HerNews.gr
DECORNEWS

Πως να φροντίσετε σωστά ένα μπουκέτο λουλούδια ώστε να διαρκέσουν περισσότερο

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να διαρκεί μόνο μια ημέρα, όμως τα λουλούδια που σου έφεραν δώρο πιθανώς θέλεις να διαρκέσουν περισσότερο (ή και για πάντα).

Ενα μπουκέτο με λουλούδια ταιριάζει σε κάθε περίσταση, αλλά τίποτα δεν θα μειώσει τον ενθουσιασμό σας γρηγορότερα από το να το παρακολουθείτε να μαραίνεται πριν την ώρα του. Η σωστή φροντίδα ενός μπουκέτου λουλουδιών απαιτεί κάτι περισσότερο από την απλή τοποθέτηση του σε ένα βάζο.

Γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνετε μπορεί να προσθέσετε μια εβδομάδα — ή περισσότερο — στη διάρκεια ζωής τους.

Ακολουθούν μερικά εύκολα βήματα για να φροντίσετε ένα μπουκέτο λουλουδιών για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνει όμορφο για όσο το δυνατόν περισσότερο.

1. Καθαρίστε και αποστειρώστε το βάζο σας 

Κινδυνεύετε να καταστραφείτε τοποθετώντας φρέσκα λουλούδια σε ένα βρόμικο βάζο, το οποίο πιθανότατα περιέχει βακτήρια από προηγούμενα μπουκέτα που μπορεί να αποδυναμώσουν τα άνθη. Πλύνετε το βάζο με σαπουνόνερο εκ των προτέρων και ξεβγάλτε το με αραιωμένο λευκαντικό στο τέλος, ώστε να είναι έτοιμο για την επόμενη χρήση του.Μια φωτογραφία ενός μπουκέτου λουλουδιών που κόβεται.

2. Κόψτε τα στελέχη 

Τα περισσότερα κομμένα λουλούδια θα αρχίσουν να «σφραγίζουν» τη βάση του στελέχους τους μέσα σε λίγες ώρες από τη συγκομιδή. Αυτό τους εμποδίζει να πάρουν νερό, επομένως θα χρειαστεί να κόψετε ξανά κάθε στέλεχος πριν το τοποθετήσετε σε ένα βάζο. Μια διαγώνια κοπή δύο εκατοστών λειτουργεί καλύτερα, καθώς μεγιστοποιεί την επιφάνεια του στελέχους για την πρόσληψη υγρασίας. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι αντί για ψαλίδι και κόψτε σε μια επίπεδη επιφάνεια, σαν ξύλο κοπής για να μην συνθλίψετε το στέλεχος.

3. Κεντράρετε τη διάταξη γύρω από τα μεγαλύτερα λουλούδια 

Ενώ όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας, ο πιο ευχάριστος αισθητικά τρόπος για να οργανώσεις ένα μπουκέτο λουλουδιών είναι συχνά να βάζεις τα μεγαλύτερα λουλούδια στη μέση και να τα περιβάλλεις με τα μικρότερα λουλούδια και αυτά που δεν έχουν ανθίσει ακόμα. Μόλις σας αρέσει η διάταξη, ομαδοποιήστε τα στελέχη με ένα χαλαρό λάστιχο για να τα διατηρήσετε ευθυγραμμισμένα στο βάζο. 

4. Προσθέστε νερό 

Τα λουλούδια μοιάζουν πολύ με τους ανθρώπους – πρέπει να παραμένουν ενυδατωμένα. Το φρέσκο, φιλτραρισμένο νερό είναι ζωτικής σημασίας για μακροχρόνιες ανθοφορίες. Η ποσότητα εξαρτάται από τον τύπο του λουλουδιού σας. Γεμίστε τα βάζα κατά τα δύο τρίτα εάν περιέχουν ξυλώδεις ποικιλίες, όπως  ορτανσίες ή τριαντάφυλλα, πράσινα λουλούδια, όπως  κρίνοι ή τουλίπες  – το λουλούδι της χρονιάς για το 2022  – χρειάζονται μόνο μισογεμάτο.

Προτιμάται το δροσερό νερό, καθώς το ζεστό νερό θα ταξιδέψει πιο γρήγορα στους μίσχους και θα επιταχύνει τη διαδικασία ανθοφορίας. 

Μια φωτογραφία μιας ανθοδέσμης λουλουδιών τακτοποιημένη σε ένα βάζο.5. Τοποθετήστε σε προστατευμένο χώρο 

Τα φρέσκα λουλούδια διατηρούνται καλύτερα σε δροσερό, αεριζόμενο χώρο μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Προσέξτε τα συρόμενα παράθυρα και τις πόρτες και κρατήστε τη διάταξη μακριά από φρούτα, καθώς το αέριο αιθυλενίου που απελευθερώνουν τα φρούτα κατά την ωρίμανση θα επιταχύνει τη φθορά των λουλουδιών.

6. Παρακολουθήστε το νερό και αφαιρέστε τα λουλούδια που μαραίνονται 

Ελέγχετε καθημερινά το νερό του βάζου και συμπληρώνετε καθώς συμβαίνει εξάτμιση. Αλλάζετε εντελώς το νερό όποτε θολώνει, καθαρίζοντας το βάζο κάθε φορά (δείτε το βήμα Νο. 1). Αυτό παρέχει επίσης την τέλεια ευκαιρία να αφαιρέσετε τυχόν λουλούδια που μαραίνονται, να αναδιατάξετε τα υπόλοιπα άνθη και να κόψετε ξανά τους μίσχους για βελτιωμένη απορρόφηση νερού.

Ακολουθήστε αυτά τα έξι βήματα και μπορείτε να παρατείνετε σημαντικά τη διάρκεια ζωής οποιουδήποτε μπουκέτου λουλουδιών. Θα εκπλαγείτε με το πόση περισσότερη απόλαυση απολαμβάνετε από κάθε άνθιση όταν δεν αγχώνεστε για το πόσο καιρό θα επιβιώσουν.

Τα καλύτερα λουλούδια για να προσθέσετε στην αυλή σας τον Φεβρουάριο για μια πολύχρωμη άνοιξη

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Αυτά είναι τα 3 πιο πολυτελή χρώματα κουζίνας που λατρεύουν οι σχεδιαστές & αποπνέουν κομψότητα

HerNews ka

Πώς να αφαιρέσετε το αντηλιακό από τα ρούχα

Her News

Πως να διαμορφώσετε το σπίτι σας ώστε να χωρέσει όλους τους καλεσμένους σας για τις γιορτές

HerNews ka