HerNews.gr
Health

Η διάγνωση της Κέιτ Μίντλετον έρχεται εν μέσω πρώιμης έναρξης «επιδημίας» καρκίνου λένε οι ειδικοί

Η Κέιτ Μίντλετον αποκάλυψε την Παρασκευή ότι παλεύει με τον καρκίνο που ανακαλύφθηκε μετά από πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά – και τώρα, οι ογκολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια αύξηση ορισμένων μορφών καρκίνου στους νεαρότερους ενήλικες.

«Υπάρχει μια επιδημία νέων ανθρώπων που προσβάλλονται από καρκίνο (κάτω των 50 ετών)», δήλωσε στην The Telegraph την περασμένη εβδομάδα ο Δρ Σιβάν Σιβακούμαρ, αναπληρωτής καθηγητής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία.

«Είναι άγνωστη η αιτία αυτού, αλλά βλέπουμε περισσότερους ασθενείς να παρουσιάζουν καρκίνους στην κοιλιά», πρόσθεσε ο Sivakumar.Η Κέιτ Μίντλετον αποκάλυψε την Παρασκευή ότι παλεύει με τον καρκίνο που ανακαλύφθηκε μετά από πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά - και τώρα, οι ογκολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια αύξηση ορισμένων μορφών καρκίνου στους νεαρότερους ενήλικες.

Και δεν είναι μόνο οι καρκίνοι του στομάχου – τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ κάτω των 55 ετών. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο BMJ Oncology διαπίστωσε μια αύξηση 79% στην παγκόσμια επίπτωση του πρώιμου καρκίνου και μια αύξηση 27% στην πρώιμη- εμφάνιση θανάτων από καρκίνο μεταξύ 1990 και 2019.

Οι καρκίνοι του μαστού, της τραχείας, του βρόγχου, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του στομάχου προκάλεσαν τις περισσότερες ασθένειες και θάνατο σε νεότερους ενήλικες το 2019, σημείωσαν οι ερευνητές, οι οποίοι κατηγόρησαν την κακή διατροφή, την κατανάλωση αλκοόλ, τη χρήση καπνού, τη σωματική αδράνεια και το υπερβολικό σωματικό λίπος.

Τα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ έφτασαν στο σημείο να αναφέρουν τον πρώιμο καρκίνο ως μια «αναδυόμενη παγκόσμια επιδημία» στην έρευνα του 2022.Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο BMJ Oncology διαπίστωσε αύξηση 79% στην παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης καρκίνου πρώιμης έναρξης και αύξηση 27% στους θανάτους από καρκίνο πρώιμης έναρξης μεταξύ 1990 και 2019.Η Κέιτ Μίντλετον δεν διευκρίνισε τον τύπο καρκίνου που έχει, μόνο ότι οι εξετάσεις που ακολούθησαν τη «μείζονα επέμβαση στην κοιλιακή χώρα» τον Ιανουάριο «διαπίστωσαν ότι υπήρχε καρκίνος».

«Ως εκ τούτου, η ιατρική μου ομάδα με συμβούλεψε να υποβληθώ σε ένα πρόγραμμα προληπτικής χημειοθεραπείας και τώρα βρίσκομαι στα αρχικά στάδια αυτής της θεραπείας», δήλωσε η Κέιτ.

Ο Άντριου Μπεγκς, σύμβουλος χειρουργός παχέος εντέρου και ανώτερος κλινικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, είπε στην Telegraph ότι η διάγνωση πρέπει να “χτύπησε” τη βασιλική οικογένεια «σαν λεωφορείο».Οι καρκίνοι του μαστού, της τραχείας, των βρόγχων, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του στομάχου προκάλεσαν τις περισσότερες ασθένειες και θάνατο σε νεότερους ενήλικες το 2019, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Όταν ξεκίνησα ως καρκινοχειρουργός πριν από 20 χρόνια, σπάνια έβλεπες νεότερους ασθενείς, αλλά τώρα τους βλέπω τακτικά», είπε ο Μπεγκς, ο οποίος διευθύνει μια κλινική για καρκινοπαθείς κάτω των 45 ετών.

«Όταν εμφανίζονται σοκάρονται, γιατί συχνά δεν έχουν συμπτώματα και λόγω της ηλικίας τους δεν σκέφτονται τον καρκίνο», πρόσθεσε.

Η Telegraph μίλησε με ερευνητές που έκαναν εικασίες για πιθανούς λόγους για την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων γενετικών παραγόντων και αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου.

Ο Δρ. Veda Giri , ιατρός ογκολόγος του Yale Medicine και διευθυντής του  προγράμματος πρώιμης έναρξης καρκίνου του Κέντρου για τον καρκίνο του Yale στο Smilow Cancer Hospital , είπε αυτόν τον μήνα ότι ο επιπολασμός του πρώιμου καρκίνου «υποδεικνύει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σε όλα τα είδη των τομέων — στην επιστήμη του πληθυσμού, στην υγεία της συμπεριφοράς, στη δημόσια υγεία και στη βασική επιστήμη επίσης».

Καρκίνος«Έτσι, αυτή τη στιγμή, εστιάζουμε στο να αναγνωρίσουμε ότι ο πρώιμος καρκίνος είναι ένας διαφορετικός τύπος καρκίνου και να παρέχουμε περισσότερη υποστήριξη σε αυτούς τους νεότερους ασθενείς», εξήγησε.

Οι ειδικοί λένε ότι το δημόσιο ταξίδι της Κέιτ Μίντλετον μπορεί να ενθαρρύνει τους νέους να υποβληθούν σε εξετάσεις – κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο τεκμηριωμένες περιπτώσεις καρκίνου.

Ένας άνδρας από το Τέξας που διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου Σταδίου 2 το 2021 είπε ότι άντλησε έμπνευση από τον σταρ του «Black Panther» Chadwick Boseman , ο οποίος πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου το 2020 σε ηλικία 43 ετών.

«Ο Chadwick Boseman αύξησε την ευαισθητοποίηση», είπε ο Randall D. Hardy στον τοπικό του σταθμό ABC το 2022 . «Ακόμα και για μένα. Βλέποντας μόνο πώς ήταν τόσο αισδιόδοξος μέσα από αυτό. Έδειξε πώς μπορείς να έχεις τη δύναμη, ακόμα και σε μια τέτοια κατάσταση, να συνεχίσεις να προχωράς και να κάνεις τα σωστά πράγματα».

Σάρα Φέργκιουσον: Είναι «γεμάτη θαυμασμό» για την Κέιτ Μίντλετον καθώς και οι δύο μάχονται με τον καρκίνο

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

6 Μυστικά για να ζήσετε μια μακρά ζωή

Her News

4+1 υπερτροφές που επιβραδύνουν τη γήρανση μετά τα 40

HerNews ka

Πως θα σε βοηθήσει o διαλογισμός στον ύπνο;

Her News