καρδιακές παθήσεις, για παράδειγμα)».

«Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα και άλλες σωματικές δραστηριότητες μπορούν ακόμη και να βελτιώσουν τη μνήμη και να αντισταθούν στην απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία». Μόλις φορέσετε τα αθλητικά σας παπούτσια , περπατήστε για 10 έως 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αυξήστε τα σε 30 έως 60 λεπτά αρκετές φορές την εβδομάδα για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη.

5. Ασκήσεις Kegel

Λιγότερο γνωστές, οι ασκήσεις Kegel βρίσκονται ωστόσο στις κορυφαίες 5 που καθιερώθηκαν από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Το δυνατό τους σημείο; «Ενισχύουν τους μύες του πυελικού εδάφους που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη». Πράγματι, «οι ισχυροί μύες του πυελικού εδάφους μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην πρόληψη της ακράτειας», σύμφωνα με την Harvard Health Publishing. 

Και μην κάνετε λάθος, αυτή η δραστηριότητα δεν προορίζεται μόνο για γυναίκες. Οι οδηγίες; «Για να κάνετε σωστά μια άσκηση Kegel, συσπάστε τους μύες που θα χρησιμοποιούσατε για να σταματήσετε την ούρηση. Κρατήστε τη σύσπαση για δύο ή τρία δευτερόλεπτα και μετά αφήστε την. Φροντίστε να χαλαρώσετε πλήρως τους μύες του πυελικού εδάφους μετά τη σύσπαση. Επαναλάβετε την άσκηση 10 φορές. Προσπαθήστε να κάνετε τέσσερα με πέντε σετ την ημέρα». Τα βίντεο που δημοσιεύονται στο Youtube μπορούν να σας καθοδηγήσουν στην πράξη.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Dua Lipa: Υιοθετήστε το french pastel μανικιούρ της!

HerNewskl

4 λόγοι για να ξεκινήσεις Latin χορούς αμέσως

Her News b

Χάσιμο βάρους: Μύθοι και οι αλήθειες που κρύβονται πίσω τους

HerNews ka