HerNews.gr
Παιδί

Γιατί η μυωπία στα παιδιά εξελίσσεται σε επιδημία;

Με τα παιδιά να περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους ή μπροστά σε οθόνες, η μυωπία παίρνει διαστάσεις επιδημίας στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Η μυωπία εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία και οφείλεται σε παραμόρφωση του οφθαλμικού βολβού, ο οποίος χάνει το σφαιρικό σχήμα του και γίνεται ωοειδής, επιμηκυσμένος κατά τον προσδιοπίσθιο άξονα.

Λόγω της παραμόρφωσης αυτής το φως δεν εστιάζεται σωστά στο πίσω μέρος του ματιού και τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά.

Ο Γιώργος Κυμιωνής, καθηγητής οφθαλμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών εξήγησε αρχικά τις αιτίες που μπορεί να εμφανίσει κάποιος μυωπία κι αυτές είναι: γενετική, αστικοποίηση, και σύγχρονος τρόπος ζωής.

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβητική οφθαλμική νόσο. Επιπλέον τα παιδιά με έναν ή και δυο μύωπες γονείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυωπία.

Τα ποσοστά παιδιών έχουν αυξηθεί κατά 42% από το 1970. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει μυωπία. Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της γης θα χρειάζεται γυαλιά μέχρι το 2050.

Έως τα 2 έτη τα παιδιά θα πρέπει να  μακριά από οθόνες, ενώ έως τα 10 έτη μέχρι 2 ώρες/μέρα.

Σε επίπεδο πρόληψης οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν στα παιδιά:

-Να κοιτούν μακριά από την οθόνη κάθε 20 λεπτά,

-Να ανοιγοκλείνουν συχνά τα μάτια,

-Να κάνουν τακτικά διαλείμματα.

Επιπρόσθετα και η διατροφή παίζει ρόλο και γι’αυτό θα πρέπει να επιλέγονται τροφές πλούσιες σε ωμεγα-3 λιπαρά οξέα, λαχανικά και φρούτα, τα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια και τα εσπεριδοειδή.

Υγιεινή ύπνου για παιδιά: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμάται αρκετά

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Η Lego έφτιαξε το Πλυντήριο των Ονείρων για παιδιά στο Λονδίνο

Her News

Θυρεοειδής: Οι παθήσεις του αδένα στην παιδική ηλικία

Her News b

Πώς ν’ αντιμετωπίσουμε τους κολικούς του μωρού μας;

Her News