HerNews.gr
DECORNEWS

Τα 5 ωραιότερα φυτά που αποτρέπουν τη μούχλα

Είναι γνωστό ότι τα φυτά βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα απομακρύνοντας τις τοξίνες του αέρα και απελευθερώνοντας οξυγόνο. Κάνουν τα σπίτια μας να φαίνονται και να δείχνουν όμορφα επίσης. Υπάρχουν όμως πραγματικά φυτά που αποτρέπουν τη μούχλα;

Ναι, σύμφωνα με μια μελέτη του περιοδικού Hortscience του Πανεπιστημίου του Suez Canal, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αποικίες αερομεταφερόμενης μούχλας μειώθηκαν από την παρουσία συγκεκριμένων φυτών. 

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε ότι η μούχλα στα κτίρια είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η προέλευσή της είναι συχνά δομική, είτε ανερχόμενη υγρασία, ραγισμένα κεραμίδια στέγης ή ανεπαρκής αερισμός. Επομένως, εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα μούχλας στο σπίτι σας, κάντε μια έρευνα υγρασίας και αντιμετωπίστε το επαγγελματικά, μην προσθέσετε απλώς έναν εσωτερικό κήπο.

Εάν δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα μούχλας και θέλετε να το αποτρέψετε, ανοίξτε τα παράθυρα τακτικά, αποφύγετε να στεγνώνετε ρούχα σε εσωτερικούς χώρους, τοποθετήστε ανεμιστήρες και σκεφτείτε να εμφανίσετε τα ακόλουθα φυτά. Δεν είναι μόνο μια ελκυστική προσθήκη, αλλά έχουν και πρακτικά οφέλη.

1. Φοίνικας του τσαγκάρη

Ασπιδίστρα σε πλαστική γλάστραΑγαπημένο από τους Βικτωριανούς για την ανοχή του στους διαδρόμους με υγρασία, αυτό το φυτό φαίνεται να έχει ακόμη περισσότερες μυστικές δυνάμεις από ό,τι είχαν παρατηρηθεί αρχικά. Ο φοίνικας του τσαγκάρη είναι γνωστός για την ανθεκτικότητά του σε λιγότερο ιδανικές συνθήκες, που περιλαμβάνει την ικανότητά του να ευδοκιμεί σε υγρές περιοχές όπου η μούχλα μπορεί να προκαλεί ανησυχία. Είναι επίσης ένα από τα καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου με χαμηλό φωτισμό. Η ανθεκτικότητά του σε χαμηλό φωτισμό και οι ελάχιστες απαιτήσεις φροντίδας το καθιστούν κατάλληλο για χώρους που είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη μούχλας, όπως υπόγεια ή μπάνια με περιορισμένο φυσικό φως.

2. Χλωρόφυτο

Φυτό αράχνη σε μπλε γλάστρα από το Bloomscape

Το φυτό αράχνη, που βρίσκεται σε μπάνια τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, επέστρεψε στους εσωτερικούς κήπους. Ευδοκιμεί σε υγρά περιβάλλοντα, εξ ου και η δημοτικότητά του σε μέρη με ατμό όπως ντους και κουζίνες – είναι ένα από τα καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου για μπάνια.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το περιβάλλον του μπορεί επίσης να ωφεληθεί, όπως φαίνεται να καταδεικνύει η μελέτη, με μια άλλη μείωση των αερομεταφερόμενων σπορίων μούχλας όταν υπάρχει το φυτό αράχνη. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ρύπων του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών σπορίων μούχλας.

3. Δράκαινα μαρτζινάτα

Dracaena marginata δέντρο δράκου σε μια λευκή γλάστραΤα φυτά δράκαινα είναι αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των τοξινών από τον αέρα. Καθαρίζοντας τον αέρα και πιθανώς μειώνοντας την παρουσία σπορίων μούχλας, το φυτό μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο υγιεινού εσωτερικού περιβάλλοντος. Η ικανότητά τους να ανέχονται το έμμεσο φως και κάποια παραμέληση, τα καθιστά μια ευέλικτη επιλογή για διάφορες εσωτερικές ρυθμίσεις όπου η μούχλα μπορεί να προκαλεί ανησυχία.

4. Πόθος

Φυτό Pothos (Devil's Ivy) σε μια λευκή γλάστρα δίπλα σε ένα επιτραπέζιο φωτιστικό

Ο πόθος είναι γνωστός για την τάση του να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει. Αυτό είναι ένα εύκολο φυτό στη φροντίδα, είναι επίσης ευέλικτο. Η προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικές συνθήκες φωτός και η δυνατότητα καλλιέργειας με διάφορους τρόπους το καθιστούν μια ευέλικτη επιλογή για πολλούς εσωτερικούς χώρους. Τα φυτά χαμηλού φωτισμού όπως ο Πόθος, είναι εξαιρετικά φυτά καθαρισμού του αέρα επειδή λειτουργούν σε αναπνευστική κατάσταση περισσότερο από τα φυτά σε περιοχές με υψηλό φωτισμό. 

5. Συγγόνιο

φυτό αιχμής βέλους σε μια γλάστρα HessianΠροερχόμενο από τα τροπικά δάση της Λατινικής Αμερικής, στο Συγγόνιο αρέσει ένα υγρό (αλλά όχι μουσκεμένο) μείγμα γλάστρας και το έμμεσο φως. Τα όμορφα βαρύγδουπα φύλλα του δίνουν ενδιαφέρον σε έναν εσωτερικό κήπο. Η προτίμηση του Συγγόνιου για υγρές συνθήκες και έμμεσο φως το καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλο για χώρους όπως μπάνια ή κουζίνες, όπου η μούχλα βρίσκει συχνά ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να αναπτυχθεί. 

Πως να φροντίσετε τις τουλίπες σε ένα βάζο ώστε να διαρκέσουν περισσότερο

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Γιορτή της Γυναίκας: Γέμισε το Instagram με Ανθοδέσμες!

Her News

Διακόσμηση σπιτιού: Πώς να συνδυάσετε το κλασικό μπλε

Her News

Αυτή είναι η πιο δημοφιλής τάση χριστουγεννιάτικης διακόσμησης για φέτος!

HerNews ka