HerNews.gr
Αφιερώματα

Η ιστορία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου

Ο Ακάθιστος Ύμνος (Χαιρετισμοί) είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο ποίημα, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ., που μιλάει στην Παναγία και της λέει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές.

Μέσα υπάρχουν σε ποιητική μορφή, με πανέμορφα λόγια, όλες οι βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για το Χριστό, την ενανθρώπισή Tου, τον ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, την αγνότητα και την αγιότητά Της κλπ.

«Οι Χαιρετισμοί είναι μία από τις πιο αγαπημένες ακολουθίες των χριστιανών, όλοι θυμόμαστε από παιδιά αυτές τις Παρασκευές. Οι Χαιρετισμοί είναι μία ακολουθία που απευθύνεται στο πρόσωπο Της Παναγίας. Η ακριβής χρονολογία συγγραφής των Χαιρετισμών, όπως και ο συγγραφέας, δεν μας είναι γνωστά. Το κοντάκιο των Χαιρετισμών είναι συνδεδεμένο με ένα περιστατικό στην Κωνσταντινούπολη, το έψελναν όρθιοι και για αυτό ο ύμνος λέγεται ‘Ακάθιστος’.Την τελευταία Παρασκευή της Σαρακοστής ψάλλονται όλοι οι χαιρετισμοί μαζί δηλαδή όλος ο Ακάθιστος Ύμνος. Όπως η Παναγία είναι η Μητέρα όλων των ανθρώπων, έτσι και η Εκκλησία είναι Μητέρα όλων των ανθρώπων και τους δέχεται όλους.

Ο τρόπος που ψάλλονται οι Χαιρετισμοί είναι συγκεκριμένος, όμως πολλοί χριστιανοί το κάνουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου ως προσευχή στο πρόσωπο Της Παναγίας».

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Άγιος Γεώργιος: Σήμερα γιορτάζει… η μισή Ελλάδα!

Her News

Παντελής Παντελίδης: 6 χρόνια από το τραγικό πρωινό του θανάτου του

Her News b

Πίρς Μπρόσναν: Ο αγαπημένος μας “πράκτορας” γίνεται 69 ετών – Η ζωή και ο ρόλος του Τζέιμς Μποντ

Her News b