HerNews.gr
Health

Ο «ιός ζόμπι» θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα πανδημία λένε οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες από το εργαστήριο Information Genomique et Structurale (IGS-CNRS) στη Μασσαλία της Γαλλίας, προειδοποιούν για μια πιθανή νέα πανδημία που προκαλείται από ιούς που έχουν παγώσει για περισσότερα από 30.000 χρόνια στην Αρκτική και φέρει το όνομα «ιός ζόμπι».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή επιταχύνουν τη διαδικασία απόψυξης, καθιστώντας πιθανό ότι αρχαίοι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του «ιού ζόμπι» Pithovirus sibericum , θα μπορούσαν να απελευθερωθούν, οδηγώντας στην εμφάνιση νέων ασθενειών.

Οι ερευνητές έχουν απομονώσει στελέχη του «ιού ζόμπι» για να αποτρέψουν την πιθανή παγκόσμια εξάπλωσή του. Σχεδιάζεται ένα δίκτυο επιτήρησης στην Αρκτική για τον εντοπισμό και τη θεραπεία τυχόν πιθανών ασθενειών που προκύπτουν από αποψυγμένους ιούς.Ο ιός ζόμπι θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα πανδημία σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ο «ιός των ζόμπι» ανακαλύφθηκε στον μόνιμο παγετό της Σιβηρίας στη βορειοδυτική Σιβηρία , όπου ήταν παγωμένος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο ιός πήρε το όνομά του για την ικανότητά του να επανέρχεται στη ζωή μετά από μια τόσο μεγάλη περίοδο αδράνειας.

Η ανακάλυψη των επιστημόνων εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα οι αρχαίοι ιοί να προκαλέσουν παγκόσμια έξαρση εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Ανήσυχοι επιστήμονες

Μια Ολλανδή ιολόγος, σχολίασε την κατάσταση, τονίζοντας την αβεβαιότητα γύρω από τους ιούς στο μόνιμο πάγο.

Δήλωσε ότι ενώ οι συγκεκριμένοι ιοί είναι άγνωστοι, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να πυροδοτηθεί μια επιδημία ασθένειας, όπως μια αρχαία μορφή πολιομυελίτιδας.

«Δεν ξέρουμε ποιοι ιοί βρίσκονται εκεί έξω στον μόνιμο παγετό, αλλά νομίζω ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να υπάρχει κάποιος ικανός να προκαλέσει ξέσπασμα ασθένειας – ας πούμε για μια αρχαία μορφή πολιομυελίτιδας», είπε στον Guardian.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί».

Η πιθανότητα τέτοιων συμβάντων υπογραμμίζει την ανάγκη για προφυλάξεις και παρακολούθηση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αναδυόμενων μολυσματικών απειλών από τα αποψυγμένα μικρόβια της Αρκτικής.

Βίντεο αποκαλύπτει τι πραγματικά συμβαίνει όταν οι μύγες «προσγειώνονται» στο φαγητό σας

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Συνήθειες που αποτρέπουν δερματικές παθήσεις

Her News

6 εύκολοι τρόποι για να παραμείνετε ενυδατωμένοι καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας!

HerNews ka

Η αλήθεια για τη ζάχαρη πριν τον ύπνο

Her News